Troya Müzesi yolda
Müzenin yapımının, uygulama ihalesinin açılmasının ardından 2012'de başlaması bekleniyor.
Homeros’un “İlyada Destanı” ile ölümsüzleşen, yaklaşık 5 bin yıllık geçmişiyle arkeologların gözbebeği, UNESCO Dünya Miras Listesi’ndeki Troya, iki önemli gelişmeyle yeni bir döneme giriyor.
Gelişmelerden ilki, yapımına bundan 15 yıl önce karar verilen ancak bugüne kadar bürokratik nedenlerle bir türlü hayata geçirilemeyen “Troya Müzesi”. Çanakkale’nin Tevfikiye köyünde yapılacak müze için Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nce düzenlenen “Troya Müzesi Ulusal Mimari Proje Yarışması” sonuçlandı. Mimar Ömer Selçuk Baz başkanlığındaki ekibin birinci olduğu yarışma sonucuyla müzenin hayata geçebilmesi için en önemli adımlardan bir tanesi atılmış oldu. Müzenin yapımına, uygulama ihalesinin açılmasının ardından 2012’nin başında başlanması bekleniyor.
Yıllarca Troya’da yürüttüğü kazı ve araştırmalarla ören yerinin gelişmesinde büyük rol oynayan, 2005 yılında kaybettiğimiz Prof. Dr. Manfred Osman Korfman’ın da hayali olan müzenin kurulmasıyla, Türkiye ve dünyanın 44 ülkesine yayılan Troya buluntularının, çıkarıldıkları topraklarda ve bir arada sergilenme şansı doğmuş olacak. Ayrıca, Heinrich Schliemann’ın 1800’lü yılların sonunda yurtdışına kaçırdığı “Priamos Hazinesi”nin de evine dönme ihtimali doğacak.
2002 yılından bu yana Siemens’in ana sponsorluğunu üstlendiği Troya kazılarının bugüne kadar yaşadığı en büyük problemin bürokrasi olduğunu söyleyen Troya Antik Kenti kazı ekibi başkan yardımcısı Rüstem Aslan, müzenin açılmasıyla bu döngünün kırılacağını ümit ediyor. Aslan’ın bir hayali de Troya aşağı kentinde olduğu düşünülen, yıllardır bulunamayan Nekropol’ün, yani toplu mezarların keşfedilmesi.
Çanakkale’deki arkeolojik çalışmaları olumlu yönde etkileyecek bir diğer gelişme ise, İsviçre Bern’de yaşayan “Juker” ailesinin, “Manfred Osman Korfman Kütüphanesi”ne 10 binden fazla kitap bağışlaması oldu. 2007 yılında kütüphane haline getirilen Çanakkale Fevzipaşa Mahallesi’ndeki 100 yıllık tarihi binada kitap sayısı, bu bağışla 20 bine, dergi ve makale sayısı da 50 bine ulaştı.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- Colani’nin arabası
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Milletvekilleri Genel Kurulu terk etti!
- Erdoğan'dan Suriyeliler açıklaması