Tüm çalışanları kadın olan hastane

Üsküdar'da AKP'lilerin açılışını yaptığı hastanenin tüm çalışanlarının kadın olması tepki çekti.

Tüm çalışanları kadın olan hastane
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 11.05.2013 - 06:56

İstanbul’da geçen yıl Saadet Partisi’nin (SP) kadınlara özel “pembe” otobüs uygulamasını hayata geçirmek için imza kampanyasının ardından şimdi de Üsküdar’da hekim ve tüm çalışanları kadınlardan oluşan “pembe” hastane dönemi başladı. Resmi açılışı bugün gerçekleşen hastanenin açılışı, AKP’li yöneticiler ve belediye başkanlarının eşlerinin katılımıyla yapılıldı. Tabip odaları ve sağlık meslek örgütleri, uygulamanın tıp etiğine aykırı olduğunu belirterek “Dünyada böyle bir hastane uygulamasının daha örneği yok. Branş hastaneleri elbette olabilir ama tüm çalışanların kadın olması ayrımcı bir uygulamadır. Bu uygulamalar toplumun bütün gözeneklerine muhafazakârlaştırmayı aşılamak, gerici örgütlenmenin önünü açmaktır” eleştirilerinde bulundu. Hastane yetkilileri ise söz konusu eleştirilere katılmadıklarını ifade ederek “Kadın hastalarımızın kendilerini daha rahat hissetmeleri için böyle bir uygulamayı hayata geçirdik” dedi.

Üsküdar Selimiye’de Mart 2013’te açılan ve ağırlıklı kadın doğum ile çocuk hastalıkları üzerine hizmet veren Via Hospital’ın hayata geçirdiği uygulama tepkilere neden oldu. Hastanenin www.viahospital.com.tr adlı resmi internet sitesi üzerinden İcra Kurulu Başkanı Faruk Yılmaz’ın “Türkiye’de ilk olarak bütün çalışanları bayan olan tek hastane” değerlendirmesi yaparak tüm çalışanlarının kadın olmasına vurgu yapılması dikkat çekiyor.

Açılışa AKP Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Erdem, TBMM Kanser Araştırma Komisyonu üyesi Kemalettin Aydın, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın eşi Özdeyiş Topbaş, Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara, Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can’in eşlerinin katıldı.


Ayrımcı bir uygulama

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Özdemir Aktan, dünyada yalnızca kadınlara ya da çocuklara yönelik branş hastanelerinin olabildiğini ancak tüm bir hastanenin çalışanlarının kadınlardan oluşmasının “muhafazakâr” toplum temellerinin atılmak istenmesi olarak değerlendirdi. Aktan, personelin dahi kadınlardan oluşmasına anlam veremediklerini vurgulayarak “Sağlık hizmeti verilirken kadın-erkek ayrımı olmamalıdır. Hekimlik mesleği din, dil, ırk ayrımı gözetmeksizin verilmesi gereken bir meslektir” dedi.

İstanbul Tabip Odası Hekimlik Uygulaması Bürosu’ndan Dr. Celalettin Cengiz ise “Bugünün siyasi ortamında bu bir istismar konusudur. Bu durumun en kötü tarafı özellikle yoksul bölgedeki insanların kendi kendine sansür uygulamaya başlaması ve erkek doktora gitmemesi ile kendini gösterebilir” dedi. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri (SES) Genel Başkanı Dr. Çetin Erdolu ise Türkiye’de tatil yörelerinde haremlik-selamlık plajların, yalnızca kadınlara yönelik tatil köylerinin oluşturulduğunu, alkollü içeceklerin yasaklanmak istendiğini, dini motifli çeşitli sağlık kongrelerinin yapıldığını anımsatarak şöyle devam etti: “Tüm bunlar toplumun muhafazakârlaştırılmasına paralel, bilimi reddeden ve bilimsel olmayan bir ölçüde laiklik ilkesini hiçe sayan uygulamalar olarak değerlendirilir.”

Hastane başhekimi Dr. Serpil Özen ise eleştirilerin gerçeği yansıtmadığını belirterek şunları kaydetti: “Belki kadına yönelik pozitif ayrımcılık yaptığımız düşünülebiliyor. Ama biz daha çok kadın doğum ve çocuk hastalıkları üzerine hizmet verdiğimiz için gelen kadın doğum hastalarımızın kendilerini daha iyi hissedebilmeleri için bunu yaptık. Yardımcı personelin, diğer çalışanların kadın olması, bir kadın olarak daha rahatlatır insanı. Genel cerrahi, kulak-burun-boğaz, dahiliye, diş gibi alanlarda da hizmet veriyoruz ve erkek hasta da kabul ediyoruz, hastalarımızın yarısından çoğu erkek.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler