"Türkiye ve Endonezya D-8'in, G-20'deki sesi"
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un açıklamalarını eleştirdi; "Karar alındıktan sonra detay vermek terörle mücadeleyi etkiler" diye konuştu. Öte yandan Gül, D-8 Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, "Türkiye ve Endonezya, G-20 bünyesinde D-8'in de sesi olmaktadır" dedi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Nijerya'ya giderken uçakta gazetecilere terörle mücadele konusunda açıklamalarda bulundu.
Gül, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Başbuğ'un "Sözün bittiği yer" ifadesini eleştirdi; "Karar alındıktan sonra detay vermek mücadeleyi etkiler" diye konuştu.
Cnntürk'ün haberine göre son dönemdeki terör olaylarının Milli Güvenlik Kurulu'nda geniş biçimde konuşulup tartışıldığını anımsatan Gül, önemli kararlar alındığınını ancak bu kararların açıklanamayacağının altını çizdi.
Mesajların bir koordinasyon içinde verilmesi gerektiğine işaret eden Gül, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'u isim vermeden üstü kapalı biçimde eleştirdi. Gül, MGK'deki bazı kararların Genelkurmay Başkanı tarafından açıklanmış olmasından duyduğu rahatsızlığı dile getirdi.
"Bir program yürütülüyor zaten. Konuşmak fayda sağlamaz" diyen Gül, programın MGK tarafından yürütüldüğünü, böyle bir mücadelede devlet organları karar almış ve program yapmışken detay vermenin terörle mücadelenin başarısını etkileyeceğini ifade etti.
Artan terör saldırılarıyla ilgili olarak da "Çok şehit veriyoruz, ama terör örgütünün iradesi kırılıyor" diye konuştu.
"Türkiye ve Endonezya, G-20 bünyesinde D-8'in de sesi olmaktadır"
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, gelişmekte olan ülkelerin, karar alma süreçlerinin vazgeçilmez bir parçası olması gerektiğini söyledi.
Gül, Nijerya'nın başkenti Abuja'da düzenlenen D-8 Yedinci Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin, kurucusu olduğu D-8'e başından beri büyük önem verdiğini belirtti.
D-8'in kuruluş aşamasında üye ülkelerin ekonomilerinin güçlendirilmesi ve işbirliği yoluyla ülke halklarının zenginleşmesi amacı etrafında birleştiğini anlatan Gül, bugün de aynı hedeflerin geçerli olduğunu ifade etti.
Cumhurbaşkanı Gül, 1990'lı yılların başlarında salt ekonomik gelişim kavramının, yerini insan hakları, demokratik katılımcılık, kadın-erkek eşitliği, yoksullukla ve iklim değişikliğiyle mücadele gibi insan odaklı gelişime bıraktığını belirterek, merkezine insan faktörünü oturtmayan bir gelişimin gerçekçi olamayacağını kaydetti.
D-8'in de gelişim çabalarının odağına insan faktörünü yerleştirmesi gerektiğini dile getiren Gül, bu önceliğin yöneticileri özgürlüklerin artırılması, eşitlik ve zenginlik sağlamaya zorladığını söyledi.
Küresel ekonomik krizin, D-8 ve benzeri örgütlerin kurulmasındaki akılcılığı ortaya koyduğuna dikkati çeken Gül, kriz sırasında gelişmekte olan ülkelerin gösterdiği büyüme performansının dünya ekonomisini çöküşten kurtardığını kaydetti. Cumhurbaşkanı Gül, ''Gelişmekte olan ülkelerin karar alma süreçlerinin vazgeçilmez bir parçası olması gerektiğine inanıyoruz. Türkiye ve Endonezya, üyesi oldukları G-20 bünyesinde D-8'in de sesi olmaktadır'' diye konuştu.
Küresel krizin tüm ülkelerin birbiriyle bağlantısını ve bir ülkenin krizin olumsuz etkilerini kendi başına aşmasının mümkün olmadığını açık bir şekilde gösterdiğini anlatan Gül, D-8 gibi kuruluşlarda aynı görüşe sahip ülkelerin uyum içinde ve işbirliğini derinleştirerek hareket etmesinin zorunlu olduğunu söyledi. Gül, D-8'i yeni gerçekler ve küresel ekonomik sistemin gerekliliklerine uyumlu hale getirmek için vizyon paylaşımına ihtiyaç olduğunu da dile getirdi.
D-8 ülkelerinin dünya nüfusunun yüzde 15'ini oluşturan 960 milyonun üzerinde nüfusa sahip olduğunu, zengin doğal ve enerji kaynakları barındırdığını, elverişli tarımsal kaynakları olduğunu, büyük turizm potansiyeline sahip olduğunu anlatan Gül, üye ülkeler Türkiye, Endonezya, Malezya ve İran'ın ihracatçı ilk 25 ülke içinde yer aldığını, Endonezya ve Türkiye'nin ise G-20 üyesi olduğunu anlattı.
Cumhurbaşkanı Gül, üye ülkelerin yatırım ve ticaret konularına öncelik vermesi gerektiğini belirterek, yakın işbirliğinin ülke ekonomilerine büyük katkısı olacağını söyledi.
Türkiye'nin son yıllarda gerçekleştirdiği yapısal reformları da anlatan Gül, modern dünyada bilgisiz ekonomik gelişme sağlanamayacağını, bu nedenle araştırma ve geliştirme faaliyetlerine Türkiye'de büyük destek verildiğini kaydetti.
Gül, Türkiye'nin D-8 ülkeleri için coğrafi konumuyla önemli yatırım fırsatları sunduğunu da vurgulayarak, ülkeye yapılacak yatırımla sadece iç pazara değil, geniş bir coğrafyaya hitap edilebileceğini belirtti. Gül, Türk özel sektörünün de D-8 ülkelerinde yatırım yapmaya ilgili olduğunu söyledi.
Özel sektör faaliyetlerinin ekonomik ilişkilerde önemli rol oynadığına değinen Cumhurbaşkanı Gül, bu yılki zirve kapsamında ticaret fuarı ve iş forumu da düzenlendiğini ifade etti.
Üye ülkelerden Türkiye, İran, Pakistan, Malezya ve Bangladeş arasında iş adamlarına vize uygulamalarında kolaylık öngören anlaşmanın onaylandığını anlatan Gül, diğer üye ülkeleri de anlaşmaya dahil olmaya davet etti.
Cumhurbaşkanı Gül, global kriz karşısında ülkelerin geri adım atmaması ve gerçekçi ekonomik programlara devam etmesi gerektiğinin altını çizerek, işsizlikle mücadelenin ise tüm ülkelerin öncelikli konusu olmasını istedi.
Türkiye'nin son ekonomik krizi başarıyla atlattığını dile getiren Gül, bu durumu mali ve para politikalarını hayata geçirerek aştıklarını belirtti. Gül, ''Türkiye'nin kriz sırasında politikaları hayata geçirirken güven tesisi, belirlenen hedeflerden sapmama ve uygun planlamayla bu aşamaya gelineceğinin bilincindeydik ve şimdi Türkiye'nin dünyanın en hızlı büyüyen ülkelerinden biri olacağını görüyoruz'' diye konuştu.
Ahmedinejad ile görüşme
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, D-8 Devlet ve Hükümet Başkanları zirvesine katılmak üzere geldiği Nijerya'da, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ile görüştü.
Zirvenin yapıldığı Devlet Evi'nde gerçekleşen basına kapalı görüşme, yaklaşık 40 dakika sürdü.
Görüşmeye Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek ve Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz ile İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki de katıldı.
Kapanış oturumu ile sona erdi
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün katıldığı D-8 Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi, kapanış oturumu ile sona erdi.
Zirveye katılan liderler, kapalı oturumda küresel ekonomik krizin etkilerinin giderilmesine yönelik tedbirler, özel sektörün teşvik edilmesi ve gıda güvenliği gibi konuları ele aldılar.
Zirvede genel sekreterlik kontenjanını elinde bulunduran Endonezya, önceki genel sekreterin ülkede başka bir göreve atanması nedeniyle yeni genel sekreteri liderlerin onayına sundu. Genel Sekreterliğe Vidi Practica getirildi.
Zirvenin ardından ev sahibi Nijerya'nın Cumhurbaşkanı Goodluck Jonathan konuk liderler onuruna yemek verdi.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Colani’nin arabası
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- Milletvekilleri Genel Kurulu terk etti!
- Çiçekçiyi yumrukla öldürmüştü: İstenen ceza belli oldu
- Bakanlık 5 ildeki lahmacuncuları ifşa etti