Trump, ABD Dışişleri Bakanı Tillerson'ı görevden aldı

ABD Başkanı Donald Trump, Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'ı görevden aldı. Trump bu göreve CIA Başkanı Mike Pompeo'yu getirdi. Öte yandan Trump, Gina Haspel'i CIA başkanlığına aday gösterdi. Gina Haspel, Senato'nun onayı halinde CIA'in ilk kadın başkanı olacak.

Yayınlanma: 13.03.2018 - 15:50
Abone Ol google-news



ABD Başkanı Donald Trump, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'ın görevden alınacağını Twitter üzerinden duyurdu. Trump, Tillerson'ın yerine CIA Başkanı Pompeo'nun geleceğini açıkladı.

ABD Başkanı Donald Trump, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'ı görevden aldı. Dışişleri Bakanlığı görevine CIA Başkanı Mike Pompeo'nun geldiği ifade edildi. Öte yandan Trump, Gina Haspel'i CIA başkanlığına aday gösterdi. Gina Haspel, Senato'nun onayı halinde CIA'in ilk kadın başkanı olacak.

FİKİR AYRILIKLARI VARDI

ABD Başkanı Donald Trump ile Dışişleri Bakanı Rex Tillerson arasında ABD dış politikasındaki neredeyse her önemli konuda ortaya çıkan fikir ayrılıklarının 'tamiri zor bir' hâl almaya başladığı belirtiliyor. Trump ve Tillerson'un bugüne kadar Kuzey Kore, İran ve Katar krizi konularında kamuoyu önünde sık sık birbirine ters düşen açıklamalar yapmaları ise ikili arasındaki fikir ayrılıklarının basın yoluyla mesajlaşmaya vardığını gösteriyor.

AMERİKAN MEDYASINDA İSTİFA EDECEĞİ KONUŞULUYORDU 

Geçen sene ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, hakkında çıkan istifa haberlerini yalanlayarak, görevinin başında olduğunu bildirmiş, Amerikan medyasında son günlerde hakkında çıkan "istifa edecek" haberlerine tepki gösteren Tillerson, "Başkan'a olan bağlılığım güçlüdür. Başkan Yardımcısı da görevimde kalmam konusunda beni ikna etmeye hiçbir zaman çalışmadı. Çünkü bu görevi bırakmayı hiç düşünmedim." demişti.

BEYAZ SARAY'DAN AÇIKLAMA

Beyaz Saray'dan üst düzey bir yetkili de, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kuzey Kore ile görüşme ve yeni ticaret anlaşmaları pazarlıklarını yeni ekiple yapmak istediği ve bu nedenle değişiklikleri hemen yaptığını belirtti.

TILLERSON TWITTER'DAN ÖĞRENDİ

Tillerson'ın görevden alındığını Twitter üzerinden öğrendiği ortaya çıktı. AFP'nin aktardığına göre, Tillerson 'görevden alınma nedeni' hakkında bilgi sahibi değil. 

TILLERSON, 19 MART'TA ÇAVUŞOĞLU İLE GÖRÜŞECEKTİ

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile 3 saat 15 dakikalık, tercümansız, zabıtsız görüşme yapmasının ardından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile biraraya gelen Tillerson'la ABD ile Türkiye arasında yeni mekanizma konusunda uzlaşılmıştı. Bu mekanizma kapsamında Tillerson ile Çavuşoğlu'nun 19 Mart'ta görüşmesi kararlaştırılmıştı

TRUMP, 'MÜKEMMEL TERCİH' DEMİŞTİ

Rex Tillerson, daha önce dünyanın en değerli halka açık şirketi enerji devi ExxonMobil'in Başkanı ve CEO'suydu.

Donald Trump, Tillerson'ı göreve aday gösterirken yaptığı açıklamada, "Azmi, deneyimi ve jeopolitik dengelere yönelik derin anlayışı, kendisini Dışişleri Bakanlığı için mükemmel bir tercih haline getiriyor" demişti.

Trump, ayrıca Tillerson'ın bölgesel istikrarı desteklemeye yönelik adımlar atacağını ve ABD'nin temel ulusal güvenlik çıkarlarına odaklanacağını söylemişti.

Pompeo, Türkiye için 'İslami diktatörlük' demişti

Mike Pompeo, 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminin hemen ardından, Türkiye için "İslami diktatörlük" ifadesini kullanmıştı.

15 Temmuz'un ardından Türkiye hükümetini öven İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif’e ''İran da Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hükümeti kadar demokratik… Her ikisi de İslamcı totaliter bir diktatörlük'' yanıtı yazan Pompeo, bu tweet'i atarken, sadece İran Dışişleri Bakanı'na yanıt vermekle kalmayıp Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Twitter hesabını da etiketlemişti.

ABD tarihinde ilk kadın CIA direktörü

1985 yılında CIA bünyesine katılan Gina Haspel Şubat 2017'de ABD Merkezi Haber Alma Teşkilatı (CIA) Başkan Yardımcılığı görevine getirilmişti. 62 yaşındaki Haspel, Pompeo'ya en yakın isim olarak biliniyor. Haspel, CIA Başkan Yardımcılığı görevine getrilmeden önce Tayland’da bulunan CIA hapishanesini yönetiyordu. Haspel’in ismi, 2002 yılında Tayland’da El Kaideli teröristlere “waterboarding” işkencesinin uygulandığı bir ABD tesisini yürüttüğü iddialarıyla anılmıştı. Haspel terörle Mücadele alanında bir çok ödüle de sahip.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler