Türkiye'nin AB Üyeliği...

Türkiye'nin AB Üyeliği...
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 15.03.2010 - 06:50

Türkiye sadece bölgesel liderliği nedeniyle değil; aynı zamanda demokrasi, İslam ve laikliğin pekâlâ birlikte yürüyebildiğini gözler önüne seren bir örnek olması dolayısıyla da stratejik olarak önemli bir ülkedir.

Genişlemeden sorumlu komisyon üyesi olarak göreve başlamamın ardından Türkiyeye ilk resmi ziyaretimi birkaç güç içinde gerçekleştireceğim. Türkiyeyi ABye daha yakınlaştırmak, komisyon üyesi olarak benim en önemli önceliklerim arasında yer alıyor. Ocak ayında Avrupa Parlamentosunda gerçekleştirilen oturumlarda da ifade ettiğim üzere, Türkiyeyi Avrupa Birliği içinde tahayyül edip edemediğim sorusuna vereceğim yanıt hep aynı: Evet, tahayyül edebiliyorum.

Konumu, büyüklüğü ve stratejik yönelimi dolayısıyla Türkiye, AB için her zaman kilit önemde bir ortak olmuştur. Türkiyenin Avrupa yönelimi, birçok Avrupa kuruluşuna üye olması ve siyasi liderlerinin zaman içinde ortaya koydukları seçimler ile defalarca teyit edilmiştir.

ABye katılım, Mustafa Kemal Atatürkün 1923te başlattığı modernleşme sürecinin devamı açısından en çok umut vaat eden perspektiftir. Türkiyenin Avrupada olduğunu göstermek için güzel İstanbulun 2010 Avrupa Kültür Başkenti seçilmesinden başka bir kanıta gerek var mıdır?

İlişkilerimiz sıfırdan başlamıyor. Bizim zaten bir geçmişimiz var. Türkiye ile AB arasında mallar artık serbestçe dolaşabiliyor; ikili ticaret üç katına çıktı ve bugün AB, Türkiyenin en büyük ticaret ortağı olduğu gibi, Türkiye de ABnin 7. en önemli ticaret ortağı.

Bunun yanı sıra, AB ve Türk şirketlerinin yer aldığı birleşme ve devralmaların sayısında da ciddi bir artış meydana geldi; böylelikle, ekonomilerimizin birbirlerine olan bağımlılığı da hiç olmadığı kadar arttı. Bir bakıma, Türk ekonomisinin rekabet gücü, Avrupanın rekabet gücüyle iç içe geçti. Ancak, Türkiyenin ABye katılım hedefinin bir gün gerçekleşebilmesi için daha da yapılabilecekler var.

Komisyon bu hedefe tam destek vermektedir; hepimiz inanç ve tutarlılıkla bu hedefin peşinden gitmeliyiz.

Türkiye’ye desteği sürdüreceğiz

Bu bağlamda, hem ABden hem de Türkiyeden, bu süreci sorgulayan kimi seslerin yükseldiğinin farkındayım. Ancak hiç şüphem yok ki yapılacak en doğru şey, taahhütlerimizi yerine getirerek sürece bağlılığımızın güvenilirliğini sürdürmektir. Güvenilirlik her iki tarafın somut adımlarıyla tesis edilir. İşbirliği programımızı ve Türkiyede gerçekleştirilen iddialı reformlara verdiğimiz desteği sürdüreceğiz. Müzakere sürecinde birlikte çalışmaya devam ederek yeni fasıllar açmalı ve açılmış olan fasıllarda ilerleme kaydetmeliyiz. Kıbrıstaki açmazı aşmalıyız.

Kıbrıs sorunu

Kıbrısta sürdürülen görüşmeler, Adanın yeniden birleşmesine yönelik kapsamlı bir çözüme ulaşılması için eşsiz bir fırsat sunmaktadır. Ben, bu sorunun giderilmesi için elimdeki tüm olanakları kullanarak çözümü destekleyeceğim.

Bu konuyu kısır bir döngü olmaktan çıkarıp verimli bir döngüye çevirebileceğimize olan inancım tamdır; yeter ki ilgili tüm aktörlerin siyasi iradesi bu yönde olsun. Bunu gerçekleştirmenin cesaret ve kararlılık gerektirdiğini biliyorum; ancak Türkiyenin bunlardan yoksun olmadığına inanıyorum.

Türkiye, bunun bir örneğini Ermenistanla ilişkilerin normalleştirilmesi yönünde sarf ettiği çabalarla ve üstlendiği yapıcı rolle gösterdi. Biz bu süreci yoğun bir şekilde destekliyoruz ve sınırın açılması da dahil, iki ülke arasında kararlaştırılan adımların atılabilmesini kolaylaştıracak teknik ve mali desteği vermeye de hazırız.

Türkiye sadece bölgesel liderliği nedeniyle değil; aynı zamanda demokrasi, İslam ve laikliğin pekâlâ birlikte yürüyebildiğini gözler önüne seren bir örnek olması dolayısıyla da stratejik olarak önemli bir ülkedir.

ABde, dini vecibelerini serbestçe yerine getiren ve demokratik bir ülke vatandaşının sorumluluk bilinciyle hareket eden geniş bir Müslüman azınlığa sahibiz. Pek çoğu halihazırda AB vatandaşı.

AB, dinleriyle değil, inanç özgürlüğü dahil olmak üzere, Avrupa toplumlarının dokusunu oluşturan temel özgürlüklere duyduğu saygı ile tanımlanır.

Türkiye, Avrupa Birliğine katılımı hedefleyen bir ülke olarak, AB vatandaşlarının yararlandığı özgürlüklerden, kendi vatandaşlarının da faydalanmasını sağlamalıdır.

Yurttaş, işçi ve tüketicilerin haklarını kuvvetlendiren; kamu fonlarının en iyi şekilde idaresini sağlayan veya gıda güvenliği gibi alanlarda iyileşme sağlayan yeni yasalar, AByi memnun etmek ya da müzakere sürecinin ilerlemesini temin etmek için değil; her şeyden önce Türk vatandaşları için gereklidir.

Bu reformları gerçekleştirmek zahmetli ve zor bir iş olup açık ve dürüst tartışmaların yapılmasını da gerekli kılar. Bunun da ötesinde, toplumun farklı kesimleriyle siyasi partiler arasında gerçek bir diyaloğu ve uzlaşma ruhunu gerektirir.

Altı sene önce Birliğe katılan Çek Cumhuriyetinden gelen bir kişi olarak şunu ifade edebilirim ki; katılım müzakerelerinin başarıya ulaşmasında anahtar rol oynayan bu zahmete gerçekten değecektir.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler