"Türkiye yapıcı bir ülke"

Karadağ Cumhurbaşkanı Filip Vuyanoviç, Türkiye'yi çok yapıcı bir ülke olarak gördüklerini, Balkanlar'da yapmış olduğu faaliyetleri desteklediklerini söyledi.

Yayınlanma: 02.03.2011 - 13:33
Abone Ol google-news

Vuyanoviç, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüşmesinin ardından düzenlenen basın toplantısında, davetinden dolayı Cumhurbaşkanı Gül'e teşekkür etti. Devlet Başkanı olarak ilk defa Türkiye'de bulunduğunu kaydeden Vuyanoviç, yakın zamanda iki ülke arasında başbakanlar düzeyinde de ziyaretlerin gerçekleşeceğini belirtti.

Gül'ün iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesi ve bölgedeki sorunların çözülmesi için yaptıklarının çok değerli olduğunu anlatan Vuyanoviç, iki ülke arasında çok sayıda anlaşmanın yapıldığını dile getirdi.

TİKA'nın Karadağ'da özellikle belediyelerde yaptığı projelerin kendileri için çok önemli olduğunu vurgulayan Vuyanoviç, yatırım için Türkiye'den Karadağ'a gelecek işadamlarına yardımcı olunacağını belirterek, ülkenin kuzeyinde bulunan Berane Havalimanı projesine Türkiye'den bazı firmaların ilgi duyduğunu hatırlattı.

Berane Havalimanının bir an önce yapılandırılmasının ve Karadağ'ın kuzey bölgesinin havayoluyla Türkiye'ye bağlanmasının çok önemli olduğunu anlatan Vuyanoviç, "Gelecek yıl havalimanının bitirilmesi durumunda uçuşları bekleyebiliriz" diye konuştu.

İki ülke arasındaki ilişkileri ekonomi ve turizm alanında çalışarak artırabileceklerini ifade eden Vuyanoviç, "Çok iyi bir diasporamız bulunuyor Türkiye'de ve bu iyi bir köprü. İşbirliği köprüsünün daha da güçleneceğini düşünüyorum. Çalışmalarımız devam etmekte" dedi.
Mısır ve Libya'daki olaylarla ilgili olarak Cumhurbaşkanı Gül'ün fikirlerini paylaştığını belirten Vuyanoviç, şunları söyledi:

"Mısır ve Libya'da masum insanlara karşı yapılan şeylerin kesinlikle cezalandırılması lazım. Aynı zamanda kan dökülmesini hiçbir şekilde desteklememek gerekiyor. Karadağ olarak biz AB yolundayız. BM ve bütün uluslararası toplumun gösterdiği faaliyetleri desteklemekteyiz."

Gazetecilerin, Türkiye'nin Balkanlar'da oynadığı rolü nasıl değerlendirdiğini sormaları üzerine de Vuyanoviç, "Türkiye'yi çok yapıcı bir ülke olarak görmekteyim, Balkanlar'da yapmış olduğu faaliyetleri desteklemekteyim" diye konuştu.

Türkiye'nin hem Sırbistan hem de Hırvatistan ile görüşmesinin çok önemli olduğunu belirten Vuyanoviç, şöyle devam etti:

"Biz de bunu destekleyeceğiz. Bosna Hersek'i destekleyeceğiz, elimizden gelen yardımı sunacağız. Bir modelin yapılmasını öneriyoruz. Karadağ'ın da burada bir rolü olabilir. Bosna-Hersek bağımsız ve bölgesel bütünlüğü olan bir ülke olarak kalmalı ve AB sürecinde ilerlemeli. Uluslararası toplum da Bosna-Hersek'i ve diğer ülkeleri bu süreçte desteklemeli."

Vuyanoviç, bir gazetecinin, Bosna'da savaş suçu işlediği gerekçesiyle aranan Sırp General Radko Mladiç'in Karadağ'da olduğu haberlerini sorması üzerine, "Karadağ, Lahey mahkemesi konusunda bütün kurallara her zaman uymuştur. Özellikle savaş suçlularının korunması ve kollanması konusunda Karadağ'ın bir icraatı olmamıştır. Radko Mladiç de dahil bu konuda bizim görüşümüz nettir" dedi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler