Türk Sağlık-Sen'den dava

Tam gün yasası ile sözleşmeli personele nöbet ücreti ödenmesi yasalaşmasına rağmen sağlıkta görev yapan yaklaşık 17 bin, 4924'lü sözleşmeli personelin bu haktan yararlandırılmaması üzerine Türk Sağlık-Sen tarafından dava açıldı.

Yayınlanma: 05.06.2010 - 07:26
Abone Ol google-news

Türk Sağlık-Sen'den yapılan açıklamaya göre, açılan davada Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğünün 4924'lü sözleşmeli personele nöbet ücreti yerine sadece izin kullanmasına izin veren işlemin iptali istendi. 4924'lü personelinde nöbet ücretinden faydalandırılması talep edildi.

Ankara Nöbetçi İdare Mahkemesi'nde açılan davanın dilekçesinde, Tam Gün Yasası ile sözleşmeli personele nöbet ücreti ödenmesinin yasalaştığı anımsatılarak, nöbet ücreti ödenmesinde "sözleşmeli personel" ibaresi dışında herhangi bir kısıtlamaya yer verilmediğine dikkat çekildi. Ayrıma yer verilmediği için 4924'lü sözleşmeli sağlık çalışanlarının da nöbet ücretinden faydalandırılması gerektiği ifade edildi.

Dilekçede, kadrolu memurlar ve 4/B'li sözleşmelilerin nöbet ücretinden faydalanırken söz konusu personelle aynı şekilde nöbet tutan 4924 sayılı Kanuna tabi sözleşmeli personellerin bu haktan mahrum bırakılmasın Anayasa'ya aykırı olduğu belirtildi. Bu durumun Anayasamızın "Kanun Önünde Eşitlik" başlığını taşıyan 10.maddesi olmak üzere "Zorla Çalıştırma Yasağı" başlığını taşıyan 18. maddesine ve "Ücrette Adalet Sağlanması" başlığını taşıyan 55.maddesine aykırılık teşkil ettiği kaydedildi.

Dilekçede ayrıca bu durumun çeşitli uluslar arası sözleşmelerle hüküm altına alınan eşit işe eşit ve adil ücret prensibine aykırı olduğu gerekçelerine yer verildi.

Açılan dava ile ilgili bir değerlendirme yapan Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci "4924'lü personele nöbet karşılığında ücret ödenmemesi büyük bir adaletsizliktir. Bazı kurumlarda personel ihtiyacı nedeniyle 4924'lülere tuttukları nöbet karşılığında izin verilmiyor. Bu durumda arkadaşlar nöbet ücreti de alamadıkları için mağdur olmaktadırlar. Açtığımız davanın olumlu sonuçlanarak bu adaletsizliğin giderilmesini bekliyoruz" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler