TRT çalışanlarından protesto
Harbiye'deki TRT İstanbul Radyoevi binasının BM'nin kullanımına sunulacağı iddiası üzerine protesto gösterisi düzenlendi.
KESK Haber-Sen, Birlik Haber-Sen ve Türk Haber-Sen üyesi kurum çalışanları ve Edip Akbayram, Mustafa Hisarlı, Mustafa Sağyaşar ve Vedat Çetinkaya'nın da aralarında bulunduğu bazı sanatçılar radyoevi binası önünde toplandı.
''BM, tarihimize göz dikme'', ''Radyoevimizin taşları tarih kokar'', ''Radyo, evimizdir dokunmayın'', ''İstanbul Radyosu Neşet Ertaş'tır'', ''Bırak çocuklarım da görsün'' yazılı dövizler taşıyan gruptakiler, sloganlar attı.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Mimarlar Odası ve CHP Ataşehir İlçe Teşkilatı üyelerinin de destek verdiği eylem sırasında bazı eski şarkıları söyleyen TRT sanatçılarına, diğer katılımcılar da eşlik etti.
Grup adına ortak basın açıklamasını okuyan TRT spikeri Özlem Merter, hafızasız yaşanamayacağını ve hafızalarını korumak için toplandıklarını belirterek, Türkiye'deki ilk radyo yayınının 6 Mayıs 1927'de başladığı TRT İstanbul Radyoevi'nin, kentin sembol binalarından biri olduğunu vurguladı.
Hafız Burhan'dan Neyzen Tevfik'e, Münir Nurettin'den Zeki Müren'e, Müzeyyen Senar'dan Ali Ekber Çiçek'e, Neşet Ertaş'tan Muzaffer Sarısözen'e kadar birçok ismin seslerinin TRT İstanbul Radyoevi'nde toplandığını kaydeden Merter, şimdi bu sesler hazinesinin, bu kültür belleğinin yok edilmek istendiğini söyledi.
Merter, şöyle devam etti:
''Türkiye'nin kültür tarihinin yaşandığı koridorları, ülkenin en önemli sanatçılarına okul olmuş stüdyoları, önemli oyunların provasının yapıldığı odaları bu toplumun belleğinden çıkarıp atmak istiyorlar. Duyduk ki radyoevimiz BM'ye verilmek isteniyormuş. Bu binanın hafızası hepimizden büyük, zengin ve kıymetli. Dünya Kültür Mirası listeleri hazırlayan BM, nasıl bir kültür hazinesinin üzerine oturmak istediğinin farkında mı? Tarihimizi, kültür belleğimizi yok edemezsiniz.''
Ortak basın açıklaması, ''Açık Radyo Programı'' adı altında radyodan da yayınlandı.
Mimarlar Odası adına konuşan Mücella Yapıcı da Taksim Meydanı, Gezi Parkı, Atatürk Kültür Merkezi ve TRT İstanbul Radyoevi için birlik olunması ve bu değerlere sahip çıkılması gerektiğini vurguladı.
Açıklamaların ardından TRT İstanbul Radyoevi binasının BM'ye verilmemesi için imza kampanyası başlatıldı. Vatandaşlar tarafından yoğun ilgi gören kampanya iki hafta sürecek. Kampanya kapsamında vatandaşların görüşlerini yazabilecekleri bir defter de açıldı.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Colani’nin arabası
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Bakanlık 5 ildeki lahmacuncuları ifşa etti