'Türkiye, her şartta Irak'ın yanındadır'

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin "her halükarda ve her şartta" Irak'ın yanında olduğunu ve olacağını söyledi.

Yayınlanma: 19.04.2010 - 09:58
Abone Ol google-news

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi ile Dışişleri Bakanlığı konutundaki görüşmesinin ardından düzenlenen basın toplantısında, Haşimi ile Irak'ta seçim sonrasındaki ortamı değerlendirdiklerini belirterek, Irak'ta geniş katılımla, temsil kabiliyeti yüksek bir parlamentonun çıkmasından ötürü duyduğu memnuniyeti dile getirdi. "Irak'taki tüm gruplarla son derece iyi bir ilişkisi olan bir ülke olarak Türkiye'nin Irak'a dönük vizyonu açıktır" diyen Davutoğlu, Irak'taki tüm grupların, Irak'ın kimliğiyle bir arada Irak'ı inşa edeceklerine duyduğu inancı ifade etti.

Davutoğlu, Irak'ın şu andaki parlamentosunu "Irak'ın gelecekteki 20-30 yılını, belki bir asrını belirleyecek önemde gördüklerini" kaydetti ve bu parlamentonun Irak'ın kurucu parlamentosu olduğunu söyledi. Irak'ta 2005'te kurulan parlamentoyu "bir geçiş dönemi parlamentosu" olarak niteleyen Davutoğlu, yeni kurulan bu parlamentonun temsil gücünün ve toplum düzeyinin yüksek olduğunu belirtti.

Davutoğlu, yeni parlamentoyu Irak için bir şans olarak gördüklerini ve Iraklıların bu şanstan istifade ederek, seçim tablosunu yansıtan bir hükümet kurulması için çaba sarf etmesi gerektiğini düşündüklerini bildirdi. Diğer Iraklı partilerin de Irak'ın geleceği hususunda çok güçlü bir bilinçle davranacaklarına inandıklarını belirten Davutoğlu, "Türkiye'nin her halükarda ve her şartta Irak'ın yanında olduğu ve olacağı ilkesini duyurmak istediğini" vurguladı.
 

Haşimi

Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi de, "kardeş Türk Cumhuriyetini" ziyaretinden memnun olduğunu dile getirerek, Türkiye'deki temaslarına değindi. Haşimi, dün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüştüklerini hatırlatarak, kendisiyle iki ülkenin ilgilendiği ve önemsediği konuları konuştuklarını söyledi. Haşimi, Dışişleri Bakanı Davutoğlu ile de ilişkilerin ne kadar yapıcı olduğunu ve bu gibi görüşmelerin devam etmesi gerektiğini ifade ettiklerini bildirdi. Türkiye'nin Irak için öneminin büyük olduğunu vurgulayan Haşimi, "Türkiye'nin bize göre Irak ile ilişkileri yapıcı, başarılı ve temiz bir ilişkidir" dedi.

Haşimi, bugün yaptığı ziyareti Irakiye grubunun lider kadrosundan biri olarak yaptığını söyleyerek, daha önce gelen diğer liderlerin görüşmelerinin devamı olduğunun altını çizdi. Haşimi, Irak-Türkiye ilişkilerinin daha yapıcı ve başarılı olmasını arzu ettiğini söyledi.
Bir gazetecinin Irak'ta kurulacak yeni hükümetteki tutumunun ve "kendisinin olmazsa olmazının" sorulması üzerine Haşimi, kendileri için en önemli hususun seçimden birinci olarak çıkan partinin anayasaya göre hükümet kurması olduğunu söyledi.

Haşimi, Irakiye grubunun seçimlerde birinci parti olduğunu vurgulayarak, "Bazılarının Irakiye'yi saf dışı etme çabalarını kınıyorum" diye konuştu. Seçim sonrasında Irak'ta hükümeti kurmanın Irakiye grubunun anayasal hakkı olduğunun altını çizen Haşimi, bundan önce ülkede yapılan seçimlerde birinci partinin hükümeti kurduğunu hatırlattı.
Haşimi, hükümetin kurulmamasının siyasi istikrarsızlık getireceğini ve bunun da güvenlik problemine sebep olacağını dile getirdi. Son zamanlarda artan saldırılara dikkati çeken Haşimi, hızlı bir şekilde Irak'ta hükümetin kurulması ve Iraklıların ortak bir hükümet programı üzerindeki ittifaklarının ülkedeki durumu sakinleştireceğini sözlerine ekledi.

 

KKTC'de cumhurbaşkanlığı seçimlerini değerlendirdi

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, KKTC'de yapılan seçimlerin sonuçlarının herkesin saygı duyması gereken son derece başarılı ve şeffaf bir sürecin sonunda ortaya çıktığını söyledi ve Türkiye'nin Kıbrıs'ta kalıcı barış için her çabayı destekleyeceğini söyledi.
Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi ile Dışişleri Bakanlığı konutundaki görüşmesinin ardından düzenlen basın toplantısında soruları yanıtlayan Davutoğlu, KKTC'de dün yapılan cumhurbaşkanlığı seçimleri konusunda değerlendirmelerde bulundu.

Davutoğlu, bu seçimlerin KKTC'de demokrasinin ne kadar kökleşmiş olduğunun bir göstergesi olduğunu belirterek, "Kime oy verilmiş olursa olsun bu Kıbrıs Türk halkının büyük bir başarısıdır" dedi. "Seçim sonuçları herkesin saygı duyması gereken son derece başarılı ve şeffaf bir sürecin sonucunda ortaya çıkmıştır" diyen Davutoğlu, gelecek dönemin Kuzey Kıbrıs Türk halkı için başarılı bir dönem olması gerektiğini söyledi.

Davutoğlu, müzakerelerle ilgili olarak, KKTC'de seçimleri kazanan Derviş Eroğlu'nun seçim sürecinde müzakerelere devam edeceğini her fırsatta vurguladığını hatırlatarak, "KKTC'deki müzakereleri kim yürütürse yürütsün, müzakereleri destekleyeceğiz" diye konuştu. "Kalıcı ve kapsamlı bir barışın gerçekleşmesi için yapılacak her türlü çabayı desteklemeye devam edeceğiz" diyen Davutoğlu, KKTC'de mevcut politikaların sürekliliğinin Eroğlu döneminde de gösterileceğine inandıklarını kaydetti.

Davutoğlu, Eroğlu'nun "Kıbrıs Türk halkının barış çağrısını, müzakerelerin olumlu tutumunu her zaman yansıtacağına" inandıklarını vurgulayarak, Eroğlu'na bu süreçte başarılar diledi. KKTC'de yapılacak cumhurbaşkanlığı devir teslim törenine katılmak için gerekli hazırlıkları yaptığını söyleyen Davutoğlu, bu vesileyle Eroğlu ve diğer yetkililerle müzakerelerin geleceğiyle ilgili görüşeceklerini kaydetti. "Müzakereler öyle ya da böyle mutlaka etkin bir şekilde sürdürülecektir" diyen Davutoğlu, "Uluslararası toplumun bu konuda bir kaygısı olmaması gerekir" dedi.

 

Temas trafiği

Bu hafta yapacağı ziyaretler ve temas trafiğiyle ilgili bilgi veren Davutoğlu, bugün Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile görüşeceğini söyledi. Davutoğlu, akşama kadar Azerbaycan'daki temaslarını tamamlayıp İran'a geçeceğini ve İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki ile yemekte bir araya geleceklerini aktardı. İran'da yarın gün içerisinde görüşmelerini tamamladıktan sonra akşam saatlerinde Türkiye-Sırbistan-AB İspanya dönem başkanlığı üçlü toplantısı için Sırbistan'a geçeceğini söyleyen Davutoğlu, bu ülkede Balkanlardaki gelişmeleri değerlendireceklerini belirtti.

Davutoğlu, çarşamba günü Sırbistan'dan İtalya'ya geçeceğini ve burada Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte Türk-İtalyan zirvesine katılacağını kaydetti. İtalya'dan aynı gün Estonya'ya geçeceğini vurgulayan Davutoğlu, perşembe günü de bu ülkede NATO'nun gayrı resmi Dışişleri Bakanları toplantısına katılacağını ve NATO'nun Bosna-Hersek konusu ve Balkanlar stratejisinin konuşulacağını aktardı. Davutoğlu, KKTC'deki cumhurbaşkanlığı devir-teslim töreninin cuma günü olması durumunda da Kıbrıs'a geçeceğini ifade etti.

İran

İran'a yapacağı seyahati değerlendiren Davutoğlu, ABD ile İran arasındaki görüş ayrılıklarının giderilmesi için önceden de çalışmalarda bulunduğunu belirtti. "Türkiye, her zaman İran'ın nükleer programıyla ilgili yürütülen uluslararası diplomasinin merkezinde yer aldı" diyen Davutoğlu, bu durumun hem bölgesel hem küresel barış açısından önemli olduğunu ve bu bağlamda bu konunun Türkiye'nin milli çıkarları açısından önemli olduğunu vurguladı.

Davutoğlu, ABD'de yapılan nükleer zirvede ABD'nin yanı sıra birçok ülkenin yetkilileriyle de görüştüklerini söyledi ve bu görüşmeleri İran'a aktararak birlikte değerlendirmek istediklerini kaydetti. İran'da bu istişarelerin yanı sıra bölgesel konuları da ele alacaklarını dile getiren Davutoğlu, bu bağlamda İran'da kapsamlı bir gündemlerinin olduğunu belirtti.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler