"Türkiye'deki siyasi riskler küçümseniyor"
Küresel finansal krize ilişkin yeni kaygılar nedeniyle yükselen piyasaların tahvillerine yönelik desteğin azaldığı belirtilirken, yine en büyük getiriye kaynak olabilecek gelişmelerin arasında Türkiye'nin IMF ile anlaşma olasılığı sayıldı.
ABD'nin borsa ve finansal çevrelerinin gazetesi Wall Street Journal tarafından yayınlanan bir haberde, yükselen piyasaların devlet kağıtlarına yönelik desteğin, küresel finansal krize ilişkin yeni kaygıların nedeniyle durakladığı kaydedildi.
Yatırımcıların, Çin'in para politikasını sıkılaştırma ve krediyi frenleme yönündeki adımlarını ihtiyatla karşıladıkları belirtilen haberde, 2009 yılında yoğun alımların, Amerikan Hazinesi'nin borçlanma araçlarına göre spreadler üzerindeki etkisine dikkat çekilerek, geleneksel olarak daha riskli olan varlıkların daha az çekici hale geldiği ifade edildi.
J.P. Morgan'ın Yükselen Piyasalar Tahvil Endeks'inin haftalarca kıpırdamadığına da işaret edildikten sonra ancak bunun yatırımcıların riskten kaçtıkları anlamına da gelmediği, esasen tersinin geçerli olduğu vurgulandı. Yatırımcıların ve analistlerin en yüksek getiri sağlayan en riskli araçların alımından yana tavır koydukları kaydedildi.
Barclays Capital, yatırımcılara yönelik bir araştırma notunda en büyük getiri yaratması beklenen gelişmeler arasında "Venezüella'nın döviz kuru reformları/devalüasyonu, Arjantin'in merkez bankası meselesi, Ukrayna'daki seçimler veya Türkiye'nin IMF ile anlaşma olasılığı" sayıldı.
Haberde, PowerShares Emerging Market Sovereign Debt Portfolio ETF'deki en başlıca varlıkların Ukrayna, Endonesya , Venezuela, El Salvador ve Türkiye'nin de olduğuna dikkat çekildi.
Oynaklığın büyük getiri yaratabileceği de anımsatıldığı haberde, ancak yatırımcıların bunun ilgili siyasi risklerin görmezlikten geldikleri vurgulanırken, "Şimdi karlı olanı, hızla çok pahalıya dönüşebilir" uyarısına da yer verildi.
"Türkiye-IMF anlaşması her zamankinden yakın görünüyor"
Son bir ayda Venezüella ile ilgili gelişmeler anımsatılarak yatırımcıların, özellikle daha az likit oldukları için en riskli piyasalarda geç zamanlamalar nedeniyle yanabileceğine de işaret edildikten sonra, "Bazı analistler, bundan sona sıra Türkiye'ye sıra gelebileceğini söylüyorlar ve son dönemde risklerinden pek söz edilmiyor" denildi. Haberde şöyle devam edildi:
"Türkiye, Fitch Ratings'in ardından Moody's Yatırımcı Hizmetlerinin de not artırmasından sonra çok ilgi çekti. Şimdi Standard and Poor's ın aynı yönde bir adım atması bekleniyor ve Uluslararası Para Fonu, uzayan görüşmelerden sonra Türkiye ile krediyi içeren bir anlaşmaya her zamankinden yakın görünüyor."
Buna karşın Türkiye ile ilgili "siyasi risklerin" küçümsendiği görüşünü de yer verildiği haberde, şöyle denildi:
"Türkiye'deki İstanbul Analytics'in ekonomisti Atilla Yeşilada, kötüleşen siyasi risklerin küçümsendiğini söylüyor.
GlobalSource tarafından yayımlanan bir raporda Sayın Yeşilada, iktidardaki partinin artan bir biçimde bir İslamcı devlete doğru yöneldiğine, kurumsal ihtilafların polis ve yargıda yayıldığına dikkat çekti.
Yeşilada, dünyada, AKP'ye karşı çıkanların, şimdi vergi cezaları veya sahtekarlık soruşturmalarıyla sert bir biçimde cezalandırılacağı hissiyatının olduğunu, bunun yeni yatırımlar için iyi bir ortam olmadığını, ayrıca bunun, AKP'yi en sadık müttefiklerinden birinden - ki bu işdünyası - yoksun bırakabileceğini söyledi."
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Colani’nin arabası
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- Müge Anlı'nın eşine yeni görev