'Türkiye-Irak atışması gerilimi artırıyor'

Wall Street Journal gazetesi, "Bağdat ile Ankara, birbirini mezhebi ihtilafları körülemekle suçlarken Türkiye ile İrak merkezi hükümeti arasında büyüyen diplomatik atışma, bölgesel gerilimleri artırıyor" yorumunu yaptı.

Yayınlanma: 26.04.2012 - 09:12
Abone Ol google-news

ABD'nin çok satan gazetesi Wall Street Journal, "Bağdat ile Ankara, birbirini mezhebi ihtilafları körüklemekle suçlarken, Türkiye ile Irak merkezi hükümeti arasında büyüyen diplomatik atışma, bölgesel gerilimleri artırıyor" görüşünü dile getirdi.

'Ticaret zarar görebilir'


İki ülke arasındaki atışmanın, Bağdat'ın, Ankara'yı, Irak'ın içişlerine karışmakla suçladığı Ocak ayında patlak verdiğini belirten gazete, "Türkiye'nin Irak'ın bazı kısımlarındaki ticari çıkarları nedeniyle bağların kesilmesi pek olası görünmüyor ancak derinleşen çatlak, Ortadoğu'nun en hızlı büyüyen ticaret ilişkisine zarar vermekle tehdit ediyor" diye yazdı.

Anlaşmazlığın aynı zamanda bölge çapında mehzebi gerginliklerin tırmandığı bir dönemde meydana geldiğine dikkat çekilirken "Sünni Türkiye ile Sayın Maliki'nin nüfus çoğunlunun Şii olduğu Irak'taki Sayın Maliki'nin yönetimini destekleyen Şii İran arasındaki daha geniş bir ihtilafı yansıtıyor" yorumu da yapıldı.

WSJ, Türkiye ile Bağdat arasındaki ilişkilerde yaşanan rahatsızlığın bir nedeninin de "Türk politikacılarının Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi olayına ilişkin açıklamaları"nın olduğunu belirtirken, Haşimi'nin Türkiye'de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan dahil, Türk yetkilileriyle görüştüğüne dikkat çekti.

Türkiye-Irak ticaretine değinilirken Irak'ın halen Almanya'dan sonra Türkiye'nin ikinci büyük ticaret ortağı olduğu, ticaret hacminin geçen yıl yüzde 40 artırak 12 milyar doları bulduğu ancak bu rakamın yarısından fazlasının Türkiye ile Kuzey Irak'taki Kürt Bölgesi arasındaki ticaretten oluştuğu vurgulandı.

ABD'li gazete, "Bagdat'ın Türkiye'nin Irak'daki rolüne ilişkin kaygalarını, Türkiye'nin Mesut Barzani ile daha yakın bağları tesis etmeye yönelik adımların körüklediğini" belirtikten sonra Barzani'nin, Pazartesi günü Washington'dan bölgeye karşı kullanılması korkusuyla üzerinden anlaşmaya varılmış olan Irak'a, F-16 uçakları satışını durdurmasını istediğini kaydetti.

"Erdoğan'ın şahince bir çizgisi var"

Bağdat ve Ankara'nın kamuoyu önünde Suriye konusunda da anlaşmazlığa düştüklerini kaydeden WSJ "Sayın Erdoğan, ülkenin muhalefeti lehinde şahince bir çizgisi alırken Sayın Maliki isyanın Irak'ın içine 'yanmakta olan bir ev' gibi yayılabileceğini söylüyor" diye yazdı.

"Bazı analistler, Sayın Erdoğan'ın yaklaşımının, önemli bir ilişkiyi zedelebileceğini söylüyorlar" da diyen WSJ, bu bağlamda bir analistin şu değerlendirmesini de aktardı:

"Sayın Maliki, Esad değil ve Erdoğan biraz daha kibar olmalı. Türkiye'nin Irak'ta önemli ekonomik çıkarları var. Bağdat'ta birçok kişi de, rakipleri dışlamak konusunda Erdoğan'dan ders almaları gerekmediğini düşünüyorlar çünkü kendi perksektiflerinden bakılınca Erdoğan Türkiye'de benzer şeyler yaptı."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler