Türkiye yine 'kara listede'

Türkiye, ILO'da yine sendikal hak ihlalleri ve sözleşmelere uyumsuzlukta en kötü 25 ülke arasına girdi.

Yayınlanma: 08.06.2011 - 08:39
Abone Ol google-news

Hükümetin sendikal yasalarda değişiklik sözünü tutmaması, Türkiye’yi Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Konferansı’nda zor durumda bıraktı. Türkiye ILO tarafından yine “kara listeye” alındı. Cenevre’de devam eden konferansta, Uluslararası Standartların Uygulanması Komitesi Türkiye’nin “sendikal hak ihlalleri ve uluslararası sözleşmelere uyumsuzluk” konusunda en kötü 25 ülke arasında olduğuna karar verdi.

Türkiye’nin yanı sıra Malezya, Zimbavve, Nijerya, Kamboçya, Özbekistan, Kongo, Burma, Fiji, Pakistan, Sırbistan, Sri Lanka ve Swaziland gibi ülkeler 9 veya 10 Haziran’da Aplikasyon Komitesi’nin gündemine gelecek. DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, Aplikasyon Komitesi’nin durumu çok kötü ülkelerin görüşüldüğü yer olduğunu belirtti. Türkiye’nin de içinde bulunduğu 25 ülkelik listenin “kara liste” olarak adlandırıldığına dikkat çeken Görgün, yıllardır imzalanan ILO sözleşmelerine uygun bir sendika yasasının yürürlüğe konulamadığını vurguladı. 90’lı yıllarda ILO sözleşmelerini imzalayan Türkiye’nin, bunun gereği olarak 1 yıl içerisinde yasalarda gerekli değişiklikleri yapması gerekirken bunların hiçbirisinin yapılmadığına işaret eden Görgün, AB sürecinin de bu gelişmelerden olumsuz etkilendiğine vurgu yaptı. Görgün, yasalar ILO sözleşmelerine uygun hale getirilmediği için, AB müzakerelerinde “Sosyal Politikalar ve İstihdam” başlıklı fasılın açılmadığını söyledi. Sendika yasalarının hâlâ 12 Eylül askeri darbesi sırasında hazırlanan yasalar olduğunu, AKP’nin hükümete geldiği günden beri ILO Konferansları’nda çeşitli mazeretler öne sürerek reformları ertelediğini kaydeden Görgün, “Bu yılki bahaneler de, seçimler ve sendikalar arasındaki anlaşmazlıklar” dedi. AKP’nin 2023 yılına kadar yapılan planlamayı içeren seçim beyannamesinde sendika yasasının bahsinin dahi geçmediğine dikkat çeken Görgün, hükümetin ILO’da Türkiye’nin demokratikleştiği ve yurttaş haklarının genişlediği izlenimi yaymak için büyük çaba sarf ettiğini söyledi. Görgün, uzun süredir geniş bir reklam ve halkla ilişkiler kampanyası yürütüldüğünü, konferansın başındaki olumlu havanın ise Türkiye’den gelen haberlerle tersine döndüğünü kaydetti.

'Tutukluluklar sürüyor'

3 Haziran günü aralarında konfederasyon başkanlarının da bulunduğu 111 sendikacının 5 yıl hapis istemi ile yargılandığı davanın başladığına dikkat çeken Görgün, ardından emekli öğretmen, Emekli-Sen üyesi Metin Lokumcu’nun ölüm haberinin geldiğini belirtti. Lokumcu’nun ardından yapılan gösterilere katılan 13 sendikacının gözaltına alındığını kaydeden Görgün, “ILO Konferansı’nın devam ettiği sırada gelen bu haberler Türkiye’nin ‘örgütlenme özgürlüğü’ ve ‘toplantı, gösteri ve yürüyüş hakkı’ sınavlarından bir kez daha sınıfta kaldığını gösteriyordu” dedi. Görgün, AKP’nin anayasa değişikliğinden söz ettiğini ancak anayasa değişikliğinin ardından tutuklanan DİSK/Sosyal-İş üyesi gazeteci Ahmet Şık ile 74 yaşındaki emekli DİSK/Bank-Sen üyesi Kemal Hamzaoğlu’nun tutukluluklarının devam ettiğini, ayrıca sendika üyesi oldukları için işten atılan işçilerin sorunlarının da ILO’ya iletildiğini kaydetti. Görgün, Emekli-Sen, Genç-Sen ve Çiftçi-Sen’e açılan kapatma davalarının sürdüğünü, Genç-Sen’in duruşmasının 14 Haziran’da Çalışma Bakanı’nın ILO’da Genel Kurul’a hitap edeceği gün görüşüleceğini vurguladı. Hükümetin her yıl sendikal yasalarda değişiklik sözü verdiğini ancak bu sözünü tutmadığını belirten Görgün, “Hükümet, ILO’daki yaptırımları yumuşatmak için bu sözü veriyor. Ama sonra yerine getirmiyor. Geçen yıl ‘siz bu işi yapamıyorsunuz, biz size yardımcı olalım’ diye heyet gönderdiler. Bu onur kırıcı ve aşağılayı bir durum. Türkiye batıda ve dünyada izole edilen, demokrasisini uygulayamayan, yalan söyleyen bir ülke durumuna düştü” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler