'Tükiye cihatçı gruplarla çalıştı'

Eski ABD elçisi Ricciardone, Ankara’nın, ikazlarına karşın El Kaide’nin Suriye kolu ile çalıştığını söyledi.

'Tükiye cihatçı gruplarla çalıştı'
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 12.09.2014 - 17:33

Ankara’nın Washington yönetiminin IŞİD’e karşı oluşturmaya çalıştığı koalisyona “mesafeli” tutumu sürerken eski ABD Büyükelçisi Francis Ricciardone’den, Türkiye’nin, ısrarlı uyarılarına rağmen Suriye’de cihatçı gruplarla işbirliği yaptığı çıkışı gündeme düştü. Eski Ankara Büyükelçisi Ricciardone’nin Türk hükümetinin, aralarında El Kaide’nin Suriye kolu El Nusra Cephesi ile Ahrar el Şam örgütleriyle çalıştığı, militanlarının sınırdan geçişlerine göz yumduğuna atıf yapan sözlerinin ise IŞİD’e karşı koalisyona katılımı için ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin dün Ankara’yı ikna ziyaretinin hemen öncesinde gelmesi dikkat çekti.

Geçen ay emekli olmasının ardından göreve başladığı NATO’ya yakın ilişkileriyle bilinen Washington merkezli düşünce kuruluşu Atlantik Konseyi’nde önceki gün Obama yönetiminin açıkladığı IŞİD stratejisinin değerlendirildiği toplantıda konuşan Ricciardone’nin sözleri, AKP hükümetiyle Washington arasında Suriye’deki muhaliflere yönelik politikada açıkça anlaşmazlık içinde olduklarını ortaya koydu. Obama’nın IŞİD’le mücadele çerçevesinde Suriye’de askeri ve maddi yardımların artırılacağı belirtilen “ılımlı muhalefetin” nasıl belirleneceği ve bununla ilgili olarak Türkiye’nin tutumuna ilişkin bir soruya Ricciardone, Türkiye’yle ABD’nin Suriye’deki muhalifleri renk şemasıyla sınıflandırdıklarını anlattı. Bu çerçevede “güvenilir dost” grupların yeşil, düşman grupların “kırmızı” ve ortadaki grupların “sarı” olarak belirlendiği bir şema kullandıklarını söyledi. Türk yetkililerin, sarı işaretlenen grupları “ikna edebileceklerini, yeşile çevirebileceklerini” düşündüğünü dile getiren Ricciardone şu ifadeleri kullandı: “Biz de onlara; ‘tabii bu olabilir. Ancak sizin ikna edilebilir olarak gördüğünüz birçok grubu biz ikna edilme çizgisinin ötesinde kabul ediyoruz. Onlarla da çalışmamız mümkün değil. Sizin de onlarla çalışmamanız iyi olur. Bu grupların sınırlarınızdan geçmesine de izin vermemeniz gerektiğini düşünüyoruz’ dedik” Ricciardone, Türkiye ile anlaşmazlığa düştükleri gruplara örnek olarak da, El Nusra Cephesi ve Ahrar el Şam örgütünü örnek gösterdi. Kendilerinin bu gruplarla çalışmadığını, El Nusra’yı 2012’de terör örgütü listesine aldığını hatırlattı. Türkiye’nin, adı vahşet haberleriyle anılan El Nusra’ya yönelik iç ve dış tepkilerin artmasının ardından yaklaşık 2 yıl sonra bu cihatçı yapılanmayı terör listesine aldığı basına yansımıştı.

Cihatçılara yönelik sınırlarında “açık kapı” politikası izlediği suçlamalarının merkezindeki Türkiye’ye, ilk kez böylesine açık bir şekilde ABD’nin yakın zamana kadar Ankara’daki en üst düzey ismi aracılığıyla uyarı mesajı verildiği yorumları yapılıyor. Ricciardone elçilik görevi süresinde Türkiye’deki gelişmelere ilişkin yaptığı kimi açıklamalarıyla AKP yönetimiyle arasında sert rüzgârlar esmişti. Deneyimli diplomat şu anda Atlantik Konseyi’ne bağlı Refik Hariri Ortadoğu Merkezi’nin direktörlüğünü de yürütüyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler