"Türkiye'nin kutuplaşma davası"

Ergenekon davasından çıkan kararları dünya basını da önemli haber olarak duyurdu. Avrupa Birliği (AB), "Ergenekon Davası"nda verilen mahkeme kararı için yorum yapmaktan kaçınırken Türkiye'de yargının işleyişiyle ilgili genel endişelere dikkat çekti.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 05.08.2013 - 14:31

AB Komisyonu'ndan yapılan açıklamada, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin bugünkü kararı dahil "Ergenekon Davası"yla ilgili tüm gelişmelerin yakından takip edildiği belirtildi.

Açıklamada, "AB münferit mahkeme kararlarının içeriğiyle ilgili yorum yapmaz. Fakat bir aday ülke olarak Türkiye'de yargı sürecinin işleyişini Avrupa standartları ışığında yorumlar. Bu kapsamda AB Komisyonu birçok fırsatta savunma hakkı, uzun tutukluluk süreleri ve aşırı uzun ve çok genel iddianamelerle ilgili endişelerini dile getirdi" ifadesi yeraldı.

Türkiye'nin AB standartlarına uyum sağlamak ve yargıya güvenini artırmak için savunma hakkının uygun kullanımını güvence altına alması gerektiği belirtilen açıklamada, adil, bağımsız ve hesap verebilir yargı sisteminin olgun ve işleyen bir demokrasinin temel dayanağı olduğu vurgulandı.

Dünya basının gündeminde

CNN International davayı, "Türkiyenin en uzun ve kutuplaştırıcı davası" olarak niteledi.

Eski Genelkurmay Başkanı Başbuğ'un, hüküm giyen kişiler arasında en yüksek rütbeli isim olduğunu yazdı.

Fransız haber ajansı AFP davayı "Başbakan Erdoğan'ın laik ve militarist rakipleriyle hesaplaşma sürecinde önemli bir sınav" olarak niteledi.

El Cezire kanalı, "Yüksek profilli isimlerin bulunduğu davada 300'e yakın kişi hakkında karar verildiğini" yazdı.

İngiliz Independent gazetesi haberi "Türk hükümetini devirmek için yapılan terör planlarında karar" başlığıyla duyurdu, davayı "dönüm noktası" olarak niteledi.

İngiliz haber kanalı BBC de İlker Başbuğ'un müebbet hapis cezasını manşetten duyurdu.

BBC, "Silivri mahkemesi hükümetle büyük ölçüde aynı fikirde olduğunu gösterdi" yorumunu yaptı.

BBC'nin Türkiye muhabiri James Reynolds kararla ilgili haberinde, emekli general ve subaylara verilen ağır cezaların, Erdoğan iktidarının sivil hükümetle askeriye arasındaki ilişkilerin doğasının değiştirdiğinin bir başka belirtisi olduğunu söyledi.

"Erdoğan'ın sivillerin askere üstünlüğünü teyit ettiğini" belirten Reynolds, "Başbakan'ı eleştirenler derin devlet tehdidini abartarak bunu meşru muhaliflerini de bastırmak için bir bahane olarak kullandığını düşünüyorlar" dedi. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler