'Türkiye yeni bir kültür savaşı başlattı'
Economist, Türkiye'den alınıp yurt dışındaki müzelerde sergilenen eserleri geri almak için Ankara tarafından verilen mücadele için "Türkiye, yabancı müzelere sertleşti ve yeni bir kültür savaşı başlattı" iddiasında bulundu.
Economist dergisi "Türkiye'nin Kültürel Hırsları" başlığı ile yayımladığı geniş haberinde "Türkiye, yabancı müzelere sertleşti ve yeni bir kültür savaşını başlattı" spotunu kullandı. "lımlı İslamcı" olarak nitelediği Türk hükümetinin kendisini "Osmanlı sultanlarının halefi" olarak görmeyi sevdiğini öne süren dergi, "Türk otoriteler, bir kültürel yaymacılık dalgasını lanse ederek yeni müzeleri inşa ediyor, Osmanlı kalıntılarını onarıyor, yeni arkeolojik kazılar için lisans veriyor ve sanatta daha çok para harcıyor" diye yazdı.
Türkiye Cumhuriyeti'nin yüzüncü yılı dolayısıyla 2023 yılında Ankara'da büyük bir müzenin açılacağını belirten dergi. mülakat yaptığı Kültür ve Turizm Bakanı Günay'ın "Türkiye'de en büyük, Avrupa'nın en büyüklerinden biri, Metropolitan veya British Museum gibi ansiklopedik bir müze olacak" sözlerini yansıttı.
'Görülmemiş kampanla tüm halktan destek görüyor'
Economist, Türkiye'nin yurt içindeki bu hamlesine paralel olarak Batı'daki eserleri geri getirmek için "görülmemiş atılgan bir kampanya" yürüttüğüne dikkat çektiği haberinde bu planların, Türk nüfüsünün tüm katmalarında büyük destek gördüğünü belirtirken Günay "Biz savaşmıyoruz. Ancak bu, kesinlikte, kültür alanında verilen bir mücadeledir. Ve çabalarımızı daha kararlı ve daha ısrarlı biçimde artırmaya kararlıyız" dedi.
'Yabancı küratörlerde alarm yarattı'
"Türk otoriteleri, istediklerini elde edebilmek için rica ve tehditten oluşan bir karışımı kullanıyor" diyen Economist, eserlerin iadesini kabul etmeyen yabancı müzelere eser ödünç vermeyi reddettilerini, yabancı arkeolojik kazılara lisans vermede ayak sürdüklerini savunurken "Başka ülkelerdeki küratörler arasında, artan bir saldırganlık olarak gördükleri bu yaklaşım alarm yarattı" diye yazdı.
Önde gelen bir müzenin direktörünün Türkiye'nin kampanyasını "şantaj" olarak nitelediğini de yazan dergi "Türkiye'nin yeni kültür savaşını kazanma şansının olup olmadığı"nı da sordu. Türkiye'nin yurt dışındaki müzelerden iadesini talep ettiği eserler konusunda bilgi verilirken şimdiye kadar talepte buluduğu müzelerin bazılarının zikredildiği haberde "Batılı müzeler, Türkiye'den gelen onbinlerce esere evsahipliğini yapıyor. Bunların coğu, eksik belgeler ile verildi veya alındı" denildikten sonra Türkiye'nin haklılığından emin olduğuna da dikkat çekildi.
'Türkiye de zorla eser almıştı'
Economist, haberin son bölümünde "Türk yetkililerinin, Türkiye'nin de asırlarca hakim olduğu topraklardan zorla yüzlerce eseri aldığını kabul etmeye yanaşmadığı"nı da iddia ederken Bakan Günay ve tercümanının, "Aleksandre lahidinin Lübnan'a geri verilip verilmeyeceği" sorusunu dikkate almadıklarını öne sürdü.
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Esad'a ikinci darbe
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- 6 asker şehit olmuştu
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi