Türkiye-İsviçre Ekonomi Forumu

İsviçre Çevre, Ulaşım, Enerji ve İletişim Bakanı Moritz Leuenberger, ''Bugün yeni bir dönemin başında bulunuyoruz, bu dönemin sonucunda ekonomiler petrolsüz ayakta kalmayı başaracaktır'' dedi.

Türkiye-İsviçre Ekonomi Forumu
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 05.11.2009 - 09:45

'Yenilenebilir Enerji Kaynakları, Enerjide Verimlilik ve Fırsatlar'' konulu 5. İsviçre-Türkiye Ekonomi Forumu'nda konuşan İsviçre Çevre, Ulaşım, Enerji ve İletişim Bakanı Moritz Leuenberger, Türkiye ile İsviçre'nin ilişkilerinin 20 yüzyılın başından itibaren arttığını belirtti.

20. yüzyılın başında birçok Türk öğrencinin İsviçre'de bulunduğunu ve Jöntürk hareketi için İsviçre'nin önemli bir platform oluşturduğunu anlatan Leuenberger, etkileşimin sonucunda 1926 yılında İsviçre'nin Medeni Kanunu ve Borçlar Yasası'nın Türk yasalarının temelini oluşturduğunu kaydetti. İki ülkenin de bir köprü görevi gördüğünü dile getiren Leuenberger, Türkiye'nin İstanbul ve Çanakkale boğazları ile iki kıtayı birbirine bağladığını, İsviçre'nin ise kültürler arasında köprü görevi gördüğünü belirtti.

Moritz Leuenberger, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Gelecek nesillere uygun iklimi, suyu ve çevreyi bırakmak zorundayız. 'Hayatta mutluluk ancak gelecek nesillerin mutluluğu ve şerefi için çalışmaktır'. Bu ifade Mustafa Kemal Atatürk'e aittir ve hala etkisini göstermektedir. Gelecek nesillere iyi gelecek bırakabilmek için sürdürülebilir davranışlar göstermeliyiz. Sürdürülebilir olmayan davranışların sonuçlarını hala yaşıyoruz. Bu iklimsel sorunların olumsuz sonuçlarını şimdiden görüyoruz. Maldiv hükümeti geçenlerde bir toplantısını tüple dalmak suretiyle su altında yaptı ve böylece küresel ısınmaya dikkati çekti. Küresel ısınma bütün toplumları olumsuz etkiliyor. Görevimiz küresel ısınmayı engellemektir. Türkiye de Kyoto protokolüne imza atarak cesur bir adım attı. Bu adım ekonomisi hızla büyüyen ve karbon emisyonu artan ülkelere bir örnek olacaktır. Küresel ısınmanın ana sebebi enerjidir. Trafik ve taşımacılık arterlerimizde çevreyi kirleten araçları tercih etmemeliyiz. Bu sebeple trafiği yoldan alıp raya ve suya aktarmaya çalışmalıyız. Bugün yeni bir dönemin başında bulunuyoruz, bu dönemin sonucunda ekonomiler petrolsüz ayakta kalmayı başaracaktır.''

Türkiye ile İsviçre arasında enerji politikalarında ortak özelliklerin bulunduğunu dile getiren Leuenberger, bunların enerji arzı güvenliği, hidroelektrik enerji potansiyeli ve enerji ticareti olduğunu belirtti. İsviçre'nin Avrupa Birliği ile yeni bir akım protokolü imzaladığını anlatan Leuenberger, bu protokol kapsamında 2020 yılına kadar karbondioksit emisyon oranını yüzde 20 düşürmeye karar verdiklerini ifade etti. Leuenberger, Atatürk'ün ''Son arzum yeşil ve ormanlık bir yere çekilmektir'' sözüne atıfta bulunarak, Atatürk'ün yaşasaydı yenilenebilir enerjinin en büyük savunucusu olacağını sözlerine ekledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler