Türkiye'yi Fransa sandı!
Grup Yorum konserine giden, 1 Mayıs’a katılan, sol içerikli kitaplar okuyan Sevil Sevimli’nin kapısını bir sabah polis çaldı. Sevimli, beş arkadaşıyla birlikte "terör örgütü üyesi olmak" iddiasıyla tutuklandı.
Fransa’da yaşayan ve Erasmus öğrenci değişim programı ile Eskişehir’e okumaya gelen Sevil Sevimli, ülkesinde rahatça katılabildiği etkinlikleri Türkiye’de de gerçekleştirmek isteyince, başına gelmeyen kalmadı. Grup Yorum konserine giden, 1 Mayıs’a katılan, sol içerikli kitaplar okuyan Sevimli’nin kapısını bir sabah polis çaldı. Gözaltına alınan Sevimli, beş arkadaşıyla birlikte “terör örgütü üyesi olmak” iddiasıyla tutuklandı.
Eskişehir’de 10 Mayıs’ta yapılan bir operasyonda gözaltına alınan beşi öğrenci altı kişi tutuklandı. “Silahlı DHKP-C terör örgütüne üye olmakla” suçlanan altı kişi, Grup Yorum konserine gitmek, buna ilişkin bilet satmak; Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) tarafından gösterimi yapılan “Damında Şahan Güler Zere” adlı belgeseli izlemek, topluca pikniğe ve 1 Mayıs’a katılmak gibi eylemlerden sorumlu tutuldu. Tutuklananlar içinde en dikkat çeken isim ise Fransa’dan Erasmus öğrenci değişim programıyla Eskişehir’e okumaya gelen Sevil Sevimli oldu. Sorgusunda kendisine yöneltilen suçlamaları duyunca şaşıran Sevimli, katıldığı etkinliklerin suç olabileceğini bilmediğini kaydetti. Fransa doğumlu, 19 yaşındaki Sevimli, kendini şöyle savundu:
“Fransa’da yaşadığım dönemde kendim sol görüşlü olduğum için yabancı yazarların bu konudaki çeşitli kitaplarını okudum. Ancak Türk yazarların kitaplarını bulamıyordum. Bu yüzden Türkiye’ye geldiğimde ilgi alanım olduğu için Türk yazarların sol siyasi görüşü ile ilgili kitaplarını okumaya başladım. Bu kitapları da serbestçe satımının yapıldığı kitapçılardan, mağazalardan ve kütüphanelerden temin ettim. Evimde yapılan aramada Komünist Manifesto ve Sosyalizmin Alfabesi adlı iki adet kitaba ve bir adet dergiye el konuldu. El konulan kitap ve dergiler hakkında toplatma kararı olduğundan haberim yoktu.”
‘Sansür varmış, öğrendim’
Anne ve babasının Fransa’da işçi olduğunu ve Türkiye’ye gelmek için maddi durumlarının yetersiz olduğunu belirten Sevimli, şunları kaydetti: “Hep hasretle bahsettikleri için vatanımı tanımak amacıyla Türkiye’ye Erasmus programı dahilinde geldim. Fransa’da ne şekilde bir yaşam sürdürdüysem Türkiye’de de o şekilde yaşanması mümkündür diye hareket ettim. Yani sansür ya da toplatma kararı diye bir şey olabileceğini tahmin etmiyordum. Özümde solcu bir insanım ve bu şekilde büyüdüm. Fransa’dayken her türlü sol yayını okumaktaydım. Ekonomik sıkıntıları bilen bir kişi olarak Türkiye’deki öğrencilerin parasız eğitim istemelerine dair yaptıkları kampanya ilgimi çekti. Bir kere okulda parasız eğitim istendiğine dair bir afişi tek başıma yapıştırdım. Bu yasak bir faaliyet değildir. Ben sadece bir öğrenciyim, hiçbir örgütle hiçbir şekilde bağlantım yoktur.”
Avukat Gökoğlu: AİHM’ye aykırı
Sevimli’nin avukatı Engin Gökoğlu, eylemlerin suç olmadığını vurguladı. Hayatını kaybetmeden önce avukatlığını üstlendiği Güler Zere’nin kanser hastası olması nedeniyle Cumhurbaşkanı tarafından affedildiğini anımsatan Gökoğlu, şöyle konuştu: “Bu eylemler eğer suç ise ben de öğrencilik yıllarımda aynı eylemler gerçekleştirdim. AİHM kararlarına göre, bir soruşturma sırasında hem dosyada gizlilik kararı verilmesi hem de tutuklama tedbirine başvurulması birbiriyle çelişkili olup insan haklarının ihlali anlamına gelebilecek bir uygulamadır.”
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama