Türk-İş'ten milletvekillerine mektup
Türk-İş, milletvekillerine vergi dilimi ile ilgili mektup gönderdi. Mektupta, vergi dilimlerinin dar tutulması nedeniyle işçi ücretlerindeki net kayıpların artarak devam ettiği, işçi ücretleri için tek ve yüzde 15 vergi oranının belirlenmesi gerektiği belirtilerek, "Bu yanlışı düzeltmek elinizdedir" denildi.
Türk-İş, milletvekillerine gönderdiği mektupta, "İktisat öğretisi, ücretlileri, 'Sabit Gelirli' olarak tanımlar. Uygulanan yanlış vergi politikaları ücretlileri, 'Azalan Gelirli' haline getirmiştir. Bu yanlışı düzeltmek elinizdedir. İşverenlerin istediği hukuki ve mali düzenlemeler yedi yıldır yapılmış, yaşadığımız kriz içerisinde de işverenlere kolaylıklar, muafiyetler, teşvikler getirilmeye devam edilmiştir. Bu düzenlemelerin dolaylı etkisinin işçilere yansıyacağı düşünülmüş ancak bu böyle olmamıştır. İşsizlik azaltılamamış, istihdam artırılamamıştır. İşçiler ve işçi emeklileri yaşam güçlüğü, işsizler ise umutsuzluk içindedir" denildi.
"Vergi nedeniyle yaşanan kayıplar 300 TL'ye kadar çıkıyor"
İşçilerin yaşam güçlüğünün temel nedenlerinden birisinin de vergi uygulamalarındaki adaletsizlik olduğuna dikkat çekilen mektupta, doğrudan ve dolaylı vergilerin en büyük ödeyicisi olan işçilerin işverenler ile aynı oranlarda vergilendirmenin haksızlık olduğu vurgulandı.
İşverenlerin bir yıl kazanıp sonraki yılda vergi ödediğini, işçilerin ise her ay vergi ödediği kaydedilen mektupta, şöyle denildi:
"Vergi dilimlerinin dar tutulması ve vergi oranlarının yüksek belirlenmesi sonucu, işçilerin yılın başında almakta oldukları net ücretleri dönemsel olarak azalmakta, Temmuz ayında ortalama yüzde 6 düşmekte ve yıl sonunda ücret gruplarına göre kayıpları ayda 300 TL'ye kadar varmaktadır. 2003 öncesi dönemlerde ücretlerdeki yüksek oranlı zam artışları, verginin kayıp yaratıcı etkisinin bugün olduğu gibi hissedilmesini önlerken, 2003 yılından itibaren ücret zamlarının düşük gerçekleşmesi (yüzde 3-5) verginin olumsuz etkisinin daha net görülmeye başlanmasına neden olmuştur. 2006 yılında vergi oranları değiştirilmiştir. İşverenlerin ödediği birinci dilim vergi oranı yüzde 20'den yüzde 15'e indirilmiştir. İşçilere yönelik bir iyileştirme yapılmadığı gibi, yüzde 25'lik vergi oranı yüzde 27'ye yükseltilmiş, vergi oranlarındaki bu artış işçinin yıl içerisinde net ücretinde azalmaya neden olmuştur. Her vergi oranı için düzenlenen vergi dilimleri dar tutulduğu için işçi ücretlerindeki net kayıplar artarak devam etmiştir. Ücretliler arasında bu olumsuzluğu sadece işçiler yaşamaktadır. Memurların vergi oranı fiilen yüzde 15'i geçmemektedir."
Vergi yükünün işçiler ve memurlar arasında eşitlenmesi gerektiğinin altı çizilen mektupta, işçi ücretleri için tek ve yüzde 15 vergi oranı belirlenmesi gerektiği ifade edildi.
En Çok Okunan Haberler
- Op. Dr. Dericioğlu başında poşetle ölü bulundu
- 500 bin TL'nin aylık getirisi belli oldu
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- Marmaray'da seferler durduruldu!
- Suriye'de herkesin konuştuğu ölüm listesi
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Apple'dan 'şifre' talebine yanıt!
- Erdoğan'dan işgale 'isimsiz' tepki
- Suriye'nin yeni başbakanından ilk açıklama