"Türkiye potansiyel sorun"

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı General James Jones, Wall Street Journal ile yaptığı söyleşide İran sorunun çözümü için diplomasi kapsının bu takvim yılının sonuna kadar açık kalacağını daha sonra yaptırımların gündeme geleceğini söyledi. Gazetenin Türkiye için 'potansiyel sorun' yorumunu yapması dikkat çekti.

Yayınlanma: 11.12.2009 - 09:53
Abone Ol google-news

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı General James Jones, Wall Street Journal ile yaptığı söyleşi sırasında İran'ın nükleer programı sorununun çözümü konusunda "diplomasi kapısının kapanmakta olduğu" uyarısını yaptı. Halen belirsizlik bulunduğunu belirten Jones, buna karşın diplomasi kanalının henüz çıkmaza girmediğini de ifade etti.
Obama Yönetiminin, her zaman diplomasi kapısının, "açık bırakabilecek kadar açık kalması" niyetini taşıdığını da belirten Jones, bunun "Aslında, hızla yaklaşan takvim yılının sonuna kadar" anlamına geldiğini de vurguladı.

Jones, amaçlarının "bin 200 kilogramlık zenginleştirilmiş uranyumun İran'ın dışına çıkartmak olduğunu" da söyledi.

 

"Türkiye potansiyel bir sorun"

Bu arada, WSJ, ABD'nin, gelecek ay yaptırımlara odaklanacağını belirtirken "General Jones, bu konuda Rusya ve Çin'in, Washington'un pozisyonuna doğru ilerlediğinden emin" diye yazdı. Gazete şöyle devam etti:

"Ancak Türkiye, potansiyel bir sorun. Ankara, İran ile Batı arasında geleneksel bir köprüdür ve BM Güvenlik Konseyi'nde geçici bir üyeliği var. Türk Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, bu hafta Washington'u ziyaret etti ve General Jones, Sayın Obama'nın kendisinden (Erdoğan'dan) 'durumun ciddiyetinin İran'a iletilmesi için aracı olmasını' istediğini söylüyor. Ancak Sayın Erdoğan, yaptırımları onayladığını açıkça dile getirdi.
General Jones, Türkiye'nin kendileri ile birlikte hareket edeceği 'umudu'nun olduğunu söylemekle yetiniyor."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler