Türkiye'ye gelmekten vazgeçtiler
Ayasofya'da dini ayin gerçekleştirilmesini talep eden Yunan kökenli Amerikalılardan oluşan yaklaşık 250 kişilik grup, Türkiye'ye gitmekten vazgeçti.
Yunanistan'ın Dedeağaç (Aleksandrupolis) kentinde bulunan ve bu akşam, en geç yarın sabah saatlerinde Türkiye'ye hareket etmesi beklenen grubun lideri ve Uluslararası Ayasofya Kilise Camiası Organizasyonu Başkanı Chris Spiru, yaptığı açıklamada, ''kendilerine Türk makamlarından söz konusu talep ve faaliyetlerinin kışkırtıcı olarak nitelendirildiğine dair bir belge ulaştığını'' söyledi.
''Grubun amacının sadece dua etmek olduğunu'' savunan Spiru, belgenin adeta, ''Türkiye'ye giriş yasağı'' niteliğinde olduğunu iddia ederek, bu gelişme nedeniyle İstanbul'a hareket edilmeyeceğini bildirdi.
Öte yandan, Uluslararası Ayasofya Kilise Camiası Organizasyonu'nun 2005 yılında ABD'de kurulduğu ve Ayasofya'nın kilise olarak hizmet vermesi hedefiyle tanındığı, Organizasyon Başkanı Spiru'nun ise Yunanistan'ın ''Kardiça'' kentine bağlı ''Portia'' köyünden olduğu, 1956'da ABD'ye yerleştiği öğrenildi.
"Devlet önlem alacak"
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Demre'de gazetecilere yaptığı değerlendirmede, telefon trafiği ile sorunun aşılması için gün boyu girişimlerini sürdürdüğünü söyledi. Bakan Günay, Ayasofya'nın, dünyanın çok özel mekanlarından biri olduğunu belirterek, ''Ayasofya, 1500 yıldan bu yana insanlığa, Hristiyanlığa, Müslümanlığa büyük hizmetler yapmış, özel bir mabet, özel bir mekan. Artık son yüzyılda Ayasofya'ya biz hizmet etmeye başladık. Geleceğe, gelecek bin yıllara Ayasofya'yı aynı görkemiyle, aynı özgünlüğü ile taşımak istiyoruz'' diye konuştu.
İstanbul'da ibadet yapılabilecek çok mekan olduğunu vurgulayan Bakan Günay, şöyle dedi:
''Bu, Türkiye'nin dünyada dinler arası diyalog açısından, kültürler arası diyalog açısından iyi bir noktada anılmasına vesile olduğu için, bu gruplar gerginlik yaratarak ülkenin bu hoş imajını, olumlu imajını gölgelemeye çalışıyorlar. Hemen Ramazan içinde Türkiye'den bazı yurttaşlarımız bayram namazı için böyle bir talebi dile getirdiler. Kendilerine izah ettim. Ayasofya dünyada özel mekanlardan birisidir. Böyle bir gösteri yapılması uygun olmaz. İbadet yapılabilecek çok mekan var İstanbul'da. 'Bu alanları kullansınlar' dedik. Arkadaşlar anlayış gösterdiler. Aynı anlayışı, aynı dikkati gelen topluluktan rica ediyoruz.''
Bakan Günay, ''Kısacası izin yok mu?'' sorusuna, ''Bize yapılmış bir başvuru yok. Buna izin vermemiz de söz konusu değildir'' karşılığını verdi.
Ortaylı: Bilet almadan giremez
Topkapı Sarayı Müdürü İlber Ortaylı, Ayasofya’nın protokol numarasının bir olduğunu belirterek, “Burayı müzeye çevirmek iki din arasındaki çekişmeye son vermek için alınmış yerinde bir karardır. Ayasofya’nın harika olarak nitelendirilmesinin nedeni Mimar Sinan’ın yaptığı desteklerdir. Ayrıca Sultan Abdülmecid Han döneminde de restore edilmiştir” dedi.
Ayasofya’da ibadet isteminin çirkin bir davranış olduğunu anlatan Ortaylı, “Helenizmi haklı oldukları konularda destekleriz. Fakat Ayasofya için Helenizm iddiasında bulunamaz” yorumunu yaptı.
Ayasofya’nın olduğu gibi bırakılması gerektiğini savunan Topkapı Sarayı Müzesi Müdürü ayrıca kimsenin bilet almadan Ayasofya’nın içine giremeyeceğini de sözlerine ekledi.
Tarih Ortaylı, “Bilet almadan kimse içeri giremez. Bilet almadan girecek kişiler bellidir. Bu şekil girmeye çalışanların polis tarafından engellenmesi gerekir” dedi.
En Çok Okunan Haberler
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- Marmaray'da seferler durduruldu!
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Suriye’de şeriatın sesleri!
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'