Türkiye baskıresimle tanışıyor

İlk ve tek baskıresim bienalimiz tüm dünyadan sanatçıların katılımıyla bugün başlıyor. Dünyada pek çok örneği görülen uluslararası boyuttaki etkinlikleri ülkemizde de gerçekleştirmek üzere IMOGA (İstanbul Grafik Sanatlar Müzesi / İstanbul Museum of Graphic Arts) ile Işık Üniversitesi'nin işbirliğiyle düzenlenen, Türkiye'nin ilk Uluslararası Baskıresim Bienali'ne 59 ülkeden 824 sanatçı katılıyor.

Türkiye baskıresimle tanışıyor
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 19.09.2008 - 10:36

Bienal üzerine konuştuğumuz, Bienal Düzenleme Kurulu Başkanı ve Işık Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Süleyman Saim Tekcan uluslararası boyutunun çok önemli olduğunu vurguladığı bienali anlatırkenSanat bir milletin devamını sağlayan en önemli konu. Dünya üzerinde yüzlerce devlet kurulmuş fakat biz ancak geriye eserler bırakanları hatırlıyoruz. İşte bu yüzden Türkiye sanatla yaşayan bir ülke olsun istiyoruzdiyor.

‘Türkiye’de çok yaygın değil’

Süleyman Saim Tekcan Son 100 yıldır Avrupa ve Amerikanın tüm galerileri gelirlerinin büyük bölümünü baskıresimden sağlıyorlar. Birçok Avrupa ülkesi ve Amerikada baskıresim bienalleri düzenleniyor. Fakat olanaksızlıklardan dolayı Türkiyede çok yaygın ve bilinen bir sanat dalı değil. Olanaksızlıkların başında da donanımlı atölyelerimizin olmaması geliyordu. IMOGAnın kurulmasıyla bu eksikliği gidermiş olduk ve dünyadaki benzerleri arasında hem koleksiyonları, hem de binası açısından ileri sıralarda yer alan böyle bir müzenin uluslararası bir etkinlik düzenlemesi gerektiği bilinciyle bu işe girdik sözleriyle bienal düşüncesinin ortaya çıkma sürecini anlatıyor.

Müze olmadan insanın sanatsal ya da düşünsel boyutu geliştirilemezdiyen Tekcan, IMOGAnın önemini şöyle vurguluyor: IMOGA, Cumhuriyet döneminde müze olarak inşa edilmiş ilk yapıdır. Diğerleri gibi başka amaçla yapılıp müzeye dönüştürülmemiştir. Ayrıca dünyadaki 5-6 grafik müzesinden biridir. Koleksiyonunda 2 bin yapıt var; ayrıca 10 bin, eksi bir denen küçük grafik yapıttan oluşan, dünyanın en büyük koleksiyonuna sahip ve daha da önemlisi, müze bu bienalle dünya çapında 700 sanatçının yapıtlarını da arşivine eklemiştir. Tekcan, çok önemli sanatçılara atölye sağladıklarını, haftanın bir günü atölyelerini sanat öğrencilerine de açtıklarını; ayrıca, ortaöğretim öğrencilerinin de atölye çalışmalarına katılmasını sağladıklarını sözlerine ekliyor.

Ankara’da da sergi açacaklar

Bağlantı kurdukları 100 ülkeden 59unun sanatçılarının bienale katıldığını söyleyen Tekcan, 1700 yapıt bienale katıldı. Uluslararası bir seçici kurulla bunlardan 350sini seçtik ve 15ini ödüle değer gördükdiyor. Verilen ödüllerin de dünya ölçütlerinde olduğunu ve bunun da katılımı etkilediğini söyleyen Süleyman Saim Tekcan, İstanbuldan sonra 16 Şubatta Ankarada Çağdaş Sanatlar Merkezinde açacakları bienal sergisini daha sonra İzmir ve Antalyaya da götürerek baskıresim sanatını Türkiyede yaygınlaştırmayı amaçladıklarını belirtiyor.

Bugün Feyziye Mektepleri Vakfı Nişantaşı Muvaffak Benderli Konferans Salonundaki ödül töreninden sonra Nişantaşındaki Galeri Işıkta açılacak olan İstanbul sergisi 18 Ekime kadar açık kalacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon