Türkiye'yi zor günler bekliyor

Avrupa Komisyonu'ndan üst düzey bir bürokrat, Avrupa karşıtları ve aşırı sağın, AP seçimleri sonrası önemli bir oy almaları durumunda hem Türkiye-AB ilişkilerinin bundan olumsuz etkileyeceğini, hem de AP'nin meşruiyetinin sorgulanır hale geleceğini söyledi. Seçimlerin, AP'de Türkiye ile ilişkilerin hiç de istenmeyen bir noktaya gelinmesi potansiyelini taşıdığı da kaydediliyor.

Yayınlanma: 05.06.2009 - 10:44
Abone Ol google-news

ABHaber'e konuşan Avrupa Komisyonu'ndan üst düzey bir bürokrat, Avrupa karşıtları ve aşırı sağın AP seçimleri sonrası önemli bir oy almaları durumunda hem Türkiye-AB ilişkilerinin bundan olumsuz etkileyeceğini hem de AP'nin meşruiyetinin sorgulanır hale geleceğini söyledi.

AP seçimlerini değerlendiren AB gözlemcileri, aşırı sağın AP'de grup kurabilecek bir sayıya ulaşması ve Avrupa'ya şüpheyle yaklaşan görüşleri savunan parlamenterin sayısının artması AP'de Türkiye için iyi haber olmayacağı görüşündeler. Seçimlerin, AP'de Türkiye ile ilişkilerin hiç de istenmeyen bir noktaya gelinmesi potansiyelini taşıdığı vurgulanıyor.

Düşük katılımın etkisi ile de AP seçimlerinde meydan bir anlamda aşırı sağcı, dinci ve popülist politkacılara kaldı gibi gözüktüğü belirtilirken "Sarkozy ve Merkel'in Türkiye söylemleri ile aşırı sağ ve dinci partilerin Türkiye söylemleri arasında fazla bir fark bulunmuyor. Bu siyasi partilerin hepsi Türkiye'nin AB üyeliğine karşı olmak çerçevesinde birleşiyor.Bir anlamda seçimlerde bilhassa Fransa,Hollanda,Almanya'da Türkiye'ye esas ben karşıyım sloganı kullanmak moda oldu" yorumları yapılıyor.

Brüksel'de ki AB gözlemcilerine göre, seçimler sonucu AP'deki mevcut siyasi grupların sıralamaları değişmesi beklenmiyor. Ancak Hollanda'da Aşırı Sağ Partinin şimdiden 4 parlamenterini AP'ye gönderecek olması Brüksel'i korkuttuğu da ifade ediliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler