Türkiye acil yardıma tek numaradan erişecek

Ulaştırma Bakanlığı, pek çok ülkede kullanılan acil yardım hizmetlerine tek telefon numarasından erişim sağlayan sistemi Türkiye'de kuracak.

Yayınlanma: 21.04.2010 - 07:38
Abone Ol google-news

Ulaştırma Bakanlığı yetkililerinden aldığı bilgiye göre, Bakanlık, vatandaşların acil çağrı hizmetlerine ulaşımının kolaylaştırılmasına yönelik bir sistem üzerinde çalışıyor.

Buna göre, acil durumlarda tek bir telefon numarasıyla kamu kurumlarının ortak çağrı merkezine erişilecek. Buradaki operatörler, gelen çağrıyı niteliğine göre sanal ortamda ''arayüzler'' üzerinden ilgili kurumlara iletecek.

Öte yandan Ulaştırma Bakanlığı, deprem, yangın, sel gibi olağanüstü durumlar için Acil Durum Haberleşme Sistemi altyapısını kuracak. Genelkurmay Başkanlığı, Milli İstihbarat Teşkilatı ve Emniyet Genel Müdürlüğü analog olan haberleşme sistemlerini, bu altyapı üzerinde dijital olarak kurabilecek.

Sistemin işletilebilmesi için her ilde en az bir tane acil durumlarda uydu üzerinden iletişim kurulabilmesini sağlayacak nitelikte baz istasyonu kurulacak. Böylece olağanüstü hallerde GSM veya sabit telefonla iletişim sağlanamazsa uydu üzerinden erişim mümkün olacak. Ulaştırma Bakanlığı, Ankara'da Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık için de birer baz istasyonu kuracak.

2014e kadar tamamlanacak

Ulaştırma Bakanlığı, en geç 2014'te devreye girmesi planlanan bu sistem tamamlanana kadar acil durumlarda kullanılmak üzere 81 il valiliğine uydu telefonu dağıtma kararı aldı. Buna göre ses, görüntü ve video iletimi yapabilecek telefonların, bu yıl sonuna kadar 81 il valiliklerine teslim edilmesi planlanıyor.

Acil Durum Haberleşme Sistemi'ni ABD ve pek çok Avrupa ülkesi dijital ortama aktardı. Almanya, bu sistemi kurmak için yaklaşık 5 milyar Avro harcadı.

Ülkenin coğrafi durumu kurulum süresini belirlediği için dağlık alanlara sahip Türkiye'de sistemin kurulumunun, 3-4 yılda tamamlanması ve bütçesinin Evrensel Hizmet Fonu'ndan karşılanması öngörülüyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler