Türkiye meyve üretiminde kendine yetiyor

Fındıkta yüzde 1475, incirde yüzde 758, Çay'da yüzde 99.1 yeterlilik düzeyine sahip olan Türkiye, turunçgiller grubunda yer alan meyvelerin tamamında da kendi kendine yetiyor.

Türkiye meyve üretiminde kendine yetiyor
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 22.06.2010 - 08:40

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2008-2009 dönemine ait Bitkisel Ürün Denge Tabloları; "Meyveler, Sert Kabuklular ve İçecek Bitkileri" istatistiklerini açıkladı. Buna göre, sert kabuklularda en yüksek yeterlilik derecesine sahip olan ürün fındık oldu. Fındıktaki yeterlilik derecesi yüzde 1475 olarak tespit edildi. Anılan dönemde fındıktaki üretim 800 bin 791 ton olarak belirlenirken fındık üretiminde yaşanan kayıp ise 7 bin 207 ton olarak tespit edildi. Üretilen fındığın 53 bin 808 tonunu yurtiçi kullanım oluşturdu. Bunun 52 bin 193 ton tüketimi, bin 614 tonu ise piyasada yaşanan kayıplardan oluştu. Kullanımın 473 bin 853 tonunun ise ihraç edildiği belirlendi. Fındıkta kişi başına düşen tüketim miktarı ise 0.73 kilogram oldu. Toplam arzın cevizde yüzde 17.4'ünü, badem de ise yüzde 27.5'ini ithalat oluşturdu. Bu ürünler için yeterlilik derecesi sırasıyla yüzde 84.3 ve yüzde 83.4 olarak tahmin edildi.


Çayda yeterlilik derecesi yüzde 99.1

Toplam çay arzının büyük bir kısmı Türkiye'deki üretimden karşılanırken ürünün yeterlilik derecesi yüzde 99.1 olarak tespit edildi. Söz konusu dönemde çay üretimi 1 milyon 100 bin 257 ton olarak belirlenirken bunun 165 bin 39 tonunda üretimde yaşanan nedenlerden dolayı kayıp yaşandı. 935 bin 814 olan kullanılabilir üretiminin 19 bin 21 tonu ithal edildi. 943 bin 814 tonluk yurt içi kullanımın 915 bin 499 tonu tüketilirken 28 bin 314 tonu ise piyasa kayıplarından oluştu. 10 bin 426 tonu ihraç edildi. Çayda kişi başına tüketim miktarı 12.8 kilogram oldu.


Greyfurtun yeterliliği yüzde 497.2

Turunçgiller grubunda yer alan meyvelerin tamamının kendine yeterliliğinin söz konusu olduğu tespit edildi. Turunçgiller üretiminde en düşük paya sahip greyfurtun yeterlilik derecesi yüzde 497.2 olurken; limon, mandalina ve portakal için yeterlilik dereceleri sırasıyla yüzde 228.5, yüzde 201.3 ve yüzde 117.4 olarak tahmin edildi.

Diğer meyveler grubunda yer alan, kendine yeterliliğin oldukça yüksek olduğu ürünlerden, incirin yeterlilik derecesinin yüzde 757.9 kayısının yüzde 318.2 üzümün ise yüzde 148.4 olarak tahmin edildi. Toplam arzın yüzde 46.6'sını ithalat oluşturan muz için ise yeterlilik derecesi yüzde 53.4 olarak belirlendi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler