'Türkiye'nin karnesi zayıf'
Uluslararası Yatırımcılar Derneği YASED'in, Türkiye'nin daha çok yatırım çekmesi için hızla iyileşmeye gidilmesi gereken alanlarda önceliğin, Fikri ve Sınai Mülkiyet hakları olduğunu bildirdi.
Dünya Ekonomik Forumu 2009 - 2010 Global Rekabetçilik Raporu'nun sonuçlarını değerlendiren Uluslararası Yatırımcılar Derneği YASED, 2009-2010 Global Rekabetçilik Raporu'nda, "Ayrıntılı Global Rekabet Endeksi"nde, Türkiye'nin hangi konularda, kaçıncı sırada olduğunun gösterildiğini belirtti. YASED, buna göre Türkiye'nin, "Mülkiyet hakları" alanında 133 ülke arasında 89. sırada yer alırken, "Mülkiyet haklarının korunması" alanında ancak 105. sırada kendisine bir yer bulabildiğine dikkat çekerek, "Dünya sıralamasındaki yerimizi ortaya koyan yeni veriler, Türkiye'nin karnesinin zayıf olduğuna işaret ediyor" değerlendirmesinde bulundu.
Endeksin "Kurumlar"a dönük kısmında yer alan bu verilerin, Türkiye'nin "rekabet için dezavantajlı" olduğuna işaret ettiğini vurgulayan YASED; "Bu bölümdeki hiçbir veride "rekabetçi avantajımız"ın olmadığı görülüyor. Ülkemiz, "Resmi yetkililerin kararlarında kayırmacılık" konusunda 95., "Organize suç" konusunda 108., "Kurum yönetimlerinin etkinliği" konusunda 125. sırada yer alarak, "Kurumlar" başlığında tam anlamıyla sınıfta kalıyor" ifadelerini kullandı.
Aynı endeksin, "İnovasyon" bölümünde yer alan "Yeni ürün patentleri" (Yeni bir buluşun ne şekilde kullanılacağını ve çalışacağını belirleyen "utility patentler") konusundaki sıralamada da yine 133 ülke arasında Türkiye'nin 74. sırada yer aldığına dikkat çeken YASED; bu durumun fikri mülkiyet hakları konusundaki dezavantajlı konumun bir başka göstergesi olarak değerlendirdi. YASED, "İnovasyon bölümündeki 7 veri arasında, yalnızca "İnovasyon kapasitesi" konusunda 46. sırada yer alarak "rekabetçi bir avantaja" sahip olan Türkiye, diğer 6 başlıkta dezavantajlı olduğu görülüyor" ifadelerine yer verdi.
Önlemler hızla alınmalı
YASED Başkan Vekili ve konudan sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Mete Hüsemoğlu ise tüm bu veri ve değerlendirmelerin, Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakları konusunda 'beklemede' bulunan tüm düzenleme, kanun ve mevzuatlarda hızla yol alınması gerektiğinin bir kez daha gözler önüne serildiği yorumunda bulundu. Hüsmenoğlu, şunları söyledi: "Bu çerçevede, markalar ve patent yasa tasarıları başta olmak üzere sınaî haklara ilişkin yapılacak düzenlemelerin ülkemizin uluslararası yükümlülüklerine uyumlu ve yürürlükteki mevzuatı geriye götürecek hükümler içermeyecek biçimde düzenlenmesi ve mevcut durumda halen sorun yaşanılan telif hakkı ihlalleri, sahte ve kaçak ticari mallara karşı mücadele konularında ivedilikle gerekli önlemlerin alınması hususlarına dikkat çekiyor."
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- Colani’nin arabası
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Milletvekilleri Genel Kurulu terk etti!
- Erdoğan'dan Suriyeliler açıklaması