Türkiye umut oldu

Romanya’da yaşayan ve yumurtalık tümörü tanısı konulan tıp fakültesi öğrencisi Maria Robu Alina, Türkiye’de yapılan ameliyat ile sağlığına kavuştu.

Yayınlanma: 17.07.2017 - 22:23
Abone Ol google-news

Romanya’da tıp fakültesinde 3. sınıf öğrencisi olan 22 yaşındaki Maria Robu Alina, şiddetli karın ağrısı şikâyetiyle gittiği hastanede yumurtalığında tümör olduğunu öğrendi. Alina, hemen ameliyat edildi ve tümörü alındı. Ancak patoloji sonuçlarında Alina’nın yumurtalıklarındaki tümörünün özel bir tip olduğu ortaya çıktı. Alina, nadir olan bu tümörün tedavisi için Türkiye’ye gelmeye karar verdi. İstanbul’a gelen ve doktorlarla görüşen genç doktor adayı, ikinci kez ameliyata alındı ve sağlığına kavuştu.

‘Moralim çok bozulmuştu’

Alina, geçen yıl sonu karnında bir şişlik ve karın ağrısı şikâyetiyle doktora gitti. Şubat ayında ise ultrasona giren Maria, “Ultrasonda 20 cm büyüklüğünde bir kitle olduğunu öğrendim. MR’a girdim. Kitlenin diğer organlarıma baskı yaptığını söylediler. Daha sonra Romanya’da bir cerrahla görüştüm ve ameliyata alındım. Patoloji sonucuna göre yumurtalığımda tümör olduğunu ve bir jinekolojik onkoloji uzmanının sonuçlarımı görmesinin iyi olacağını söylediler. İkinci ameliyat konusunda kararsızlardı ve ne yapacaklarını bilemediler” dedi. Bunun üzerine araştırmalara başladığını ve Türkiye’ye gelmeye karar verdiğini kaydeden Alina, şöyle devam etti:

“Normalde sınavlarım olduğu için sınavlarım bittikten sonra Türkiye’ye gitmeyi planlıyordum ama nüks (yeniden hastalığın ortaya çıkması) olduğu için bir an önce geldik ve ameliyat oldum, şu an çok iyiyim. Tümör var dediklerinde moralim çok bozulmuştu. Bu konuda çok fazla uzman olmadığı ve araştırabileceğim bir kitap da olmadığı için zorlandım. Bu durum Romanya’da da çok nadirmiş, 2 kişide varmış. Türkiye’ye geldiğimde hastalığımla ilgili pek bir şey bilmiyordum. Doktorum anlattı ve moral verdi.”

Anadolu Sağlık Merkezi Kadın Hastalıkları Doğum ve Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Fatih Güçer ise hastanın Romanya’da Tıp Fakültesi’nde okumasına karşın sorularına yanıt bulamadığını belirterek, “Romanya’da yumurtalık kisti nedeniyle ameliyat olmuş ve çıkan patoloji sonucu ‘müsinöz borderline over tümörü’ dediğimiz tipte bir tümör olduğu anlaşılmış. Hastamızın Romanya’da başvurduğu birçok hekim böyle bir şeye ilk defa rastladığını ya da çok nadir olduğunu, bu konuda fazla bilgileri olmadığını belirtmiş. Hastamız da tedavi alternatifleri ararken araştırmış ve bize başvurmaya karar vermiş” dedi.

‘Çocuk sahibi olabilir’

Alina’da görülen tümörün nadir bir tümör olduğunu kaydeden Güçer, özetle şunları söyledi:

“Romanya’da gerçekleştirilen ameliyatta yumurtalık alınmamış. Sadece kist alınmış. Hastanemizde ilk ameliyatta çıkan patoloji sonuçlarını tekrar incelettik. Müzinöz borderline over tümörünün bağırsak sistemine benzeyen tipte olduğunu gördük. Bu tip tümörlerde muhakkak aynı zamanda apandisitin de alınması gerekiyor. Kisti alıp yumurtalığı bırakmışlar ve kist 3 ay sonra tekrarlamış. Burada en sağlıklı şey bu yumurtalığın alınmasıdır. Çünkü bu tip tümörler yüzde 90 tek taraflı olurlar, sadece kist alınmasıyla tekrarlama riskleri çok yükselir. Biz de incelemelerimiz sonucunda hastamıza yumurtalığının, apandisitinin ve karın zarının alınması gerektiğini ifade ettik. Alina, ileride çocuk sahibi de olabilir. Sonuç olarak hastaya laparoskopik bir ameliyat yaptık. 1 buçuk saat süren laparoskopik cerrahi sonrasında hastanın durumu gayet iyi. Bu işlemden sonra tümörün tekrarlama riksi çok düşük. Hastamız için bu konu kapanmıştır. Bundan sonra yalnızca kontrollere gelecek.”

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler