Türkiye hayranı besteci piyanist Stéphane Blet
Notre Dame de Sion(NDS) kültür sanat etkinlikleri 13 Şubat saat 19:30'da Rahşan Apay(Viyolonsel) ve Stéphane Blet(Piyano) ikilisinin konseriyle devam ediyor. Stéphane Blet'nin "Fantaisie Ottomane" eserinin yer aldığı konserde ikili, César Franck "Viyolonsel ve Piyano için Sonat"; Armağan Durdağ "Katibim Çeşitlemeleri" eserlerini de seslendirecekler.
Şimdiye kadar Philips, Forlane, Axes, G:Recordings markalarından 50 cd’lik stüdyo kaydı gerçekleşmiş olan Stéphane Blet, Türkiye hayranı bir sanatçı. Blet, aralarında Dede Efendi’nin de bulunduğu eski bestekârları ve temaları ele alarak yazdığı "Piyano İçin 12 Türk Rapsodisi" ve "Orkestra İçin Bir Osmanlı Fantezisi" bulunuyor. Académie Nationale du Disque Lyrique (Lirik Plak Ulusal Akademisi) Başkan Yardımcısı olan Blet, hayranı olduğu ünlü kemancımız Ayla Erduran için de CD yapmıştır. Senato’nun Société d’Encouragement au Progrès (SEP) Altın Madalyası'na layık görülen sanatçı, Chevalier des Arts et des Lettres (Sanat ve Edebiyat Şövalyesi) unvanını da almıştır.
Blet ile çalacak olan Rahşan Apay, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarında Prof. Reşit Erzin’in sınıfından mezun olduktan sonra aynı kurumda yüksek lisans derecesi alan, mezuniyeti sonrasında, Alexander Rudin, Philippe Müller, Raphael Pidoux gibi önemli çellistlerin ustalık sınıflarına katılmış, Philippe Müller tarafından Paris’e davet edilerek hem Prof. Müller ile hem de Franz Helmerssohn ile çalışmalar yapmış, İtalya’da Accademia Musicale Chigiana’da Pierro Farulli ve Andre Nannoni’den yaylı sazlar dörtlüsü üzerine eğitim almış usta bir çellist.
Türkiye’de verdiği sayısız solo konserlerin yanı sıra Amerika, Almanya, Hollanda, Fransa, İtalya, Yunanistan, Ermenistan, Macaristan, Portekiz, Bosna Hersek gibi pek çok ülkede orkestra eşliğinde konserler, resitaller ve solo konserler verdi. Cihat Aşkın, Ayla Erduran, Ayşegül Sarıca, Arın Karamürsel, Gülsin Onay, Kamran İnce gibi sanatçılarla yaptığı çalışmalarla dikkat çekmiş olan Rahşan Apay, Aşkın Ensemble’nin ve 1998’den beri Cemal Reşit Rey Senfoni Orkestrası’nın viyolonsel grup şefliğini yürütmekte aynı zamanda yurt içinde ve yurt dışında birçok resitalin yanı sıra orkestralar ile konserler vererek solo çellistlik kariyerini sürdürüyor. Sanatçı, Paulus & Krause imzalı 1900 yapımı Alman bir viyolonsel ile çalıyor.
En Çok Okunan Haberler
- Op. Dr. Dericioğlu başında poşetle ölü bulundu
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- 500 bin TL'nin aylık getirisi belli oldu
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- Marmaray'da seferler durduruldu!
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Suriye'de herkesin konuştuğu ölüm listesi
- Apple'dan 'şifre' talebine yanıt!
- Erdoğan'dan işgale 'isimsiz' tepki
- Suriye'nin yeni başbakanından ilk açıklama