Türkiye'nin durumu otoriter rejime dayanıyor
Rus haber ajansı RIA Novosti Türkiye'nin jeopolitik çıkarlarını değerlendirdiği haberinde, "Türkiye'nin komşularıyla 'sıfır problem' politikasının ülkeler ve halklardan çok otoriter rejimlerle sıfır problem anlamına geldiği görülüyor" belirterek, Arap isyanlarının, Türk dış politikasına meydan okuduğunu ifade etti.
RIA Novosti, Türk dış politikasının öncelikle komşularıyla "sıfır problem" olduğunu ancak, "sıfır problem" politikasının ülkeler ve halklardan çok otoriter rejimlerle "sıfır problem" anlamına geldiğinin göründüğünü yazdı. Ajans, buna örnek olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İran Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinejad'ı, "yeşil hareket" karşıtlarına karşı şiddet uyguladığı zaman eleştirmemesini gösterdi.
Ayrıca, "Arap Baharı"nın Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da bölgesel güç dengesindeki çarpıcı değişikliklerin kazanan ve kaybedenlerin yeni statüsünü yarattığı belirterek, Arap isyanlarının, komşularıyla "sıfır problem" politikasına dayanan Türk dış politikasına meydan okuduğunu öne sürdü.
Haberde, "Artık, Ankara Orta Doğu'dan Akdeniz'e uzanan istikrarlı olmayan komşularında riskler ve ikilemlerle karşı karşıya geliyor" ifadelerine yer verilerek, Ankara'nın, çok önemli stratejileri ve yararlı sonuçları gösteren dört parametre ile analiz edilebileceği belirtildi. Söz konusu parametreler şöyle sıralandı:
"-Arap isyanlarının Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun komşularıyla 'sıfır problem' doktrini üzerindeki sonuçları,
-Mısır, Libya ve Suriye'deki ayaklanmalara Ankara'nın tepkisi,
-Türk ılımlı İslam modeli,
-Orta Doğu'daki jeopolitik ittifakların yeniden düzenlenmesi."
Öte yandan, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'nın Türkiye için çok önemli olduğu belirtilerek, Başbakan Erdoğan'ın "seçim zaferi" konuşmasında dış politikasının Müslüman nüfusa yönelik olacağının sinyallerini verdiği ifade edildi.
Politika Amrekiya'ya bağlı
Bakan Davutoğlu'nun "sıfır problem" politikasının çoğunlukla Amerika'ya bağlı ve İsrail'e düşmanca olduğu savunularak, Ankara'nın Müslüman ülkelerle ve Arap liderlerle yakın ilişkiler inşa etmeyi amaçladığı belirtildi.
Haberde, Türk bölgesel ve uluslararası politikasının Libya, Mısır ve Tunus gibi İslam ülkelerindeki zorlayıcı dönüşümlerle yeniden düşünülmesi gerektiğine dikkat çekilerek, "Ankara eski ve yeni ittifaklarını, önceki dostlarını ve düşmanlarını yeniden değerlendirmek için zorlanıyor" ifadesine yer verildi.
En Çok Okunan Haberler
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- 35 milyon TL değerinde altın sikke ele geçirildi
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- 21 kişinin daha hastanelik olduğu ortaya çıktı
- Kayıp Amerikalı Suriye'de bulundu: 'Hacıyım' dedi...