Türkiye'de gazeteciler yargı tacizi altında
İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün, New York'taki Birleşmiş Milletler Genel Merkezi'nde Türkiye'ye yönelik sert eleştirilerinin ardından, bu kez de Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü, Türkiye'ye yönelik ağır eleştiriler içeren bir rapor yayınladı. Örgüte göre Türkiye'de gazeteciler yargı tacizi altında
Örgütün 2011-2012 aralığını içeren raporda, 'Türkiye eski alışkanlıklarına geri döndü' değerlendirmesi yapıldı. Geçen yıl basın özgürlüğü konusunda dünyada 138. sırada bulunan Türkiye, bu dönem 10 basamak birden düşerek 148. sırada yer aldı.
İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün, New York'taki Birleşmiş Milletler Genel Merkezi'nde Türkiye'ye yönelik sert eleştirilerinin ardından, bu kez de Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü, Türkiye'ye yönelik ağır eleştiriler içeren bir rapor yayınladı.
Örgütün 2011-2012 aralığını içeren raporda, 'Türkiye eski alışkanlıklarına geri döndü' değerlendirmesi yapıldı. Geçen yıl basın özgürlüğü konusunda dünyada 138. sırada bulunan Türkiye, bu donem 10 basamak birden düşerek 148. sırada yer aldı. 2011 yılı içinde Türkiye'de gazeteciler 'yargı tacizine' uğradı denilen raporda, 'terörizmle mücadele adım altında, onlarca gazeteci Ergenekon, KCK, ve yasadışı PKK üyesi yada yandaşı oldukları gerekçesi ile yargılanmadan hapse atıldı. Eşi, benzeri görülmemiş çapta gözaltı ve tutuklamalar, telefon dinlemeleri ve gazetecilerin bilgi kaynağını saklı tutma haklarının göz ardı edildiği ortam, medya kaynaklarının sindirilmesine yol açtı' görüşlerine yer verildi.
Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü'nün raporunda, basın özgürlüğünün en iyi olduğu ülkeler sıralamasında, Finlandiya ve Norveç'i geçen yıl olduğu gibi ilk iki sırada, Estonya'yı da üçüncü sırada gösterdi. Raporda, İngiltere 28., Avustralya 30., Tanzanya 34., Gana 41., ABD 47., Yunanistan 70., Ermenistan 77., Kenya 84., KKTC 102., Endonezya 146., sırada yer aldı. Türkiye'nin gecen yıla 10 basamak birden gerileyerek 148. sırada yer aldığı raporda, Afganistan 150., Suudi Arabistan 158., Somali 164., Çin 174., İran 175. sırada yer aldı. Raporda son iki sırasında, 178. ve 179. ülkeler olarak Kuzey Kore ve Eritre'ye yer verildi.
Raporla birlikte medyanın gazetecilerin özgürlük derecesini şemalandıran dünya haritasında, özgürlük düzeyi en yüksek olan ülkeler, beyaz, yüksek olan ülkeler sarı, orta derece olan ülkeler turuncu, kötü olan ülkeler kırmızı, en kotu olan ülkeler de siyah renklerle simgelendirildi. Türkiye, kırmızı renkli haritayla 'medya ve gazetecilerin özgürlüğünün kötü' olduğu ülkeler içinde yer aldı.
Haber alma ve haber verme özgürlüğünün geliştirilmesi için uğraş veren meslek örgütlerinden biri olan, Paris merkezli Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü'nün, New York, Washington DC, Montreal, Stockholm, Berlin, Brüksel, Cenevre, Madrid ve Tunus'ta büroları, 5 kıtada da 150'yi aşkın temsilcisi bulunuyor.
En Çok Okunan Haberler
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- Marmaray'da seferler durduruldu!
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- Suriye’de şeriatın sesleri!
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'