Türkiye yeniden Samurai piyasasına giriyor

Türkiye, 10 yıl aradan sonra, Japon ''Samurai'' piyasasına yeniden giriyor.

Yayınlanma: 07.01.2010 - 09:48
Abone Ol google-news

Yetkililer, Türkiye'nin Japon piyasasına tekrar girmek için Japon Uluslararası İşbirliği Bankası (JBIC) ile görüşmelerini sürüyor.JBIC ile görüşmelerin olumlu gittiği ve Japonların, Türkiye'nin yeniden piyasalarına girmesine sıcak baktıkları belirtiliyor.

Türkiye, Japonya piyasasında en son 2000'li yılların başında işlem yapmıştı.
Gelişmekte olan piyasalardaki risklerin artması ve özellikle de Arjantin'in borçlarını ödeyemeyerek yeniden yapılandırma istemesinin ardından Samurai piyasası daha sonra, Türkiye ile birlikte diğer gelişmekte olan ülkelere de kapatılmıştı.

Küresel krizle birlikte Japonya, tekrar piyasayı açmaya yönelik program başlatmış ancak, bu kez de başvuruda bulunan ülkelerin ekonomik ve mali yapılarının uygun olup olmadığına bakmaya başlamıştı.

JBIC'nin, Türkiye'nin koşullarının uygun olup olmadığını ve Samurai piyasasındaki koşulları Mart ayında açıklaması bekleniyor.Hazine, 2000 yılı borçlanma programı çerçevesinde, Samurai piyasasında 140 milyar Japon Yeni tutarında tahvil ihracatı gerçekleştirmişti.

Tahvil ihracı, Samurai tahvil ihracatının Nomura Securities ve Daiwa Securities SB Capital Markets liderliğinde gerçekleştirilmişti.

2000 yılı içinde Samurai piyasasında diğer piyasalarda olduğu gibi benzer kredi notuna sahip ülkelerden daha düşük maliyetlerde borçlanılmıştı.

Türkiye 2000 yılında 3 yıllık 50 milyar yenlik ihracın yanı sıra 35 milyar Japon Yeni tutarında 3 yıl vadeli ve faizi de yüzde 3,50 kupon oranı düzeyinde, ayrıca 55 milyar yen tutarında 4 yıl vadeli, yüzde 3,25 kupon oranı düzeyinde ihraçlar gerçekleştirmişti.

Türkiye, 10 yıl boyunca ise Japon Samurai piyasasına girebilecek bir imkan bulamamıştı.
Yetkililer, en son dolar cinsinden 2040 vadeli bir tahvil ihracı için yetki veren Türkiye'nin, Japon Piyasası'na da girerek, borçlanma kaynaklarını geliştirmeyi amaçladığı belirtiliyor.
 

Samurai piyasası "A" notu arıyor

Arjantin'deki krizin ardından, tüm gelişmekte olan ülkelere piyasasını kapatan Japonya, tahvil ihracı için ''A'' seviyesinde not arıyor.

Türkiye'nin, uzun vadeli tahvil ihracını gerçekleştirebildiğini belirten yetkililer, Türkiye'nin kredi notunun kriz ortamında iki kademe birden artmasının da, JBIC'nin sıcak bakmasında etkili olduğunu vurguluyorlar. Türkiye'de, 2010 yılında 9 milyar dolar dış borçlanma öngörülüyor.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler