Türkiye Uğur Mumcu'yu özlemle andı... Milyonlar yine 'Uğurlar Olsun' dedi

Katledilişinin üzerinden 25 yıl geçmesine rağmen saldırının gerçek failleri tam olarak bulunamayan Uğur Mumcu, katledildiği yerde, evinin önünde kendisini sevenler tarafından andı.

Yayınlanma: 24.01.2018 - 11:59
Abone Ol google-news

<video:912159>

Cumhuriyet yazarı, Gazeteci ve yazar Uğur Mumcu, ölümünün 25'inci yılında, bombalı suikaste uğradığı evinin önünde anıldı. Anma törenine CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve CHP'li bazı milletvekilleri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

CHP'li vekiller Uğur Mumcu ve Gaffar Okkan'ı andı

"Uğur Mumcu yaşasaydı, AKP onu da cezaevine atardı"

Ankara'da 24 Ocak 1993'te, evinin önünde otomobiline yerleştirilen bombanın infilak etmesiyle hayatını kaybeden gazeteci ve yazar Uğur Mumcu için anma töreni düzenlendi. Mumcu'nun adının verildiği sokaktaki evinin önünde düzenlenen törene CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve CHP'li bazı milletvekilleri ile çok sayıda vatandaş katıldı. Kılıçdaroğlu, tören öncesi Uğur Mumcu'nun evini ziyaret ederek, eşi Güldal, kızı Özge ve oğlu Özgür Mumcu ile bir süre görüştü.

Daha sonra Mumcu Ailesi ve Kemal Kılıçdaroğlu, önce evin önündeki parkta bulunan Faili Meçhuller Anıtı'na sonra da Uğur Mumcu'nun hayatını kaybettiği alana karanfil ve yaktıkları mumları bıraktı.

SELDA BAĞCAN BİR KEZ DAHA 'UĞURLAR OLSUN' DEDİ

Anma törenine katılanlar, Uğur Mumcu'nun hayatını kaybettiği yerde saygı duruşunda bulundu. Anmaya katılan sanatçı Selda Bağcan, Mumcu için 'Uğurlar Olsun' şarkısını söyledi. Törene katılan vatandaşlar da anıta karanfil bırakarak mum yaktı ve türküler söyledi. 

Selda Bağcan ile Uğur Mumcu'nun kızı Özge Mumcu Aybars

 Adalet ve Demokrasi Haftası’nda konferans

 Muratpaşa Belediyesi ve ADD Antalya Şubesi, gazeteci-yazar Uğur Mumcu’nun katledildiği gün 24 Ocak’ta başlayan ve Prof. Dr. Muammer Aksoy'un öldürüldüğü 31 Ocak’a kadar devam eden ‘Adalet ve Demokrasi Haftası’nda “Uyan Gazi Kemal” başlığıyla konferans düzenleyecek.

 Konferansta CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan, çeşitli yayınevleri ve Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı’nda yayın yönetmeni olarak çalışan, Dil Derneği’nin kurucuları arasında yer alan ve “Uğur Olsun! Bir Devrimcinin Öyküsü” kitabının yazarı Sevgi Özel ve Balyoz, Ergenekon ve Poyrazköy davalarında birçok sanığın avukatlığını üstlenen Hüseyin Ersöz konuşmacı olarak yer alacak.

Muratpaşa Belediyesi Kültür Salonu’nda 27 Ocak Cumartesi günü düzenlenecek konferans saat 14.00’de başlayacak.

“Uğur Mumcu, aydın nasıl olur sorusunun yanıtıdır”

 Ankara’da 24 Ocak 1993 yılında evinin önünde arabasına yerleştirilen bomba ile katledilen gazeteci-yazar Uğur Mumcu, ölümünün 25’inci yılında Batıkent Uğur Mumcu Parkı’ndaki anıtı önünde düzenlenen törenle anıldı. Törende konuşan Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, “Uğur Mumcu, aydın nasıl olur sorusunun yanıtıdır” dedi.

Batıkent Uğur Mumcu Parkı’nda gazeteci-yazar Uğur Mumcu'yu anma törenine Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, CHP Yenimahalle İlçe Başkanı Ahmet Meşe ve yönetimi, Yenimahalle Belediye Başkan Vekili Mehmet Kartal, Başkan Yardımcısı Başar Bal, Belediye Meclis üyeleri, muhtarlar, Batıkent Birlikteliği üyeleri ve çok sayıda Yenimahalleli katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan törende Yaşar, parkın içerisinde yer alan Mumcu Anıtı'na çelen bıraktı. Yaşar, “Bu sabah da 25 yıldır olduğu gibi Uğur Mumcu Parkımızdaki anıtı önünde hunhar bir saldırıya kurban verdiğimiz Türkiye Cumhuriyeti’nin gerçek bir aydını olan araştırmacı gazeteci Uğur Mumcu’yu yad etmek için bir araya geldik. Her 24 Ocak’ta bir araya gelmemizin nedeni sadece faili meçhul bir cinayete kurban verdiğimiz Mumcu’yu anmak değildir, 25 yıldır katilinin, sorumlularının bulunamamasına verdiğimiz tepkidir, acıdır. Demokrasi ve şeffaflık talebimizdir” ifadelerini kullandı.

Mumcu’nun acısının 25 yıldır hiç dinmediğini söyleyen Yaşar, “Uğur Mumcu Türkiye Cumhuriyeti’dir, Uğur Mumcu Kemalizm’dir, Uğur Mumcu Atatürk ilke ve inkılaplarının bir insanda vücut bulmuş halidir. Uğur Mumcu, Cumhuriyet devrimlerinin muhafızıdır. Türkiye’nin aydınıdır. Aydın nasıl olur sorusunun yanıtıdır. Onurlu bir yaşam, ilkeli ve dürüst gazetecilik, bu uğurda feda edilmiş bir hayattır, acısı ve özlemi 25 yıldır dinmeyendir, kendisini rahmet ve özlemle anıyoruz. Ruhu şad olsun” diye konuştu.

 “Mumcu anlatılmaz kendini anlatır”

Törende Batıkent Birlikteliği adına konuşma yapan Cumhuriyet Kadınları Derneği yöneticisi Döne Tuncer ise, “Mumcu anlatılmaz kendini anlatır. Atatürk’ü en iyi anlayan, anlatan ve onun yolundan hiç sapmayan büyük devrimci Uğur Mumcu ‘Ellerini kana bulayanlar, içlerindeki korların mezar taşlarıyla yaşayanlar, aynı adaletsizliğin ve aynı suçun ortaklarıdır hep birlikte. Gözlerin açıksa göreceksin, kulağın sağır değilse duyacaksın, ellerin kesik değilse uzanacaksın’ dedi. Biz de onun yolunda ilerliyoruz. Mumcu’yu saygıyla anıyoruz” şeklinde konuştu. 

BEŞİKTAŞ'TA TÜRKÜLERLE ANILDI - VİDEO<video:912186>
Beşiktaş Kent Derneği üyesi bir grup, Beşiktaş'ta bulunan Uğur Mumcu Anıtı'nın önünde Mumcu'yu andı. Grup, "Unutulmadı, unutulmuyor, unutulmayacak, Uğur Mumcu'yu saygıyla anıyoruz" yazılı pankart açtı, Uğur Mumcu'nun fotoğrafının olduğu dövizler taşıdı. 

"YENİ UĞUR MUMCULAR YETİŞMESİNİ SAĞLAYACAĞIZ"
Beşiktaş Kent Derneği Başkanı Serdar Aslan kısa bir açıklama yaparak, 'Vurulduk ey halkım unutma bizi' sözlerini ve Uğur Mumcu'yu asla unutmadık, unutmayacağız. 25 yıl geçmesine rağmen, azmettiricilerin ve faillerinin yakalanamamış olması, karanlıkların da aydınlatılmak yerine, bu anıtın gizlenilmeye çalışıldığı gibi karanlıklar da gizlenmiştir. Beşiktaş'ın en işlek yerlerinde birinde olduğu halde ülkemizin aydın değeri için yapılmış olan bu anıtın bugünkü hali için Uğur Mumcu'dan özür diliyoruz" dedi. 

Aslan, anıtın bakımsız olduğunu belirterek, "Özgürlük ve bağımsız bir Türkiye'den yana mesajlarını bu anıt ve çevresi ile daha iyi anlaşılır, işlevsel, daha kıymetli bir hale getirmek için yenileme projesi başlatmış bulunmaktayız. Bu proje ile onarımları ve yenilemeleri yapacağız. Anıtın ve Mumcu'nun mesajlarının gelecek nesillere aktarılarak yeni Uğur Mumcular yetişmesini sağlayacağız" diye konuştu.

ANKARA'NIN TAŞINA BAK" TÜRKÜSÜNÜ SÖYLEDİLER 
Açıklamanın ardından, Uğur Mumcu anısında şiirler okundu, grup hep birlikte Ruhi Su'nun "Ankara'nın taşına bak" türküsünü söyledi. Arından Uğur Mumcu ve aynı gün öldürülen Gaffar Okkan için saygı duruşunda bulunan grup anıta karanfil bıraktı.

Uğur Mumcu Edirne'de karanfillerle anıldı

1993 yılında Ankara’da evinin önünde uğradığı bombalı saldırıda hayatını kaybeden gazeteci-yazar Uğur Mumcu, ölümünün 25’inci yılında Edirne’de anıldı.

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Edirne Şubesinin düzenlediği yürüyüş, Edirne Belediyesi önünden başlayarak Atatürk Anıtı’nda son buldu. Anıta çelenk sunulmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Uğur Mumcu anıtına karanfil bıraka kalabalık, Mumcu’yu saygıyla andı.

ADD Edirne Şubesi Celil Özcan, yaptığı basın açıklamasında, "24 Ocak 1993 yılı Türkiye, kalpaksız Kuva-yi Milliyesini yitirmiş, Ankara’da karlı sokaktaki evinin önünde arabasına konulan bombanın sonucu suikaste kurban vermiştir. Karlı sokaktaki bombanın estirdiği rüzgar Türkiye’nin mumunu söndürmüş, karanlıkta bırakmıştır. Önümüzdeki görev sadece devrim şehidimiz Uğur Mumcu’nun gerçek katilini bulmak değil, Mumcu’nun yokluğunda kaybettiklerimizi geri almaktır" ifadelerini kullandı.

Törene, Edirne'deki siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de katıldı. 

Uğur Mumcu Çiğli’de adını taşıyan parkta anıldı

Uğur Mumcu, 25. ölüm yıl dönümünde Çiğli Uğur Mumcu Parkında düzenlenen törenle anıldı.

Uğur Mumcu Mahallesinde düzenlenen törene Çiğli Belediye Başkanı Hasan Arslan, CHP Çiğli İlçe Başkanı Selim Utku Gümrükçü, ilçe kadın ve gençlik kolları yöneticileri, belediye meclis üyeleri, sivil toplum kuruluşları katıldı. Törende konuşan Çiğli Belediye Başkanı Hasan Arslan, gazeteciliğin hala riskli meslekler gurubu içinde yer aldığına dikkat çekerek, “Uğur Mumcu ülkemiz basınının kaybettiği en büyük değerlerden biridir. Cumhuriyet ve demokrasinin ilelebet yaşaması için böyle korkusuz yazarlara ihtiyacımız var. Demokrasi, özgürlük ve aydınlanma adına hayatlarını hiçe sayan kaybettiğimiz aydınlarımızı rahmet ve özlemle anıyoruz” dedi.

Konuşmaların ardından Uğur Mumcu büstü karanfillerle donatıldı. 

 Manavgat'ta şarkılar ve şiirlerle anıldı

 Gazeteci, yazar Uğur Mumcu, ölümünün 25. Yıl dönümünde Manavgat Belediyesi’nin düzenlediği etkinliklerle anıldı.

 Manavgat Atatürk Kültür Merkezi’nde Haluk Çetin ve oyuncu Orhan Aydın’ın katılımıyla düzenlenen etkinliğe vatandaşlar büyük ilgi gösterdi. Gecede Manavgatlı gençler, sahneye koydukları oratoryo ile büyük alkış aldı. Daha sonra sahneye çıkan Haluk Çetin ve Orhan Aydın, Uğur Mumcu’nun sevdiği şair ve yazarlar Nazım Hikmet, Ataol Behramoğlu, Ahmet Arif, Enver Gökçe’nin dizelerini Manavgat halkına müzik eşliğinde seslendirdi. Zülfi Livaneli, Ezgi’nin Günlüğü, Selda Bağcan, Ahmet Kaya ve Timur Selçuk’un şarkılarına da yer veren sanatçılar, Manavgatlılardan yoğun alkış aldı.

 Mersin'de de anıldı

 Gazeteci ve yazar Uğur Mumcu, ölümünün 25. yıldönümünde Mersin'de bir grup gazeteci tarafından anıldı.

 Atatürk Parkı içerisindeki Uğur Mumcu Anıtı önünde düzenlenen anma etkinliğine gazetecilerin yanı sıra Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan da katıldı.

 Mersin Gazeteciler Cemiyeti (MGC) Başkanı Ahmet Ünal, anma etkinliğinde yaptığı konuşmada, gazetecilerin hiçbir çıkar grubuna yaslanmadan, ülkesi ve yaşadığı kenti için mücadele veren kişiler olduğunu söyledi.

 Ünal, gazetecilik mesleğinin tarafsızlık ilkesine bağlı kalınarak yapılması gerektiğinin altını çizerek, "Anadolu basının yolu, Samsun'a çıkan Mustafa Kemal Atatürk'ün yoludur. Gazetecilik, bağımsızlık yoludur. Uğur Mumcu'nun katledildiği günden beri bizler varız. O yıllardan bu yana gazetecilik mesleğini nasıl değiştiğini hep beraber görerek yaşıyoruz. Zor koşullarda çalışarak bu mesleğe emek veriyoruz. Uğur Mumcu'nun yaktığı ışık hepimizi aydınlatacaktır" dedi. 

 UĞUR MUMCU ZONGULDAK'TA DA ANILDI

Zonguldak Demokrasi Platformu tarafından Madenci Anıtı'nda düzenlenen anma programına yaklaşık 100 kişi katıldı. Uğur Mumcu'nun fotoğrafının bulunduğu çelengi taşıyan grup, Gazipaşa Caddesi'ni takiben valilik önüne kadar yürüdü. Zonguldak Demokrasi Platformu Sözcüsü Erdoğan Kaymakçı, üzerinde Uğur Mumcu'nun fotoğrafı ve karanfiller bulunan çelengi Atatürk Anıtı'na bıraktı. Kaymakçı, Uğur Mumcu'nun ülke basın tarihinin en onurlu kalemlerinden birisi olduğunu söyledi. Uğur Mumcu'yu unutturmayacaklarını ifade eden Kaymakçı, "Kalemiyle hep mazlumların, ezilenlerin, hakkı yenmişlerin sözcüsü olmuş, devletin içine çöreklenmiş karanlık güç odaklarının, mafya baronlarının, onlarla iç içe geçmiş tarikatların bu çevrelerle suç birliği için olan siyasetçilerin korkusuzca üstüne yürümüştür. Onu sevgi, saygı, minnet ve şükran duygularıyla anarken, verdiği mücadelenin takipçisi olacağımıza söz veriyoruz. Tüm demokrasi şehitleriyle, faili meçhul cinayetlerde yitirdiğimiz aydınlarımızın anısı önünde saygıyla eğiliyoruz" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler