Türkiye-İtalya Medya ve Ekonomi formu

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, küresel krizle ilgili, ''Çok uzun bir süredir panik seviyesinde riskten uzaklaşma söz konusu iken, son 1-2 aydır hafif de olsa bir toparlanma var gibi. Ama henüz krizden çıkıyoruz gibi bir algı için bence çok erken'' dedi.

Türkiye-İtalya Medya ve Ekonomi formu
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 18.04.2009 - 11:51

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye-İtalya Dostluk Birliğince Tophane'deki Venedik Sarayı'nda düzenlenen ''Türkiye-İtalya Medya ve Ekonomik Forumu''nda konuştu.

Bakan Şimşek, Türkiye ile İtalya ilişkilerinin büyük bir tarihi derinliğe sahip olduğunu ve iki ülkenin başbakanları arasında son birkaç yılda oluşan sıcak diyaloğun bu ilişkileri daha da ileri düzeye taşıyacağını söyledi.

Gerek küresel ticaret, gerekse küresel sanayi üretiminde çok büyük daralma yaşandığına işaret eden Şimşek, ''Dünya ekonomisi 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana, hatta 1929 buhranından bu yana en büyük krizini yaşıyor, yani son 100 yılın en büyük krizi'' diye konuştu.

Şimşek, bu nedenle 80 yıldır ilk defa dünya ticaretinde iki haneli bir daralma yaşanabileceğine dikkati çekerek, bazı öngörülere ve tahminlere göre, dünya ticaretinin bu sene yüzde 13, bazılarına göre de yüzde 8-9 daralma yaşanacağını belirtti. Mehmet Şimşek, krizden kaynaklanan panik seviyesinin aşıldığını dile getirerek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Çok uzun bir süredir panik seviyesinde riskten uzaklaşma söz konusu iken, son 1-2 aydır hafif de olsa bir toparlanma var gibi. Ama henüz krizden çıkıyoruz gibi bir algı için bence çok erken. Bir çok göstergeye baktığınız zaman panik evresini aşmış durumdayız. Nispi bir normalleşme var. Ama krizden çıkış demek için erken. Krizin üçte ikisi muhtemelen geride kaldı. Ama 2009 yılı da muhtemelen zor olacak.''

''Türkiye bu krize bağışık değil'' diyen Şimşek, krizin Türkiye açısından 2008 yılının Eylül ayında başladığını ve Türkiye'yi stoklarla yakaladığını anlattı. Şimşek, Türkiye'nin sanayi üretiminin önemli ölçüde küçüldüğünü, hem iç, hem dış talepte daralmanın söz konusu olduğunu bildirdi. Birçok ülkede olduğu gibi ihracatta da çok büyük daralma yaşandığına işaret eden Şimşek, şunları kaydetti:

''Krizin sonucu olarak işsizlik en önemli sorun olarak karşımıza çıkıyor. Nüfusu genç olan Türkiye'de yıllık 550-700 bin arasında vatandaş çalışma çağına giriyor. Bunlara iş bulamadığınız zaman işsizlik oranı çok hızlı bir şekilde artabiliyor. Ve nitekim Türkiye'de yaşanan sürecin önemli bir boyutu ekonominin özellikle bu dönemde fazla iş yaratamamasıdır.''

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin bu krizden oldukça az etkilendiği boyutlar da bulunduğunu vurgulayarak, mesela uluslararası pazarlarda Türkiye'nin çıkarttığı hazine tahvillerinin, iflas riskine karşı sigorta priminin birçok ülkeye göre düşük seviyede olduğunu söyledi.

 

Bankacılık sektörü

''Türkiye'de bankaların sermaye yeterlilik oranının yüzde 18 civarında seyrettiğini, problemli kredi oranının oldukça düşük düzeyde olduğunu, açık döviz pozisyonlarının bulunmadığını, likidite oranları açısında oldukça iyi durumda bulunduklarını'' ifade eden Şimşek, krizden çıkışla birlikte bankaların ekonomiyi daha yüksek dozda destekleyebileceklerini dile getirdi.


Türkiye enerjide dışa bağımlı

''Maalesef Türkiye enerjide dışa bağımlı diyen'' Mehmet Şimşek, 2008 yılında Türkiye'nin cari açığı yaklaşık 41,4 milyar dolar iken, buna karşılık Türkiye'nin net enerji ithalatının 40,7 milyar dolar olduğunu ifade etti.

Bütün jeotermal alanları özel sektöre açmaya başladıklarını, rüzgar enerjisi konusunda lisanslama sürecinin başladığını, önemli ilerlemeler kaydedildiğini dile getiren Şimşek, Türkiye'nin birkaç yıl içerisinde rüzgar enerjisinde Avrupa'da en son sıradan 11. sıraya çıktığını vurguladı. Mehmet Şimşek, 2020 yılı için 20 bin megavatlık bir rüzgar enerjisi hedefi taşıdıklarını bildirdi.

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin güneş enerjisi konusunda da çok büyük potansiyele sahip olduğunu belirterek, şu anda fiili olarak harekete geçirdikleri en önemli alanının hidroelektrik santralleri olduğunu ve 1500'e yakın hidroelektrik santrali projesinin özel sektöre devrettiklerini bildirdi.

 

"Türkiye cazip, siz de gelin"

İtalyan iş adamlarına seslenen Bakan Şimşek,

''Türkiye cazip, siz de gelin. Bizim bu büyüme hikayemize siz de katkıda bulunun. Biz sizin burada yatırımlarınızda başarılı olmanızı ve kar etmenizi istiyoruz. Bir ayrıma tabi tutmuyoruz. Çünkü siz de Türkiye'ye geldiğiniz zaman iş, aş üretiyorsunuz, vatandaşımızı istihdam ediyorsunuz. Kapımız açık, elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz''

dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler