Türkiye iş yapma kolaylığında sınıfta kaldı
Dünya Bankası tarafından yayımlanan ‘İş Yapma Kolaylığı’ 2017 raporunda, 14 basamak birden düşen Türkiye bu yıl 55’inci sıradan 69’uncu sıraya geriledi.
Türkiye reformları hayata geçirmede ağır davranınca, iş yapma kolaylığında sınıfta kaldı. Dünya Bankası tarafından her yıl iş yapma kolaylığı ile ilgili olarak 190 ülkeyi kapsayan “İş Yapma Kolaylığı” raporunun 2017 sayısı yayımlandı. Rapora göre, Türkiye listede bu yıl 55’inci sıradan 69’uncu sıraya geriledi. Bunun nedeni olarak diğer ülkelerin reformlarda daha agresif davranması gösterildi. Sırasıyla Azerbaycan, Umman, Jamaika ve Fas, Türkiye’nin hemen üzerinde yer aldı. Türkiye’nin geçen yılki sıralaması da metodoloji değişikliği nedeniyle 55’ten 63’e revize edildi.
Elektriğe erişemediler
Türkiye, iş kurma kolaylığı bakımındansa 90’ıncı sıradan 79’ncu sıraya yükseldi. Listenin son sıralarında önceki yıllarda olduğu gibi Afrika ülkeleri yer alırken, son üç ülke yine Somali, Eritre ve Libya oldu. Sıralamada en fazla yükselen 10 ülkeyi ise Brunei, Kazakistan, Kenya, Belarus, Endonezya, Sırbistan, Gürcistan, Pakistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn oluşturdu. Ülke sıralamasının gerilemesinde, iş yerlerinin elektriğe erişiminde puan kaybedilmesi ve şirketlerin krediye ulaşımı noktasında rakip ülkelerdeki yükselişin yakalanamaması etkili oldu. Raporda iş ortamının verimliliğine ilişkin küresel ülke sıralamalarında birinci sırada Yeni Zelanda yer alırken, Singapur ikinci sırada yer aldı.
İş kurmak 21 gün
Rapora göre dünya genelinde rekor sayıda 137 ekonomi küçük ve orta ölçekli işletmelerin kurulması ve faaliyetlerini kolaylaştırmaya yönelik kilit reformlar uygulamaya koydu. Raporda dünya genelinde yeni bir iş kurmak 10 yıl önce ortalama 46 gün sürerken, bugün 21 gün sürdüğüne de dikkat çekildi. Geçen yıl gerçekleştirilen 283 reformun yüzde 75’ten fazlasını gelişmekte olan ülkeler gerçekleştirirken, Sahra Altı Afrika Bölgesi tüm reformlar içinde dörtte birden fazla paya sahip oldu. Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Johannes Zutt, “Bu yıl Türkiye için çıkarabileceğimiz ana mesaj diğer ülkelerin Türkiye’ye göre daha agresif bir şekilde reform yaptığıdır” dedi. İş yapma kolaylığında sadece Haziran 2016’ya kadar tamamlanan reformları yansıttığına da değinen Zutt, “Türkiye’nin son birkaç aydaki reformlarını yansıtmamaktadır ve önümüzdeki yıl sıralamadaki yerini yükseltebilir” diye konuştu.
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Esad'a ikinci darbe
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- 6 asker şehit olmuştu
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi