"Türkiye'nin etkilenmesi biraz zaman alabilir"

ABD'nin ekonomi çevrelerinin gazetesi Wall Street Journal (WSJ), ''yüksek petrol fiyatlarının, enerjiye aç olan Türkiye'yi etkilemesinin biraz zaman alabileceği'' yorumunu yaptı.

Yayınlanma: 08.04.2011 - 15:57
Abone Ol google-news

Gazetenin internet sitesinde yer alan haberde, Türkiye'nin petrolünün yüzde 87'sini, kömürünün yüzde 85'ini ve doğalgazının yüzde 97'sini ithal ettiği, bunun da enerji fiyatlarının yükselmesine ve ekonomisini kötü yönde etkilemesine yol açtığı kaydedildi.

Haberde, bu yıl petrol fiyatlarındaki yüzde 20'lik artışın, Ankara'da ''alarm zillerinin'' çalmasına yol açmasının beklendiği, ancak yönetim danışmanlığı şirketi ''The Boston Consulting Group'taki (BCG)'' analistlerin, ''yükselen petrol fiyatlarının Türkiye'nin reel ekonomisini etkilemesinin en az bir yıllık zaman alacağını'' söyledikleri bildirildi. Haberde, bunun da Türkiye'ye 12 Haziran'daki seçimler öncesinde nefes alacak zamanı verdiği yorumu yapıldı.

Gazete, BCG'nin yorumuna göre, petrol fiyatlarındaki artışın, ekonomisi hızlı büyüyen Türkiye'de gelecek yıl enflasyon rakamlarının yükselmesine ve cari açığın daha da kötüleşmesine neden olabileceğini yazdı. BCG araştırmasına göre, Türkiye'nin enerjiye bağımlılığının geçen yıl kendisine 91 milyar dolara mal olduğu, bunun da GSYH'sının yüzde 12,4'üne denk geldiği belirtildi.

Haberde, ''Türk ekonomisinin enerji ithalatına olan bağımlılığı sonucu, Brent ham petrolde her 10 dolarlık artış, Türkiye'nin ekonomik büyümesinde yüzde 0,5 oranına varan bir azalma anlamına gelmektedir'' denildi.

Gazete, geçen yıl yüzde 8,9 oranında genişleyen Türk ekonomisinin, şubat ayındaki rekor düzeydeki düşük enflasyon rakamı ve giderek azalan işsizlik oranıyla ekonomik durgunluktan güçlü bir şekilde çıktığının altını çizdi.

Haberde, ancak BCG araştırmasının, yükselen petrol fiyatlarının başta cari açık olmak üzere, Türk ekonomisini gelecek sene olumsuz yönde etkileyebileceği değerlendirmesi yapıldığı vurgulandı. Gazete, Türkiye'nin geçen yılki cari açığının yüzde 247 oranında artarak 48,6 milyar dolara ulaştığını da anımsattı.

Haberde, Londra merkezli bağımsız makroekonomik araştırma danışma şirketi ''Capital Economics''in ekonomistlerinden Neil Shearing'in de, ham petrolde her 10 dolarlık artışın, Türkiye'nin cari açığına 6 milyar dolarlık (2010 yılındaki toplam açığın yüzde 12'si) ek getireceğini söylediği de belirtildi.

Gazete, Shearing'in, Türkiye'nin sürekli güçlü ekonomik verilerinin, cari hesabı üzerindeki pazar kaygılarını bastırdığını ifade ettiğini de belirtti. Haberde Türkiye'de ise petrol fiyatlarındaki yükselişin ekonomi üzerindeki etkisinin daha ''iyi huylu'' olmasının umulduğu yorumu da yapıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon