"Türkiye'nin Kafkasya planı"

Rusya'da yayımlanan bir gazetede çıkan habere Türkiye, Kafkasya bölgesinde liderlik için hiçbir girişimden kaçınmıyor. Habere göre, Türkiye Ermenistan ile olan ilişkileri, bölgede liderlik statüsünü kazanmak için yapıyor.

Yayınlanma: 16.06.2009 - 11:03
Abone Ol google-news

Rusya'da yayımlanan RBC Daily gazetesi, Türkiye'nin Kafkasya bölgesinin liderliği için Ermenistan ile ilişkileri geliştirmek istediğini savundu.

Gazetenin bugünkü sayısında, "Türkler Ermenistan Cumhurbaşkanını Kabul Etmeye Hazır" başlığıyla yayımlanan haberde, "ABD'nin desteğiyle Kafkaslar'da lider ülke konumuna gelmek isteyen Türkiye'nin, Erivan ile yakınlaşmaya hazır olduğu" görüşüne yer verildi.

Ankara'nın Kafkaslar'da lider ülke konumuna gelmek için "bir adım daha attığı" ifade edilen haberde, şu ifadelere yer verildi:
"Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu geçen hafta yaptığı açıklamada, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'ı Kasım ayı sonunda Ankara'ya beklediklerini söyledi. Erivan ile yaşanan sorunlar Türkiye'nin Kafkaslar bölgesinin liderliği önündeki en büyük engel. Geçen yılki Gürcistan-Rusya savaşı sonrasında Ermenistan, Rusya ile sahip olduğu doğrudan ulaşım koridorunu kaybetti. Rusya yönetimi bu ulaşım koridorunun yapılacağı konusunda vaatlerde bulunmasına rağmen Ermenistan yönetimi kendi inisiyatifiyle ulaştırma ve ticaret konusunda alternatifler aramakta. Ankara'nın Erivan'a böyle bir alternatif sunup sunmayacağı şimdilik belli değil."

Haberde, Ankara'nın Erivan ile ilişkilerde ekonomik hiçbir çıkar beklemediği yönündeki uzman görüşüne yer verilerek, "Uzmanlar, Türkiye'nin bu noktada sadece siyasi çıkarlarıyla ilgilendiğine dikkati çekiyor. Türkiye Kafkaslar'da kendini ev sahibi gibi hissediyor, ancak Ermenilerle olan tarihi küskünlük bu hisse kısmen engel oluşturuyor. Bunun için Türkiye'ye ABD de destek vermekte" denildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler