"Turizm geliri 25 milyar dolara ulaşacak"

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Rehberler Birliği ile Türkiye Turizm Yatırımcıları ve İşletmecileri Birliği kanun taslaklarını Bakanlar Kuruluna götüreceklerini belirterek, ''Meclisin gündeminde uyum yasaları var, biraz dolu ama yasama yılı sona ermeden tasarıları yasalaştırmayı çok arzu ediyorum'' dedi.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 12.10.2010 - 12:11

Türkiye Otelciler Federasyonunun (TÜROFED) Akbank'ın iş birliğiyle hazırladığı ''İkinci Turizm Raporu''nun açıklanması dolayısıyla düzenlenen toplantıda konuşan Günay, 2009 kriz yılının yüzde 3 civarında bir artışla tamamlandığını, dünyanın nispeten global küçülmeden kurtulduğunu ifade ederek, Türkiye'nin de bu yılın ilk 9 ayında yüzde 6 artışla dünya ortalamasının üzerinde seyrettiğini söyledi.

Turizmden elde edilen gelirin de arttığını, yılın ilk yarısında yüzde 1,5 gelir artışı sağlandığını belirten Günay, dünyanın her tarafından gelenlerin sayısını artırmak kadar elde edilen geliri de artırmaya çalıştıklarını anlattı. Günay, Türkiye'nin turizm açısından da dünyada saygın bir yer edinmeye başladığını vurgulayarak, turizmin, sanayiden farklı olarak sadece gelir getirici bir sektör değil, dönüştürücü bir sektör olduğunu kaydetti.
Sanayi sektöründe çalışan bir kişinin sosyal yaşamında hiç ileriye doğru gelişme olmayabileceğini ifade eden Günay, şöyle konuştu:

''Turizmin böyle bir olumsuz yanı yok. Turizm sektöründe çalışanlar yaşamlarını, giyimlerini, yaşantılarını dünya ölçütlerine taşımak zorundalar. Toplumsal gelişme açısından ülkeyi dünyaya açan bir yönü var. Türkiye gibi nüfusu genç olan bir ülke için bu çok önemli. Bu sektörün çalışanlarının dünya ile tanışması, buluşması, bizim gibi ülkeler açısından çok önemli. Turizmi 21. yüzyılda dünya için, hem barış hem de Türkiye için toplumsal gelişme aracı, dünya ile entegre olması, barış ülkesi olması, dostluk, hoşgörü, kardeşlik merkezi olması açısından da önemli sayıyorum.''

Ekonomide güzel gelişmeler yaşandığını, önceki yıllarda İstanbul, İzmir, Antalya, Muğla ve Aydın'ın turizmden büyük pay alırken, yatırım ve alınan teşvikler açısından artık Anadolu'nun da büyük pay almaya başladığını belirten Günay, turizmi mevsim olarak uzatmayı ve tüm Anadolu sathına yaymayı amaçladıklarını kaydetti. Turizmde bir kişiye iş açmanın, ortalama birine iş açmaktan daha kolay olduğunu vurgulayan Günay, hükümetin turizm sektörünü desteklemek için attığı adımları anlattı.

''Taslakları Bakanlar Kurulu'na sunacağım"

Bakan Günay, şöyle konuştu: ''Rehberlerin statüsü belirsizdi. Sektörün lokomotif kesimi olan konaklama, yeme ve içme tesislerinin, turizm işletmecilerinin yasayla belirlenen statüsü yoktu. Dernek düzeyindeydi. Rehberleri, turizm yatırımcılarını ve seyahat acentelerini bir çatı altında toplamak da mümkün olmadı. Buradan bir ileri adım atmaya çalışıyoruz. Rehberler Birliği ile Türkiye Turizm Yatırımcıları ve İşletmecileri Birliği kurma konusunda hazırlanan yasa taslaklarını ilk Bakanlar Kuruluna götüreceğiz. Taslaklar Bakanlar Kurulundan geçtikten sonra TBMM gündemine girmiş olacak. Meclisin gündeminde uyum yasaları olduğundan biraz dolu ama yasama yılı sona ermeden tasarıları yasalaştırmayı çok arzu ediyorum. Olmazsa yasaları 2011 yılında çıkaracağız. Turizm sektörü, sosyal gelişme içinde taşıdığı öneme göre yasal güç çatısı içinde toplanmış olacak.''

''İstanbul'a gelenlerin sayısında azalma olmadı"

Günay, raporda ''Avrupa Kültür Başkenti olmak yaramadı, İstanbul'a gelen ziyaretçi sayısı azaldı'' şeklinde bir yorum yer aldığının anımsatılması üzerine, ''Başlık benim de dikkatimi çekti ve biraz tartışmalı geldi'' dedi. Eskiden Anadolu'daki ulaşım olanaklarının sınırlı olması nedeniyle çok daha fazla yolcunun çıkış işlemlerini İstanbul'da yaptırdığını, şimdi Anadolu'nun her yerinde gümrük işleminin yapılabildiğini belirten Günay, ''Eskiden İstanbul'da çıkış işlemlerini yaptıran ve kalmadan gidenler, İstanbul'a yazılıyordu. Şimdi yazılmıyor. O yüzden İstanbul'da konaklamak için gelenlerin sayısında azalma olmadı. Konaklama tesislerinde tam bir doluluk var, konaklama sayısı arttı ve fiyatlar gayet yüksek'' dedi. Avrupa Kültür Başkentine ayrılan harcamaların diğer ülkelerin çok üzerinde olduğunu ifade eden Günay, İstanbul çok değerli olunca yapılanların da yeterli gelmediğini söyledi.

2011'de 30 milyon turisti geçeceğiz

Bakan Günay, tarihi ve doğayı koruyarak sürdürülebilir turizm yapılabileceğini belirterek, ''Geleneksel olan enerji desteği, ülkenin yeni politikaları gereği çevreci belgeler almış olan turizm yatırım ve işletmelerine tahsil edilecek. Bu da doğru bir politikadır diye düşünüyorum'' dedi. Yeni tanıtım konseptleri geliştirme konusunda çalıştıklarını ifade eden Günay, Türkiye'nin, soğuk Avrupa'nın, İskandinavya'nın, Rusya'nın sıcak deniz kıyıları olduğunu ama bunun dışında başka zenginlikleri, evrensel değerleri de bulunduğuna işaret etti.

Günay, 2011 yılında 30 milyon turisti aşmayı hedeflediklerini, turizm gelirinde de 25 milyar dolara ulaşılacağını belirterek, ''Ancak 30 milyon geliyorsa 30 milyon dolar da gelir olsun diye bir hedefimiz var. Ben harcamaların da düşük değil, daha yüksek olduğunu düşünüyorum'' diye konuştu. Bir gazetecinin ''Turizm sektörü kur baskısı nedeniyle zor durumda. Bu konuda bir düzenleme yapılacak mı?'' sorusuna Günay, ''Bir kesime özel bir kur düzenlemesi yaparsak bu kaçınılmaz şekilde başka kesimlere ve bütünüyle ekonomiye yansıyor. Bu konuda yakınması olan sadece biz değiliz, ihracatla ilgili herkesin yakınması var. Ekonominin bütününe olumsuz bir etki yapmamak kaydıyla daha gerçekçi bir kur düzenlemesi yapılmasını önemsiyoruz, bu yöndeki talepleri destekliyoruz'' yanıtını verdi. Günay, tarihi yerlerin bilet satışı konusunda da yılbaşından itibaren yeni bir düzenleme yapılacağını bildirdi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler