Türk-KKTC iş konseyi hayata geçiriliyor

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Türk-KKTC İş Konseyi ile Kıbrıs Türk Ticaret Odası arasında 1999 yılında dondurulan konseyin yeniden canlandırılması için "Eylem Planı" hazırlandı.

Yayınlanma: 17.11.2009 - 13:48
Abone Ol google-news

DEİK, Türk-KKTC İş Konseyi ile Kıbrıs Türk Ticaret Odası arasında imzalanan "Eylem Planı'yla" ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, KKTC ile 1992 yılında kurulan iş konseyinin 1999 yılında dondurulmasının ardından, her iki ülke temsilcilerinin bir araya gelerek konseyin yeniden canlandırılmasına karar verdiği anımsatılarak, bu çerçevede, Eylem Planının imzalandığı ve çalışmaların başladığı kaydedildi.

Açıklamaya göre Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, beraberindeki temsilcilerle birlikte geçen hafta Cuma günü KKTC'nin 26. Yıl kutlamaları için bölgeye bir seyahat düzenledi. Bakan Çiçek'in ziyaretiyle birlikte Türk-KKTC İş Konseyi ve Kıbrıs Türk Ticaret Odası arasında bir "Eylem Planı" imzalandı. Eylem Planı, 1992 yılında kurulan ancak 1999 yılında dondurulan Türk-KKTC İş Konseyi'nin tekrar canlandırılması için çok sayıda projeyi içeriyor. Bu kapsamda başta iki ülke arasında ticaret, turizm, inşaat ve taahhüt, çevre teknolojiler, tarım, gıda ve eğitim sektörlerinde ortak çalışma komitelerinin oluşturulması, karşılıklı işbirliğin artırılması yönünde çalışmalar yer alıyor. KKTC pazarının Türkiye üzerinden üçüncü ülkelere açılımının kolaylaştırılmasını da kapsayan Eylem Planı, KKTC'nin yaşadığı siyasi sıkıntıların ekonomik alanda çözümlenmesine de katkı sağlaması bekleniyor.

 

Yunanistna ve Rum kesimiyle de masya oturulabilir

Açıklamada, Türk-KKTC İş Konseyi Başkanlığına vekalet eden Mustafa Fethi Gürbüz ve Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Günay Çerlez tarafından imzalanan anlaşmayla birlikte KKTC'nin önümüzdeki dönemlerde yabancı yatırımcılarla daha çok tanışması yolunda atılan önemli bir adım olduğuna dikkat çekildi. Açıklamaya göe Türk-KKTC İş Konseyi Başkan Vekili Gürbüz, diğer yabancı yatırımcıların KKTC pazarına girmeleri için gerekli altyapının oluşturulması aşamasında İş Konseyi'nin bir rol üstlenebileceğini, böylelikle yatırım ortamının daha cazip kılınabileceğini kaydetti.

Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu'nun, Kıbrıs Türk Yatırım Geliştirme Ajansı'na (YAGA) eğitim vermesinin mümkün olduğuna değinen Gürbüz, uluslararası yatırımcılara ve kredi veren kuruluşlara siyasi risk sigortası sağlayan Çok Taraflı Yatırım Garanti Ajansı'na KKTC'nin de dahil edilmesi, hazırlıkları tamamlanan ancak onaylanması 2010 yılına ertelenen rekabet kanununun hızlandırılması gibi adımların KKTC için büyük önem taşıdığını kaydetti. Açıklamada ayrıca, Türkiye, Yunanistan, KKTC ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nin bir araya gelebileceği ortak bir toplantı gerçekleştirilmesinin önerildiği ancak bunun için Yunanistan kanadının onayının alınması gerektiği bildirildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler