Türkiye Barolar Birliği'nden baskı altındaki sanata destek
İktidarın Gezi Direnişi’ne destek veren özel tiyatrolara yardımı kestiği bir ortamda, TBB ile Sanatçılar Girişimi bir araya geldi. TBB Başkanı Metin Feyzioğlu, sanatçılara her türlü hukuki desteği vermeye hazır olduklarını söyledi. Toplantıda, TBB ile Sanatçılar Girişimi’nin yakın tarihte bir manifesto eşliğinde Kültür Bakanlığı’na dava açma sürecinin başlatılmasına karar verildi.
Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Prof. Dr. Metin Feyzioğlu, Sanatçılar Girişimi inisiyatifi üyelerine, sanatın ve hukukun üstünlüğünün korunması ve geleceğin demokratik Türkiye’si için birlikte çalışmaları yönünde bir protokol imzalamayı önerdi.
Feyzioğlu ile tiyatro sanatçıları Taksim Hill Otel’de önceki gün bir toplantı yaptılar. Toplantıda, Sanatçılar Girişimi’nden tiyatro sanatçıları Rutkay Aziz, Yücel Erten, Orhan Aydın, Levent Özdilek, Nedim Saban ve şair Ataol Behramoğlu yer aldı. Toplantıya, Bursa Barosu Başkanı Ekrem Demiröz, CHP Parti Meclisi üyesi Ercan Karakaş ve Çetin Soysal da katıldı.
“2023 Türkiyesi’ni nasıl hayal ediyorsunuz?” diye soran Feyzioğlu, “Hukuk devletini ve demokrasiyi sanatçılarla birlikte nasıl inşa edeceğimizi planlamalıyız” dedikten sonra, sanatçılara yargının en üstündeki temsili makamın şu andaki sahibi olarak her türlü desteği vereceğini söyledi ve bir öneri getirdi:
“Size, 82 bin avukat 79 baro adına birlikte çalışmayı teklif ediyorum. Gelin topluma bir kez daha önder olun, gelin toplumda sesi duyulmayanların sesi olun, göreceksiniz ki arkamıza milyonlar takılacak. Bunu teklif ediyorum. Bunu da ortaya bir projeyle koyalım diyorum.”
“Gezi’ye destek verdikleri” gerekçesiyle Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın bu yılki destek yardımından yoksun bırakılan pek çok özel tiyatro, geçen gün bir araya gelerek düzenledikleri toplantıda bir komisyon kurmuş, bu komisyon da bakanlığa dava açma kararı almıştı.
Hukuksal sürece destek olması amacıyla Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu’yla bir toplantı düzenleyen tiyatro sanatçıları, Feyzioğlu’nun “uzun vadeli” proje teklifine sıcak baksalar da bugünkü süreçle ilgili somut adımların atılması gerektiğine vurgu yaptılar. Toplantıda, Türkiye Barolar Birliği ile Sanatçılar Girişimi’nin bir manifesto eşliğinde yakın tarihte bakanlığa dava açma sürecinin başlatılmasına karar verildi.
Muhalif sanata karşı sürekli yok etme operasyonu yapıldığına dikkat çeken tiyatrocular çözülmesi gereken acil sorunlarının olduğunu belirtti. Feyzioğlu da buna karşılık her türlü hukuki desteği vermeye hazır olduklarını, sanatçıların bugünkü sorunlarını görmezden gelmediklerini ancak iktidarın bu tehdidine karşı toplumla, kitlelerle birlikte kol kola yürümenin, dayanışmanın projesinin yapılması gerektiğini vurguladı.
Feyzioğlu, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın özel tiyatrolara ödenek verilirken getirilen 'genel ahlaka uygunluk' kriteriyle ilgili olarak da şu yorumda bulundu:
“Bu hukuki güvenlik ilkesinin açıktan ihlal edilmesidir. Protokolün kanuna, yönetmeliğe aykırı olduğu kanaatindeyim. Birilerinin ahlak anlayışını, 'genel ahlak' adı altında sanata dayatılması anlamına gelecek bu protokolün mutlak şekilde yönetmeliğe, kanuna, Anayasaya, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine de aykırı olduğu düşüncesindeyim. Bunun için her türlü hukuki desteği vermeye hazırız”
Öte yandan, Feyzioğlu, toplantıda, Türkiye Barolar Birliği’nde bir kültür ve sanat komisyonu oluşturulduğunu duyurdu.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- Edirne'de korkunç kaza