'Türkiye yutabileceğinden büyük lokma ısırmış olabilir'

Financial Times'ın yazarlarından David Gardner, Beşar Esad'a karşı "ayaklanmanın organize edildiği merkez" olarak nitelediği Türkiye'nin "Yutabileceğinden büyük bir lokma ışırmış olabileceğini" yazdı.

Yayınlanma: 13.08.2012 - 08:54
Abone Ol google-news

Esad sonrası Suriye'de bir Kürt devleti olasılığına dikkat çekilirken "Uzun bir süreden beri Beşar Esad'a karşı ayaklanmanın organize edildiği merkez olan Türkiye, yutabileceğinden büyük bir lokma ısırmış olabilir" görüşleri öne sürülüyor.

Financial Times gazetesinin tanınmış köşe yazarı David Gardner "Esad'ın Düşüşü, Türkiye İçin Yeni İkilem" başlığını kullandığı yazısında Esad kuvvetleri Suriye kuzeyinden çekilirken oluşan boşluğu, Suriyeli Kürtlerin doldurmaya çalıştığına vurgu yaptı. Gardner şöyle devam etti: "Uzun bir süreden beri Beşar Esad'a karşı ayaklanmanın organize edildiği merkez olan Türkiye, yutabileceğinden büyük bir lokma ısırmış olabilir. Esad sonrası dünyasının olası bir sonucu, birdenbire Türkler için alarm verici biçimde netleşiyor: Güneydoğu sınırında diğer bir Kürt oluşumu."
 

'Mesut Barzani'nin rolü Ankara için alarm verici'

PYD'yi "derin kökleri olan ve disiplinli bir hareket" olarak niteleyen Gardner, Ankara'nın şimdi PKK'nin bir benzerinin Kuzey Suriye'de bir kale oluşturmasını gördüğünü belirterek Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın sert uyarılarını yansıttı. "Ankara için bunun kadar alarm verici olan, Kuzey Irak Kürdistan bölgesel hükümeti başkanı olan Mesut Barzani'nin bu meseledeki rolü" görüşü dile getirilen yazıda Erdoğan'ın Barzani ile "yakın ekonomik bağlar" geliştirdiğine dikkat çekildi. Yazıda Ankara'nın da, Barzani yönetimi ile boru hattı anlaşmalarını imzalayarak Bağdat'ı rahatsız etmeyi bile göze aldığı da öne sürüldü.

'Türkiye'nin korkusu adeta patolojik'

Gardner, bunlara karşın Barzani'nin, PYD ile Kürt Ulusal Konseyi'nin Kuzey Suriye'nin kontrolünü ele almaları konusunda aracılık yaptığına işaret ettiği yazısında "Ankara'nın Kürdistan Bölgesel Hükümeti ile ilişkisini bundan böyle kurnaz Sayın Barzani'nin Büyük Kürdistan ile ilgili hırsı konusundaki algısı ve bundan Türkiye'nin duyduğu adeta patolojik korku belirleyecek" iddiasında da bulundu.

Yorumda, Esad rejiminin çöküşü ile Kürtlerin nihayet kendilerine ait bir devlet yaratma fırsatı yakalaması halinde Türkiye için bir sınır ötesi operasyonu geçekleştirmenin büyük çekiciliği olacağı öne sürüldü. Yorumda, "Ancak uygun yanıt, Sayın Erdoğan'ın Türkiye için istediği yeni anayasayı, ülkenin Kürtlerin kültürel özgürlük ve bir miktar kendi kendine yönetim taleplerine karşılık vermek için kullanması olur. Neo İslami Erdoğan hükümeti Kürtlerin şikâyetleri konusunda en ileri adım atan olsa da, bu artık yeterli değil" denildi.

FT yazarı David Gardner, yazısını, "Sayın Erdoğan, güzel bir Arap Baharı yaşıyordu. Şimdi de buna hakkı olup olmadığını ortaya koyacak sınav geliyor" sözleriyle noktaladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler