"Türkiye, Gazze'de kritik rol oynayabilir"

The Independent On Sunday gazetesince yayınlanan bir makalede Gazze sorununun çözümünde Türkiye'nin oynayabileceği rol üzerinde duruldu. Makalede "Türkiye'nin Hamas ile yakın çalışma kabiliyeti var. Gazze'nin yeniden yapılanmasında kritik bir üçüncü taraf rolünü oynayabilir" denildi.

Yayınlanma: 25.01.2009 - 09:19
Abone Ol google-news

Gazze sorununun çözümünde Hamas'ın dışlanmaması gerektiği savunulurken Türkiye'nin oynayabileceği role dikkat çekiliyor. The İndependent On Sunday gazetesince yayınlanan bir makalede, "Türkiye, bu son tur çatışmalarda olumlu bir rol oynadı ve Hamas ile yakın çalışma kabiliyeti var. Gaza'nın yeniden yapılanmasında kritik bir üçüncü taraf rolünü oynayabilir" denildi.

The Independent on Sunday gazetesince yayınlanan, Ortadoğu uzmanı yazar Gabrielle Rifkind imzalı makalede ABD Başkanı Barack Obama'nın Ortadoğu Özel Temsilcisi olarak Kuzey İrlanda sorununun çözümüne büyük katkı bulunan George Mitchell'in görevlendirilmesinin isabetli bir seçim olduğu vurgulanırken Türkiye'nin oynayabileceği rol üzerinde de duruldu.

Makalede Mitchell'in, İsrail'i, Gazze halkının silahsızlanmadan önce güven içinde hissedilmesi gerektiği konusunda ikna etmesinin öneminin altı çizilirken, barış sürecinde Hamas'ın dışlanamayacağı, tecrübelerin, halkın kayda değer bir kısmının desteğine sahip olan önemli bir grup dışlandığı sürece sorunun çözümlenmesinin mümkün olmadığını gösterdiği kaydedildi.

Kuzey İrlanda sürecinden çıkartılacak derslere özellikle dikkat çekildiği makalede Kuzey İrlanda'da ekonomik yenilenmenin, soruna son verme çabalarında ve uzun vadede istikrarın sağlanmasında merkezi bir yer aldığının altını çizildikten sonra şöyle devam edildi:
"Uluslar arası toplumun akıllıca bir hareketi, Gazze'nin, model bir İslam devleti olarak yeniden inşasına aktif bir biçimde desteklemesi olur. İsrail'in sınırlarında başarısız bir devlet, tüm bölge için ciddi bir tehlike oluşturur. Türkiye, bu son tur çatışmalarda olumlu bir rol oynadı ve Hamas ile yakın çalışma kabiliyeti var. Gaza'nın yeniden yapılanmasında kritik bir üçüncü taraf rolünü oynayabilir"


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler