‘Trump çözümü baltalıyor’
Suriye Ulusal Diyalog Kongresi üyesi Menna’ya göre ABD, İsrail ve Suudi Arabistan hattı bölgesel- küresel siyasi çözüm hamlelerinin önünü kesiyor.
Büyük güçler arasındaki gerilim, cihatçı örgütlere karşı mücadele ve Kuzey Suriye’deki hareketliliğin son aylarda gündeme damga vurduğu Suriye’de bir yandan da Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde siyasi çözüm arayışları devam ediyor. Şam hükümeti ve muhalefet temsilcilerinin katılımıyla Rusya’nın Soçi kentinde ocak ayında yapılan Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’nde (SUDK) bir komite oluşturularak yeni anayasa için çalışmalara başlanmasına karar verilmişti. BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura liderliğinde ilerleyen anayasa çalışmalarına ilişkin Şam yönetiminin, komitede olmasını istediği isimleri içeren listesini örgüte ilettiği öğrenildi. Şam listesi dışında muhaliflerden ve bağımsız isimlerden de öneriler alacak Mistura’nın 50 kişilik komiteyi belirlemesi bekleniyor.
Anayasa hazırlığı...
Yeni anayasa için yürütülen çalışmalar hakkında, SUDK’nin divanında yer alan muhalif isimlerden Heysem Menna’nın da görüşlerini aldık. SUDK’ye çok sayıda temsilciyle katılan Demokratik Değişim için Ulusal Koordinasyon Komitesi’nin liderliğini yapan, laik ve dış müdahaleye karşı çıkan muhalefetin etkin isimlerinden olan Menna, Mistura’yla geçen hafta görüştüklerini ve kendi listelerini de kısa süre içerisinde BM’ye ileteceklerini söyledi.
Menna, Suriye’de son dönemde sahada artan gerilimle ilgili de değerlendirmelerde bulundu. Menna’ya göre, Donald Trump yönetimindeki ABD yönetiminin uyguladığı politikalar yalnız Suriye, İran ve Filistin değil tüm dünya için bir tehdit. Trump’ın Paris İklim Anlaşması’ndan çekilme, Kudüs’ü İsrail’in başkenti tanıma ve İran’la yapılan nükleer anlaşmadan çekilme gibi kararlarının Avrupa Birliği (AB) ve bölgedeki gerçekçi davranmaya çalışan ülkeleri güç durumda bıraktığını savunan Menna, yaptırımlara ve zora dayanan politikaların başarılı olamayacağını vurguladı.
‘Dış müdahaleye hayır’
Menna, Trump’ın politikalarının yalnız siyasi çözümü baltalamakla kalmayıp Suriye gibi Türkiye’de de demokratik güçlerin mücadelesine zarar verdiği görüşünü dile getirdi. “ABD’de Trump’ın ve İsrail’de Başbakan Binyamin Netanyahu’nun aşırı sağcı politikalarıyla, Suudi Arabistan’ın Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın deneyimsizliğinin tüm bölgenin başına bela açtığını” söyleyen Menna, Suriye’ye dış müdahalenin sona ermesi talebini dile getirdi. Suriye’nin kuzeyi hakkında da görüşlerini aldığımız Menna ABD ve Fransa tarafından önerilen Körfez ülkelerinden asker yerleştirilmesi projesini komik bulduğunu belirtti. Menna’ya göre, bölgede tüm yabancı güçler çekilmeli ve yerel çeşitlilik dikkate alınarak adem-i merkeziyetçi bir yapı kurulmalı.
KİMSE BAŞKASININ EVİNDE YAŞAMAK İSTEMEZ...’ Şam’ın Doğu Guta mahallesinin tahliye edilmesinin ardından bölgede yaşayanların TSK ile ÖSO’nun birlikte kontrol ettiği Afrin’e yerleştirildiği iddiları sürüyor. AFP’nin konuştuğu Afrin’in yeni sakinleri, “Kimse kendisinin olmayan bir evde yaşamak veya başka insanların eşyalarını kullanmak istemez” sözleriyle kendi yuvalarına dönmek istediklerini vurguluyor. Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne göre, en az 35 bin kişi Afrin’e dışarıdan yerleşmiş durumda. |
En Çok Okunan Haberler
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- Marmaray'da seferler durduruldu!
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Suriye’de şeriatın sesleri!
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'