"Türkiye'de 2 yıldır refah artışı yok"

Ekonomistler Platformu Yönetim Kurulu Başkanı Oğuz Demir, Türkiye'de ekonomik toparlanma sürecinin başladığını ancak, kriz öncesine dönüşü sağlayan bir toparlanma olmadığını belirtti. Demir, son iki yılın boş geçtiğini, herhangi bir refah artışı olmadığını söyledi.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 22.09.2010 - 14:26

TÜİK tarafından açıklanan Hanehalkı İşgücü Araştırması 2010 Haziran dönemi sonuçlarını değerlendiren Demir, TÜİK'in açıkladığı rakamların, ancak kayıt dışı çalışanların göz önüne alınmaması durumunda gerçekleri yansıtabileceğini ifade etti.
Demir, Krizle beraber mevcut yapışkan işsizlik oranının yüzde 16'lara çıktığını, 2010'da ise yüzde 10'lara düşerek bir toparlanma olduğunu, ancak bunun refah seviyesini yükseltmediğini vurguladı.

İşsizliğin özellikle tarım dışı alanlarda çalışanları etkilediğini söyleyen Demir; "Tarım da zaten işsizlik vardı. Kriz ile bu işsizlik iyice arttı kuşkusuz. Ama kriz özellikle tarım dışı sektörleri etkiledi" dedi.

TÜİK'in verilerini anımsatan Demir, tarım sektörünün istihdam edilenler içindeki payının 0,2 puan, inşaat sektörünün payının 0,1 puan, sanayi sektörünün payının 1,2 puan arttığının doğru, ancak inşaatlardaki artışın sebepleri arasında yaz sezonunun da olduğunu dile getirdi.

"Türkiye'de ikinci bir kriz olursa işadamlarının yatırımları sıfırlanır"

Türkiye'nin krizlere karşı bağışıklık kazanan bir ülke olduğunu söyleyen Demir, krizi fırsata çevirmek isteyen, insanlara iş kapısı açmak isteyen iş adamlarının çoğu zaman aceleci davrandığını dile getirdi. Demir, dünyanın önde gelen iktisatçılarının, ikinci bir kriz ihtimalinden bahsettiğini, böyle bir ihtimalin gerçek olması durumunda krizi fırsata çevirmek isteyenlerin yatırımlarının sıfırlanabileceğine işaret etti. Demir, insani yönü ağır basan yatırımları desteklediklerini ancak önemli olanın yapılan çalışmaların uzun vadeli olması olduğunu belirtti.

"İşverenler ağır primler ile karşı karşıya"

Türkiye'de işsizlik sorunun sadece mesleki eğitim, nitelikli iş gücü oluşturarak çözülebileceği yönünde yanlış bir yaklaşım olduğunu savunan Demir, işverenlerin unutulmaması gerektiğini vurguladı. İş sektöründe emeği arz edenin yanı sıra emeği talep edenlerin olduğunu belirten Demir, işadamlarının ağır primler ve vergiler ile karşı karşıya bırakıtlığını öne sürdü. "Bir ülkede işsizlik ne kadar yüksekse o ülkenin krize dayanaklığı da o kadar düşük olur" diyen Demir, bu noktada işadamlarına destek olunması gerektiğini işaret etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler