"Türkiye elinden geleni yapacak"

Devlet Bakanı ve Başmüzakareci Egemen Bağış, Türkiye'nin Libya'da kan dökülmesini engellemek için elinden geleni yapacağını vurgulayarak, Libya'da bundan sonrasında atılacak adımların da ülkenin toprak bütünlüğünü riske atmayacak şekilde planlanması gerektiğini söyledi.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 18.03.2011 - 18:04

Washington'daki temaslarını sürdüren Egemen Bağış, Johns Hopkins Üniversitesinde verdiği konferansta, son yıllarda birçok uluslararası ve bölgesel sorunun çözümüne katkı sağlamak için farklı taraflar arasında arabuluculuk rolü yapan Türkiye'nin, talep edildiği takdirde Libya konusunda da yardıma hazır olduğunu söyledi.

Bağış, Türkiye'nin Libya'daki ilgili tüm taraflar arasında ateşkes beklediğini ve ülkede kan dökülmesini engellemek için elinden geleni yapacağını kaydetti.

Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi'nin Libya ile ilgili kararının ardından nasıl tavır alacağına ilişkin bir soru üzerine Bağış, Libya'daki çatışmanın rejime ve kendi halkına karşı olduğunu söylemenin yanlış intiba verebileceğini belirterek, çatışmanın 12 farklı aşiret arasında olduğunu söyledi.

Libya'da bundan sonrasına ilişkin planlamaların iyi yapılması gerektiğini ifade eden Bağış, aksi takdirde ülkenin toprak bütünlüğünü de riske atabilecek, istenmeyen sonuçların doğabileceği uyarısında bulundu.


"Adımlarımızda çok dikkatli olmalıyız"

Bağış, "İşte bu nedenle çok dikkatli olmalıyız. Diyaloğa ve diplomasiye ihtiyacımız var. Ortadoğu çok savaş gördü, ama yeterli diplomasi görmedi. Türkiye bunu yapmaya çalışıyor" ifadesini kullanan Bağış, sözlerine şöyle devam etti:
"Hatırlarsınız, Amerikan askerleri Irak'a girdiğinde, halkı kanlı bir diktatörden kurtardıkları için çiçeklerle karşılandılar. Ancak Amerikalı askerlere çiçekler atan aynı insanlar, birkaç ay sonra silahlarla kurşunlar sıkmaya başladılar, çünkü sonrasına ilişkin planlamalar iyi yapılmamıştı ve malesef Ebu Greyb cezaevinde yaşananlar gibi bazı talihsiz olaylar oldu. Dolayısıyla planlamaları iyi yapmalıyız, diyalog kurmalıyız, diplomasiyi uygulamalıyız, çünkü dünyanın bu bölgesindeki hissiyatlar, buradaki hissiyatlardan farklı. Bu bölge halkı, askeri operasyon lafını duyduklarında, Batı'nın petrol için geldiğini düşünüyorlar. Onların kalplerini ve zihinlerini kazanmalıyız. Kan dökümünü önlemenin en mantıklı yolları üzerinde stratejik düşünmeli ve kafa yormalıyız".


"Aynı gemideyiz"

Türkiye'nin Libya'daki gelişmeleri çok dikkatle takip ettiğini ve görüşlerini uygun düzeylerde paylaştığını belirten Bağış, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın son 2-3 haftada en az 5 kez ABD Başkanı Barack Obama ile telefon görüşmesi yaptığını kaydederek, "aynı gemideyiz" ifadesini kullandı.

Bağış, toplantıda Kıbrıs Rum kesimi ve AB ile ilgili bir soru üzerine, "ne ben, ne benim partim ne de herhangi bir siyasi parti ya da politikacı, AB için Kıbrıs'tan vazgeçer ama Kıbrıs için de AB'den vazgeçmeyiz. Çünkü hukuki dayanaklarımız ve haklarımız var her iki konuda da. Bu nedenle adil bir tutum bekliyoruz. Asıl mesele, Kıbrıs Türkiye'yi AB sürecinde kaybetmeyi göze alabilir mi?" diye konuştu.

Kıbrıs Rum kesimi AB'ye üye olurken Kıbrıs sorununun ön koşul olarak konulmamış olmasına karşın, Türkiye'ye ön koşul olarak sunulmasının çifte standart olduğunu kaydeden Bağış, Rumların Annan planını reddederek adada çözümü de engellediğini belirtti.

Türkiye'nin AB'yi insanlık tarihinin barış projesi olarak gördüğünü de belirten Bağış, bu projenin ancak Türkiye'nin üyeliğiyle taçlandırılabileceğini söyledi.

Bağış, Türkiye'nin AB'den adil müzakere süreci, vize konusunda ayrımcı tavır içinde olunmaması, terörle mücadelede daha iyi işbirliği, Kıbrıs konusunda çifte standardın uygulanmaması ve AB Konseyi zirvelerine davet edilmesi noktalarında beklentileri olduğunu kaydetti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler