Türkiye'de en sık görülen kanser türü

Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Radyoloji Onkolojisi Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Zafer Koçak, Türkiye'de bütün kanser ölümlerinin yüzde 30'unun akciğer kanseri kaynaklı olduğunu belirtti.

Türkiye'de en sık görülen kanser türü
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 04.02.2010 - 14:29

Koçak, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Başhekimlik Toplantı Salonu'nda, Dünya Kanser Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, etkinliklerin bu yılki temasını ''kanser önlenebilir'' olarak belirlendiğini söyledi.

Kanserin her yıl yüzde 1 oranında arttığını ve artış önlenmediği takdirde 2020 yılında bir numaralı ölüm sebebi haline gelerek, kalp damar hastalıklarının önüne geçeceğini ifade eden Doç. Dr. Zafer Koçak, dünyada her yıl 12 milyon kişiye kanser tanısı konulduğunu ve aşağı yukarı bunlardan 7,5 milyonunun kanserden kaybedildiğini belirtti.

Dünyada kanserle ilgili herhangi bir önlem alınmadığı takdirde 2030 yılında 26 milyon kişiye yeni kanser tanıtı konulacağını ve bunlardan 17 milyonunun kanser dolayısıyla öleceğini iddia eden Doç. Dr. Koçak, şunları kaydetti.

''Bu rakamlar korkunç ve endişe verici. Türkiye'de ise her yıl 140-150 bin kişi kansere yakalanmakta. Türkiye'de 2030 yılında 1,5 milyon kanser tanısı konacak, 300 bin kişiyi de kanserden kaybedeceğiz. Türkiye'de en sık kanser türü erkeklerde akciğer kanseri, kadınlarda meme kanseri. Türkiye'de bütün kanser ölümlerinin yüzde 30'u akciğer kanseri kaynaklı. Çünkü meme kanseri tedavi edilebilir bir hastalık ama akciğer kanseri öldürücü olarak bir numara.''

Akciğer kanserinin önlenebilir bir kanser türü olduğuna dikkat çeken Koçak, ''Akciğer kanserinin yüzde 90'ına yakınına sigara neden olmakta. Kanserlerin yüzde 40'ı için önlem alınırsa potansiyel olarak önüne geçilebilir. Bunun için tütün ve pasif içicilik ile alkolden uzak durulmalı. Düzenli egzersiz yapılarak, kilo alınmamalı, güneşten korunmalı ve enfeksiyon alınmamalı. Trakya'da sigara ve alkol çok yüksek oranda tüketiliyor. Diğer bölgelere göre Trakya'da akciğer kanseri daha fazla görülüyor'' ifadelerini kullandı.


Çernobil kazasının etkileri

Doç. Dr. Zafer Koçak, Ukrayna'daki Çernobil nükleer santralinde, 1986 yılında meydana gelen patlamanın Trakya'ya yansımaları konusunda ise Çernobil'den önce Trakya'da kanser vakalarıyla ilgili ellerinde veri bulunmadığı için sağlıklı bir şey söylemenin mümkün olmadığını belirtti.

Koçak, şunları dedi:
''Bu konuda gözlemler var. Özellikle Karadeniz'de tiroit kanserinde artış gözlenmekte. Karadeniz bölgesinde tiroit kanserinde artış gözlenmiştir. Finlandiya, İsveç ve Norveç'te yapılan çalışmalar var. Bazı çalışmalar, Çernobil faciasının yaşandığı bölgeye yakın ülkelerde kanserin artığını doğruluyor.
Türkiye'de ise net veri olmamakla birlikte gözlemsel olarak tiroit kanserinin Karedeniz yöresinde arttığı söyleniyor. Trakya için bir şeye söyleyemiyoruz.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler