"Türkiye'nin Nabucco'dan kazancı ne olacak"

BOTAŞ eski Genel Müdürü Gökhan Yardım, Türkiye'nin Nabucco projesi ile elde edeceği maddi kazancın çok olmayacağını belirtirken "AB ile müzakerelerde hala enerji başlığı açılamayan Türkiye'nin siyasi açıdan da fazla bir kazancının olamayacağını düşünüyorum" dedi.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 22.07.2009 - 10:11

BOTAŞ eski Genel Müdürü Gökhan Yardım, Kuzey Irak'ta faaliyet gösteren AKnews haber ajansının sorularını yanıtlarken "Nabucco projesi ile Türkiye'nin elde edeceği maddi kazançların çok olmayacağı kanısındayım. 25 yılda 4.2 milyar Avro'luk vergi geliri, projenin güzergahının yüzde 60'ının Türkiye üzerinden geçtiği düşünülürse son derece küçük bir paydır" şeklinde konuştu. Yardım şöyle devam etti:
"Nabucco boru hattının son kararları Viyana'daki merkez tarafından verilmektedir. Hükümetler arası anlaşma imzalandığına göre, AB ile müzakerelerde hala enerji başlığı açılamayan Türkiye'nin siyasi açıdan da fazla bir kazancının olamayacağını düşünüyorum. Bilakis Türkiye'nin doğusundaki zengin doğalgaz kaynakları Nabucco boru hattı sayesinde Türkiye pazarının dışında da alternatif pazarlara erişebilmiş olmaktadır. Eğer Nabucco olmasaydı bu gazların en büyük ve tek pazarı Türkiye idi. Şimdi alternatif tüketim pazarları da Türk pazarı ile rekabete girecektir."
 

"15 milyar metreküp vaadi uzun vadeli"

Yardım, Irak Başbakanı Nuri El Maliki'nin Nabucco'ya yılda 15 milyar metreküp gaz verebilecekleri yönündeki açıklamasını da değerlendirdiği söyleşide Irak'ta gazı olan şirketlerin, alıcı şirketlerle anlaşma yapması ve taşıtıcıların Nabucco'da kapasitesi varsa Irak'ta herhangi bir şirketin ürettiği gazın, Nabucco boru hattı vasıtasıyla diğer şirkete satılabileceğini belirterek, "Yeter ki gaz üretilmiş olsun ve bu üretimi yapan şirketin gaz ihraç etmeye yetkisi olsun" dedi.

Yardım şöyle devam etti:
"Kuzey Irak'ta doğalgaz üreten Cresent ve Danagaz 2012 yılından itibaren Türkiye'ye gaz ihraç etmek amacıyla Türk şirketi Türkerler ile birlikte İnci şirketini kurmuş ve Türkiye'de lisans başvurusunda bulunmuşlardır. Türkiye'nin ihtiyacının üzerindeki kısım Nabucco ile ihraç edilebilir. Ayrıca başka şirketlerden alıcı buldukları ve gaz üretebildikleri taktirde Irak gazını Nabucco boru hattını kullanarak satabilirler. 15 milyar metreküpün kısa vadeli değil orta ve uzun vadeli bir hedef olduğu kanısındayım ve bu hedefin tutturulmasında Irak otoritelerinin, petrol şirketlerine yaklaşımı ve Irak merkezi otoritesi ile Kuzey Irak yerel otoritelerinin petrol ve doğalgaz üretimi hususundaki sorunları kısa vadede çözüme kavuşturulmalarının önemi olduğuna inanıyorum."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler