Türk bakanlar dışarıda kaldı
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Nijerya ziyareti sırasında Türk ve Nijeryalı korumalar arasında gerginlik yaşandı. Nijeryalı korumalar bazı Türk bakanları içeriye almadı.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Nijerya Cumhurbaşkanı Goodluck Jonathan tarafından resmi törenle karşılandı.
İki cumhurbaşkanı arasında başbaşa görüşmelerin yanı sıra, heyetler arası görüşmeler gerçekleştirildi.
Karşılama töreninin ardından, Gül ve Jonathan, devlet evinin girişinde gazetecilere poz verdiler.
Türk heyeti dışarıda kaldı
Gül ve Jonathan'ın içeriye geçmesinin ardından, Nijeryalı koruma görevlileri tarafından binanın kapıları hemen kapatıldı.
Bu sırada, Cumhurbaşkanı Gül'e eşlik eden Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, Türkiye'nin Abuja Büyükelçisi Aykut Sezgin ile protokol üyeleri dışarıda kaldı.
Protokol üyelerinin içeri alınmasının engellenmesi üzerine, Cumhurbaşkanı Gül ve Jonathan'ın korumaları arasında gerginlik ve itiş kakış yaşandı. Kapının önünde yaşanan tartışmada Türk yetkililer, protokol listesinin Nijerya makamlarına dün akşam iletildiğini ve böyle bir sorun yaşanmaması gerektiğini, görüşmelere girmek istediklerini belirttiler. Yaşanan tartışmanın ardından protokol üyeleri devlet evine girdi.
Öte yandan, resmi karşılama töreni ile başbaşa ve heyetler arası görüşmeleri izlemek üzere Türk basın mensuplarından da sadece 1 kameraman ve 1 foto muhabiri, devlet evinin bahçesine alındı. Karşılama töreninin ardından, bu 2 basın mensubu da tekrar dışarı çıkarıldı.
Cumhurbaşkanı Gül ile Nijerya Cumhurbaşkanı Jonathan'ın görüşmelerin ardından yaptıkları basın açıklamasını da Türk basın mensupları izleyemedi.
Görüşmelerin ardından, Nijerya Cumhurbaşkanı Goodluck Jonathan, Cumhurbaşkanı Gül onuruna öğle yemeği verdi. Yemeğe Çiçek, Yılmaz ve Büyükelçi Sezgin de katıldı.
Eşitsizliğe vurgu
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, dünyanın kuzeyi ile güneyi arasındaki eşitsizliğin mutlaka giderilmesi gerektiğini belirterek, ''Dünyanın bir tarafında insanlar istediği gibi harcarken, başka bir kanadında insanların açlıkla, hastalıkla, eğitimsizlikle uğraşması, milyonlarca insanın önemsiz sebeplerden dolayı hayatını kaybetmesi tahammül edilebilecek bir şey değil'' dedi.
Cumhurbaşkanı Gül, Nijerya'daki temasları kapsamında Nijerya Cumhurbaşkanı Goodluck Jonathan ile Türkiye-Nijerya İş Forumu'na katılarak iş adamlarına hitap etti.
D-8 Zirvesinin başarılı bir organizasyonla gerçekleştirilmesinden dolayı Jonathan'a teşekkür eden Gül, Nijerya'nın başarılı bir dönem başkanlığı göstereceğine inandığını söyledi.
Jonathan ile bugün ikili görüşmeler gerçekleştirdiklerini anlatan Cumhurbaşkanı Gül, Nijerya Cumhurbaşkanı Jonathan'ı Türkiye'ye davet ettiğini, Jonathan'ın da bu daveti kabul ettiğini bildirdi.
Cumhurbaşkanı Gül, Nijerya'nın Afrika'nın en önemli ülkelerinden biri olduğunu ifade ederek, 150 milyon nüfusa ve zengin doğal kaynaklara sahip bu ülkeyle ilişkileri geliştirmeye önem verdiklerini kaydetti.
Türkiye'nin de büyük bir ülke olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, iki ülke arasında önemli bir işbirliği potansiyeli olduğunu vurguladı. Bu potansiyeli harekete geçirmek için görüşmeler yaptıklarını aktaran Gül, ''Sayın Jonathan ile görüşmelerimizde, ticareti geliştirme, savunma sanayiinde işbirliği ve özellikle enerji alanında işbirliği konularını öne çıkardık'' diye konuştu.
"Afrika'ya insani sorumlulukla yaklaşıyoruz"
Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin sadece Nijerya'ya değil bütün Afrika ülkelerine ilgi gösterdiğinin altını çizdi.
Bu ilginin ekonomiden önce insani değerlere dayandığını, Afrika kıtası ile Osmanlı İmparatorluğu döneminde dostane ilişkilerin kurulduğunu dile getiren Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Kuzey ile güney arasındaki eşitsizlik mutlaka giderilmeli. Dünyanın bir tarafında insanlar istediği gibi harcarken, istediği gibi hayatın zevkini alırken, dünyanın başka bir kanadında insanların açlıkla, hastalıkla, eğitimsizlikle uğraşması, milyonlarca insanın önemsiz sebeplerden dolayı hayatını kaybetmesi tahammül edilebilecek bir şey değil. Türkiye, her platformda Afrika'ya karşı sorumluluğunu ifade ediyor. Afrika'ya karşı insani sorumlulukla yaklaşıyor.''
Kalkınma için sadece ticaretin değil yatırımın da gerekli olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül, Türk iş adamlarına Nijerya'da yatırım yapmak için ortaklıklar kurma çağrısı yaptı.
Gül, ticari ilişkilerde dengenin de önemli olduğuna işaret ederek, 10 yıl önce iki ülke arasında 28 milyon dolar düzeyinde olan ticaret hacminde Türkiye'nin Nijerya'ya 26 milyon dolar ihracat yaptığını, iki ülke arasındaki ticaret hacminin bugün 800 milyon doları geçtiğini söyledi.
İki ülke arasında enerji alanındaki işbirliğinin birinci öncelik olduğunu da vurgulayan Gül, Nijerya'nın Türkiye'ye petrol ve petrol ürünleri satabileceğini belirtti. Türkiye ile Nijerya arasında işbirliği yapılabilecek diğer önemli alanın müteahhitlik olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, Türk müteahhitlerinin sektörlerinde dünyada ikinci sırada yer aldığını ve bugüne kadar 160 milyar dolarlık proje gerçekleştirdiklerini söyledi. Gül, Türkiye'nin, teknolojik gücünü Nijerya'ya aktarmak istediğini de kaydetti.
''Bizim devlet adamları olarak görevimiz, size fırsat vermek ve iklim oluşturmak'' diyen Cumhurbaşkanı Gül, ilişkileri geliştirmeye yönelik anlaşmaları en kısa sürede tamamlayacaklarına ve iki ülke iş adamlarının önemli ortaklıklar kuracağına dair inancını da dile getirdi.
Nijerya Cumhurbaşkanı Jonathan'ın konuşması
Nijerya Cumhurbaşkanı Goodluck Jonathan da dün yapılan D-8 Devlet ve Hükümet Başkanları zirvesine değindikten sonra Türkiye'nin D-8'in en büyük ikinci ülkesi olduğunu söyledi.
Türkiye'nin vizyonu ve ileri görüşü sayesinde D-8'in önemli bir gelişim gösterdiğini anlatan Jonathan, işbirliğini küresel kriz döneminde güçlendirmeye karar verdiklerini kaydetti.
Türk ve Nijeryalı iş adamlarının ortak projeler gerçekleştirmeye başladıklarını da belirten Jonathan, ekonomik ilişkilerin gelişmesi halinde yatırım ve karşılıklı ticaret rakamlarının daha da artacağını belirtti. Jonathan, ''Ufak adımlarla başladığımız ilişkilerimiz enerji, petrol, gaz, tarım alanlarına kadar genişledi'' diye konuştu.
Nijerya'da maden, telekomünikasyon, havacılık ve enerji sektörlerinde önemli özelleştirmelere imza attıklarını da ifade eden Goodluck Jonathan, Türk iş adamlarını Nijerya'daki yatırım ortamından yararlanmaya çağırdı.
Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi de yaptığı konuşmada, iki ülke arasındaki ekonomik işbirliğini daha üst noktalara çıkarmak istediklerini belirtti. Türkiye ile Nijerya arasındaki dış ticaret hacmini son 8 yılda üç katına çıkardıklarını anlatan Büyükekşi, bugün ulaşılan rakamın halen iki ülke arasındaki potansiyelin gerisinde olduğunu söyledi.
Nijerya-Türk Uluslararası Koleji'ne ziyaret
Cumhurbaşkanı Gül, İş Forumu'nun ardından Nijerya-Türk Uluslarası Kolejini ziyaret etti.
Kolejde derslikleri gezen Gül, Nijeryalı öğrencilerle de Türkçe sohbet etti. Burada Kayserispor'u tuttuğunu belirten Nijeryalı bir öğrencinin geride bırakılan futbol sezonunda Bursaspor'un şampiyon olduğunu hatırlatması üzerine de Cumhurbaşkanı Gül, ''İyi oldu. Seneye de Kayserispor şampiyon olsun'' karşılığını verdi. Nijeryalı öğrenci de bunun üzerine, ''inşallah'' dedi.
Ziyaret sırasında okul yöneticilerinden eğitim faaliyetleri hakkında bilgi alan Gül, öğrenci ve öğretmenlerle fotoğraflar çektirdi.
Ziyarette ayrıca Nijeryalı öğrenciler, bazı Türkçe şarkı ve türküler seslendirdi, piyes sahneledi.
Gül, okulda yaptığı konuşmada da öğretmen ve öğrencilere sevgi ve selamlarını sundu. Okulu ziyaret etmekten ve başarılarını görmekten gurur duyduğunu ifade eden Gül, ''Eğitim, bir ülkeye yapılacak en iyi yatırımdır. Bu okulların Türk-Nijerya dostluğuna büyük katkısı olacağına inanıyorum'' dedi.
Cumhurbaşkanı Gül, okula verdikleri destekten dolayı Nijerya makamlarına teşekkür ederken, Türk öğretmenler ve ailelerini de kutladı.
Gül Nijerya'dan ayrıldı
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, D-8 Zirvesi'ne katıldığı ve ikili ziyaret gerçekleştirdiği Nijerya'daki temaslarını tamamlayarak Türkiye'ye hareket etti.
Gül'ü Abuja Nnamdi Azikiwe Havalimanı'ndan Türkiye'nin Abuja Büyükelçisi Aykut Sezgin ile öteki ilgililer uğurladı.
Cumhurbaşkanı Gül ile birlikte Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen, milletvekilleri, bürokratlar, iş adamları ve gazetecilerden oluşan heyet de Türkiye'ye gitti.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama