Tüp Bebek Kaç Yaşına Kadar Uygulanabilir?
Tüp bebek tedavisinde başarıyı etkileyen çeşitli faktörler mevcuttur. Bu faktörlerin başında ise kadının yaşı gelir. Kadının yaşının ileri olması tüp bebek tedavisinde başarı şansını azaltan bir etkendir.
Yaş faktörü dışında; doktor ve ekibin deneyimi, tüp bebek merkezinin başarı oranı, merkezin teknolojik imkanları ve laboratuvar koşulları oldukça önem teşkil etmektedir. Bunun dışında çiftin tedaviye ne kadar destek olduğu da başarıyı etkileyen en önemli unsurlardan biridir. Sigara kullanmamak, ilaçları doktor talimatlarına uygun kullanmak, tedavi hakkında bilgi sahibi olmak bu faktörler arasında yer almaktadır.
Bunun dışında tedaviyi etkileyen faktörlerden kısaca bahsetmek gerekirse:
• Anne ve baba adayı tedaviyi olumsuz etkileyecek ortamlarda bulunmamalı,
• Hamam, sauna ya da kaplıca gibi sıcak ortamlar anne ve baba adayı tarafından ziyaret edilmemeli,
• Tedaviye başlamadan 3 ay önce ağır egzersizler bırakılmalı,
• Anne adayının sağlıklı bir beslenme düzenine başlaması gerekmektedir.
Saydığımız bu faktörler içerisinde en önemlisi ise anne adayının yaşıdır. Anne adayının doğurganlık yetisi 35 yaşından sonra hızla azalmaya başlar. Yaşın ilerlemesi ile yumurtalar yalnızca sayıca değil, kalite bakımından da azalmaktadır.
Anne adayının yaşı
Kadınlarda doğurganlık yetisi 35’ten sonra azalır. Bu sebeple ilerleyen yaşlarda hamile kalınsa dahi düşük yapma riski artar ya da bebekte anomali olabilir.
Yumurtalık rezervi
Yumurtalık rezervleri yaş ilerledikçe azalır. Tüp bebek tedavisinde anne adayı 15 gün boyunca yumurtaların uyarılması için ilaç tedavisine başlar. Fakat anne adayının yaşı 35’ten fazla ile yumurtalardan istenen cevabı almak mümkün olmayabilir. Bu durumda da gebelik şansı azalmaktadır.
Kaç yaşına kadar tüp bebek tedavisi yapılabilir?
Tüp bebek tedavisi bu sebeplerden ötürü 44 yaşına kadar yapılabilir. 44 yaşından sonra anne adayı menopoza girmediyse gebelik şansı vardır ancak çok düşük bir orandır. Bu yaşlardan sonra gebelik sağlansa dahi düşük riski söz konusudur. Bu sebeple de anne adayı geç kalmadan tüp bebek tedavisine başlamalıdır.
Tüp bebek uygulancak kadınlarda yaş aralıklarına göre gebelik oranı ve şansı nedir?
Kadınlar 35 yaşından sonra doğurganlık yetilerini kaybetmeye başlar. Bu kayıp, 38 yaşından sonra ivme kazanır. 40 yaşından sonra bir kadının tüp bebekle anne olma şansı % 20’den daha azdır. Şayet ileri yaşta olan kadınlarda gebelik sağlansa bile çeşitli sorunlar da söz konusu olur. Düşük, erken doğum, ölü doğum ve anomali riskinde artış söz konusudur. Bu sebeple iftler nasılsa tüp bebek yaptırırız, diye düşünmemeli ve geç kalmadan tedaviye başlamalıdır.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Colani’nin arabası
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- Müge Anlı'nın eşine yeni görev