"Türkiye'deki hızlı büyüme kaygıları artırdı"

Financial Times gazetesi, Türk ekonomisinin hızlı büyümesine dikkat çektiği haberinde, büyümenin iç talebe dayandığına ve "sert iniş riski" uyarılarına vurgu yaptı. Haberde, Citigroup'un, büyümenin dengesiz yapısının 'büyüme performansının sürdürülebilirliği konusunda soru işaretleri yarattığı' yönündeki değerlendirmelerine de yer verildi.

Yayınlanma: 13.12.2011 - 11:07
Abone Ol google-news

Türk ekonomisindeki hızlı büyüme tartışmalara neden oluyor. Financial Times gazetesi, hızlı büyümenin iç talebe dayandığına, "sert iniş riski" uyarılarının yapıldığına dikkat çekerken, "Türkiye'nin hızlı büyümesi kaygıları artırdı" ifadesini kullandı.

Ekonomi gazetesi Financial Times "Türkiye'nin hızlı büyümesi kaygıları artırdı" başlığı ile yayımladığı haberinde yüzde 8.2'lik üçüncü çeyrek büyümesinin "ülkenin giderek artan özgüveni ile sert bir ekonomik iniş riski ile ilgili dış uyarılar arasındaki bölünmeye vurgu yaptığı" görüşünü dile getirdi.

Hızlı büyüyen Türkiye'nin kriz yaşayan AB'yi giderek artan biçimde eleştirdiğine dikkat çeken gazete, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın, Türkiye'nin gelecek yılda da Avrupa'nın en çok büyüyecek ekonomilerden biri olacağını söylediğini ancak, bazı iktisatçıların, büyümenin iç talebe dayandığını, "gelecek yılda sert bir ekonomik iniş riskinin bulunduğu"nu söylediklerini de yazdı.

Goldman Sachs'tan "Teknik resesyon" tahmini

Nitekim, Goldman Sachs'ın Pazartesi günü "2011 sonunda ve 2012 başlarında teknik bir resesyon" tahmininde bulunduğu, Citigroup'un ise, "büyümenin yapısı, büyük ölçüde dengesiz olmayı sürdürüyor, bu da Türkiye'nin son dönemdeki parlak büyüme performansının sürdürülebilirliği konusunda soru işaretleri yaratıyor" değerlendirmelerine dikkat çekildi. Haberde şöyle denildi:

"Söz konusu olan, ABD'den sonra dünyanın en büyük ikinci açığa sahip Türkiye'nin cari işlemler açığı, halen yüzde 9 olan yükselen enflasyon ve Türkiye'nin para politikalarına ilişkin tartışmalar."

GlobalSource Partners'tan Murat Üçer'in "Yüzde 10 enflasyonunuz veya GSYH'nın yüzde 10'u düzeyindeki bir cari açığınız varsa, her şey çok iyi olduğunu söyleyemezsiniz" değerlendirmelerini aktaran gazete, IMF'nin geçen hafta yayımladığı rapordaki TCMB'nın yaklaşımına yönelik eleştirilerini anımsattı.

Gazete haberine, "Türk Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, uzun vade için sıfır faiz oranları hedefini belirledi ve yönetiminde ülkede devam eden ekonomik büyüme, ona, son 10 yılın tümüne yakın bir bölümünde eş olmayan bir seçim zaferi rekorunu kırmaya yardımcı oldu" sözleriyle nokta koydu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler