"Türkiye'de kadın sorunu görmezden geliniyor"
İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği (İKKB) Koordinatörü ve Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Genel Başkanı avukat Nazan Moroğlu, ''Türkiye'nin koşulları ve ihtiyacı göz önünde tutulmalı ve kurulan yeni bakanlığın adı Kadın, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olmalıydı'' dedi.
İKKB ve İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi iş birliğiyle Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının kurulması dolayısıyla, İstanbul Barosu Orhan Adli Apaydın Konferans Salonu'nda düzenlenen basın toplantısında konuşan Moroğlu, Türkiye'de kadın sorununun görmezden gelindiğini belirterek, Birleşmiş Milletler'in kadın sorununun çözümü için ''UN WOMEN'' adlı birimi oluşturduğunu kaydetti.
Moroğlu, kadın ve erkek eşitliğinin sağlanması için yol haritalarının çizildiğini ifade ederek, her alanda karar verici konumdaki kadın sayısının arttırılması için en az yüzde 30 oran belirlendiğini söyledi.
Türkiye'de siyasi ve toplumsal sorunlara çözüm bulunmaya çalışılırken kadın sorunlarının görmezden gelindiğini anlatan Moroğlu, şunları kaydetti:
''8 Haziran'da Resmi Gazete'de yayımlanarak, Kanun Hükmünde Kararname ile bakanlıklar yeniden yapılandırıldı. Bu yapılandırılma sırasında, Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanlığı yerine, icracı bir bakanlık kuruldu, ancak bu bakanlığın adından kadının silinmesi, nasıl bir yol izleyeceğinin göstergesidir. Bakanlık kurulurken, ülkemizin koşulları göz önünde tutulmalı ve yaşanılan sorunların çözümünde kurumsal yapının önemi dikkate alınmalıydı. Kadın sadece ailenin bir üyesi olarak değil, özel ve kamusal yaşamda bir birey olduğu esas alınmalıydı.''
Moroğlu, Türkiye'deki kadınların sorunlarının sadece aile içinde olmadığını belirterek, ''Türkiye'nin koşulları ve ihtiyacı göz önünde tutulmalı ve kurulan yeni bakanlığın adı Kadın, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olmalıydı'' dedi.
Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünün kaldırılıp bakanlığa dönüştürülmesini eleştiren Moroğlu, kadının birçok sorununun bulunmasına rağmen Kadının Statüsü Genel Müdürlüğünün kaldırılıp, yeni kurulan bakanlıkta ''Kadın''ın isminin yer almadığını söyledi.
Nazan Moroğlu, KHK ile Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü Kuruluş Kanunu'nun yürürlükten kaldırılırken, bilgi birikimi yüksek personelinin gözardı edilmemesi gerektiğini ifade etti. Moroğlu, yeni kurulan Avrupa Birliği Bakanlığının da müzakere sürecinde, kadından sorumlu bakanlığın kaldırılmasıyla zor duruma düşeceğini savundu.
Türkiye'nin yüzde 11'lik büyümesi ile övünüldüğünü, ancak toplumsal cinsiyet eşitsizliğinde 136 ülke arasında 126'ıncı sırada olduğunu anlatan Moroğlu, yeni kurulan bakanlıkta, 134 din görevlisi kadrosunun ihdas edilmesine de anlam veremediğini bildirdi.
Moroğlu, Bakanlığın ilk icraatının, ''Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi''nin onaylanması için Türkiye'nin gündemine getirilmesi ve Türkiye'nin 2023 vizyonunda, nüfusun yarısını oluşturan kadınların sorunlarının çözümününde yer almak olması gerektiğini anlattı.
Nazan Moroğlu, İKKB ile İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezinin iş birliğiyle, tüm istekleri içeren bir mektup hazırlayarak, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ile bütün milletvekillerine yollayacaklarını söyledi.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Colani’nin arabası
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- Müge Anlı'nın eşine yeni görev