TSK tarihinde bir ilk (03.02.2011)

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Ortadoğu ülkelerindeki ordulara model olarak gösterildiği bir dönemde Türkiye ve Suriye arasında önemli bir mutabakata varıldığı öğrenildi. Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Aslan Güner’in üç günlük Suriye ziyareti sırasında iki ülke orduları arasında eğitim alanında işbirliği yapılması kararlaştırıldı.

TSK tarihinde bir ilk (03.02.2011)
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 03.02.2011 - 09:38

Suriyeli askeri bir heyet, Kara Harp Okulu ve Harp Akademileri Komutanlığı ile diğer eğitim merkezlerini ziyaret edecek. Genelkurmay Başkanlığı yetkilileri, bu sürecin sonunda Türk Silahlı Kuvvetleri’nin temel eğitim kurumu olan Kara Harp Okulu’na misafir Suriyeli öğrencilerin alınmasının öngörüldüğünü kaydetti.
 

Güner Şam'a gitmişti

Türkiye - Suriye Üst Düzey Askeri Diyalog toplantısı için Aralık ayı sonunda Şam’a giden Orgeneral Güner, Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esad tarafından da kabul edilmişti. Orgeneral Güner, Suriye Savunma Bakanı Korgeneral Ali Habip ve Genelkurmay Başkanı Korgeneral Davut Abdullah Raciha ile de bir araya gelmişti. Görüşmelerde, Türkiye ve Suriye arasındaki mevcut askeri işbirliği değerlendirilmiş ve ilişkilerin daha ileriye götürülebilmesi için atılabilecek adımlar masaya yatırılmıştı.
 

Suriyeli öğrenciler geliyor

Askeri tatbikatların genişletilmesi konusunda uzlaşıya varılan görüşmelerde, eğitim alanında da işbirliği yapılması yönünde de prensip kararları alındığı öğrenildi.  Suriye, NATO üyesi Türkiye’nin eğitim olanaklarından ve askeri tecrübelerinden faydalanmak istiyor. Genelkurmay yetkililerinden edinilen bilgilere göre bu kapsamda, Suriyeli bir heyet Türkiye’ye ziyarette bulunarak Kara Harp Okulu ve Harp Akademileri Komutanlığı’nı ziyaret edecek. Yetkililer, bu sürecin sonunda misafir Suriyeli öğrencilerin Kara Harp Okulu’nda eğitim almasını öngörüldüğünü söyledi. Kara Harp Okulu’nda halen Azerbaycan, Kırgızistan, Kazakistan, KKTC, Türkmenistan, Makedonya, Arnavutluk, Bosna - Hersek ve Gürcistan’dan gelen askeri öğrenciler eğitim görüyor.

Savaşın eşiğinden, ortak eğitime...

Suriye askerlerinin Türk askerleri tarafından eğitilmesi halinde, uzun yıllar eski Sovyetler Birliği ile müttefik olan ve Sovyet ekolünden gelen Suriye ordusu, NATO ekolü ile tanışmış olacak. İki ülke orduları arasında savaşın eşiğinden ortak tatbikatlara kadar uzanan askeri işbirliği süreci, 1998 yılında imzalanan ve PKK’ye karşı işbirliğini öngören Adana Mutabakatı ile başladı. Türkiye ve Suriye arasındaki siyasi ilişkilerin de miladı sayılan Adana Mutabakatı, PKK’ye karşı iki ülkenin işbirliği yapmasını öngörüyordu. Türkiye ve Suriye arasındaki askeri ilişkiler, İsrail’in Gazze saldırıları sonrasında yaşanan Davos ve Mavi Marmara krizlerinin ardından daha da arttı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon